Πέμπτη, 25 Απρ.
20oC Αθήνα

Μια μέρα με λιακάδα στον Ελαιώνα

Μια μέρα με λιακάδα στον Ελαιώνα

Παιδιά που τρέχουν από εδώ κι από εκεί. Δυο τέρματα για να παίζουν μπάλα και μια μπασκέτα για να… μυηθούν και στα μυστικά της πορτοκαλί θεάς. Ανακοινώσεις στα αραβικά, τα ελληνικά και τα αγγλικά. Ο Ελαιώνας, το “προσωρινό” κέντρο φιλοξενίας μεταναστών είναι εκεί. Το ίδιο και οι μετανάστες.

Η φράση της Τασίας Χριστοδουλοπούλου όταν ακόμη ήταν υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής πως οι μετανάστες που φτάνουν με τα καράβια από τα νησιά “λιάζονται” στις πλατείες και μετά… εξαφανίζονται έχει “γράψει” τη δική της ιστορία στα ελληνικά πράγματα.

Η “λαμπρή” τελετή των εγκαινίων του κέντρου φιλοξενίας στον Ελαιώνα από υπουργούς της κυβέρνησης έχει επίσης μείνει… “χαραγμένη” στην ιστορία. Η καθημερινότητα των ανθρώπων που μένουν στα κοντέινερ του Ελαιώνα δεν έχει πια τα φώτα της δημοσιότητας εκείνης. Δεν πάνε κάθε μέρα οι υπουργοί ούτε η Βανέσα Ρεντγκρέιβ.

Έχει όμως ανθρώπινες συνθήκες. Έχει μια στέγη, έστω κι αν αυτή είναι κοντέινερ, πάνω από το κεφάλι τους. Έχει πρωινό, έχει γιατρούς και έχει και μαθήματα αγγλικών κάθε Παρασκευή και Σάββατο 12:00 με 14:00. Και έχει και… ελευθερία. Οι μετανάστες που μένουν στον Ελαιώνα, μπορούν να φεύγουν από το κέντρο το πρωί και να γυρίζουν το βράδυ.

Οι περισσότεροι, όπως είπαν στο newsit.gr με τα “σπαστά” αγγλικά τους, θέλουν να φύγουν από την Ελλάδα. Αλλά μέχρι να τα καταφέρουν, λένε πως περνούν καλά στον Ελαιώνα. “Έχουμε δωρεάν φαγητό και στέγη”, λένε. Άλλοι, πάλι, δεν θέλουν να φύγουν. Τους αρέσει η Ελλάδα. Έστω κι από αυτές τις συνθήκες. Άλλωστε, είναι καλύτερες από τις συνθήκες στις χώρες τους…

Τα παιδιά που μένουν στον Ελαιώνα με τις οικογένειές τους μπορούν να παίζουν ποδόσφαιρο (έχουν στηθεί δυο εστίες) και μπάσκετ στη μια μπασκέτα που υπάρχει στο χώρο. Δεν διαμαρτύρονται. Χαίρονται το παιχνίδι…

Ειδικά συνεργεία του δήμου Αθηναίων καθαρίζουν καθημερινά το χώρο, ενώ πάντα βρίσκονται στο χώρο γιατροί και ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ σε περίπτωση που κάποιος από τους ανθρώπους χωρίς πατρίδα χρειαστεί το οτιδήποτε. 24ωρη είναι και η παρουσία της αστυνομίας έξω από το κέντρο φιλοξενίας.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΙΛΤΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΗΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε