Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Μίκης Θεοδωράκης: Πέθανε όπως ήθελε, στο σπίτι του – Με δάκρυα και χειροκροτήματα τον αποχαιρέτησαν

Μίκης Θεοδωράκης: Πέθανε όπως ήθελε, στο σπίτι του – Με δάκρυα και χειροκροτήματα τον αποχαιρέτησαν

Μίκης Θεοδωράκης: Ένα όνομα άρρηκτα συνδεδεμένο με τη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας. Ο θάνατος του, στις 08:35 το πρωί της Πέμπτης, 2 Σεπτεμβρίου από καρδιοαναπνευστική ανακοπή βύθισε στο πένθος όλη τη χώρα.

Δεν υπάρχει Έλληνας και Ελληνίδα που να μην μεγάλωσε, να μην σιγοψιθύρισε ή τραγούδησε ένα από τα «διαμάντια» που χώρισε στον κόσμο ο Μίκης Θεοδωράκης. Και σήμερα που εκείνος «έφυγε», μαζί του πέθανε κι ένα κομμάτι της Ελλάδας.

Ο Μίκης Θεοδωράκης άφησε την τελευταία του πνοή στο σπίτι του, στη συμβολή των οδών Επιφανούς και Γαριβάλδι, κάτω από την Ακρόπολη. Έτσι όπως ήθελε.  

Τις τελευταίες 10 μέρες, η υγεία του Μίκη Θεοδωράκη παρουσίασε αιφνιδιαστική επιβάρυνση, σύμφωνα με την ΕΡΤ. Αρνήθηκε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο, γιατί ήθελε να αφήσει την τελευταία του πνοή στο σπίτι του, κάτω από την Ακρόπολη, την οποία έβλεπε καθημερινά από το μεγάλο παράθυρό του. Με τον αγαπημένο του σκύλο πάντα στο πλευρό του. Αυτόν που σήμερα καθόταν επί ώρες στο χαλάκι της εξώπορτας. 

Οι γιατροί τον παρακολουθούσαν και του χορηγούσαν οξυγόνο, όμως ο σπουδαίος Μίκης Θεοδωράκης δεν άντεξε. Και στις 08:35 το πρωί, πέρασε στην αιωνιότητα.

«Να τον αγαπάτε»

Αμέσως μόλις έγινε γνωστή η είδηση πως ο Μίκης Θεοδωράκης έφυγε από τη ζωή, έξω από το σπίτι του άρχισαν να συγκεντρώνονται συγγενείς, φίλοι, γείτονες. Μέχρι την τελευταία του πνοή, δίπλα του ήταν τα παιδιά του, η Μαργαρίτα και Γιώργος και τα εγγόνια του.

Στην εξώπορτα του σπιτιού, δυο λευκά τριαντάφυλλα.

Φίλοι, συγγενείς, γείτονες, καλλιτέχνες, συγκεντρώθηκαν έξω από το σπίτι του για να αποχαιρετίσουν τον μεγάλο μουσικοσυνθέτη κρατώντας άσπρα και κόκκινα λουλούδια.

Από τους πρώτους που έφτασαν κάτω από την Ακρόπολη, Γιώργος Νταλάρας με τη σύζυγό του Άννα Νταλάρα, ο Γιώργος Λιάνης καθώς και ο Βασίλης Λέκκας.

Φανερά συγκινημένη η κόρη του, Μαργαρίτα Θεοδωράκη μιλώντας στους δημοσιογράφους είπε ότι η κατάσταση της υγείας του τις τελευταίες μέρες είχε επιδεινωθεί πολύ. «Ήταν πολύ καλός άνθρωπος, σπουδαίος άνθρωπος. Να τον αγαπάτε», είπε.

«Για μένα ήταν πιο ξεχωριστός θα τολμήσω να το πω και από το θάνατο του πατέρα μου. Έζησα κοντά του σαν γιος του. Η απώλεια είναι τεράστια. Παράλληλα νιώθω και μια χαρά μέσα μου, όχι μόνο λύπη γιατί αυτός ο άνθρωπος που φεύγει τώρα, ήταν τόσο γεμάτος από Ελλάδα που ξεχειλίζει, και αυτή την εισπράττω συνέχεια. Είμαι γεμάτος από την Ελλάδα του Μίκη, από τον ίδιο τον Μίκη. Στεναχωριέμαι αλλά ταυτόχρονα είμαι πολύ περήφανος, χαρούμενος γιατί ξέρω ότι έφυγε ο τελευταίος επιφανής Έλληνας, γιατί αυτό ήταν ο Θεοδωράκης αλλά οι Έλληνες ξέρουν κι έχουν τρόπους να τιμούν τους μεγάλους απόντες», ανέφερε συναισθηματικά φορτισμένος ο Γιώργος Λιάνης.

«Ήταν ένας άνθρωπος με μυαλό, ένας πολύ καλός άνθρωπος. Το μυαλό του ήταν ξουράφι», λέει ο Δημήτρης Δούγιας που για 45 χρόνια ερχόταν κάθε πρωί και του έφερνε εφημερίδες. «Από χθες διεκόπη η συνεργασία και μου είπαν να μην ξαναφέρω», προσθέτει.

Και όταν το φέρετρο με τη σορό του Μίκη Θεοδωράκη βγήκε από το σπίτι, χειροκροτήματα ακούστηκαν και πολλοί ξέσπασαν σε δάκρυα. «Αθάνατος» ακούστηκε από τον κόσμο που ήταν συγκεντρωμένος στο δρόμο.

Την ώρα που απομακρυνόταν η νεκροφόρα η Μαρίζα Κωχ αποχαιρέτησε τον μεγάλο μουσικοσυνθέτη ρίχνοντας κλαδιά βασιλικού.

Ρεπορτάζ: Αλεξάνδρα Αθανασίου

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις