Δευτέρα, 29 Απρ.
18oC Αθήνα

Μετρό – Γραμμή 2: Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για την επέκταση προς το Ίλιον

Μετρό – Γραμμή 2: Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για την επέκταση προς το Ίλιον

Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για την επέκταση της Γραμμής 2 του Μετρό προς το Ίλιον, ένα έργο ιδιαίτερης σημασίας, που αναμένεται με την ολοκλήρωση του να αλλάξει το συγκοινωνιακό χάρτη του Λεκανοπεδίου.

Η εκτιμώμενη απόσταση  έως το Σύνταγμα θα διαρκεί 20 λεπτά, ενώ η διαδρομή προς Ομόνοια περίπου 15 λεπτά και το έργο αφορά στη δημιουργία δικτύου 4 χλμ. και επιπλέον τριών σταθμών.

Όπως αναφέρεται στην προκήρυξη του έργου, το κόστος με το ΦΠΑ είναι 682 εκατ. ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ 550 εκατ. ευρώ). Αναθέτουσα Αρχή του έργου είναι η Αττικό Μετρό.

Η διάρκεια του έργου είναι κάτι λιγότερο από 5 χρόνια, είναι δηλαδή 57 μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης. Η εκδήλωση ενδιαφέροντος του έργου ορίζεται για τις 28 Φεβρουαρίου 2023 και η αποσφράγιση των φακέλων συμμετοχής στις 6 Μαρτίου 2023. Σύμφωνα με προκήρυξη ο προβλεπόμενος αριθμός των συμμετεχόντων είναι μέχρι 7 σχήματα.

Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί σε δύο στάδια: το Α` στάδιο είναι η προεπιλογή-πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος με την υποβολή αίτησης συμμετοχής. Το Β` στάδιο είναι η πρόσκληση υποβολής προσφορών και η ανάθεση του έργου.

Στο αντικείμενο της σύμβασης περιλαμβάνεται η μελέτη και η κατασκευή τριών επιμέρους αντικειμένων:

α) η επέκταση της Γραμμής προς Ίλιον μήκους περίπου 4χλμ με 3 νέους σταθμούς: ΠΑΛΑΤΙΑΝΗ, ΙΛΙΟΝ, ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ αλλά και τα αντίστοιχα φρέατα αερισμού καθώς και ενός Σταθμού Μετεπιβίβασης
β) η επέκταση του Αμαξοστασίου Ελαιώνα
γ) η αναβάθμιση-αντικατάσταση υφιστάμενων Η/Μ συστημάτων των γραμμών 2 και 3 του Μετρό της Αθήνας
Το έργο έχει ενταχθεί στο ΤΠΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ του εθνικού ΠΔΕ (ενάριθμο έργο: 2022NA47100061) και στη συνέχεια είναι προγραμματισμένο να ενταχθεί στο Ε.Π. “ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ” της νέας Προγραμματικής Περιόδου “ΕΣΠΑ 2021-2027”.

Η υπόγεια επέκταση της Γραμμής θα ξεκινά από την Ανθούπολη και θα έχει συνολικό μήκος 4χλμ. Θα διαθέτει τρεις νέους σταθμούς:
– «ΠΑΛΑΤΙΑΝΗ» Συμβολή οδών Θηβών και Καππαδοκίας,
– «ΙΛΙΟΝ» Στη συμβολή οδών Θηβών και Ελαιών,
«ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ» Συμβολή οδών Αγίου Νικολάου και Παραμυθιάς.

Με την ολοκλήρωση του έργου η επιβατική κίνηση εκτιμάται ότι θα φτάσει συνολικά τους 51.000 επιβάτες ημερησίως ενώ θα δημιουργηθούν περίπου 5.000 νέες θέσεις εργασίες.

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις