Σάββατο, 27 Απρ.
17oC Αθήνα

Mirage 2000-5: Ξεκινά η ανέλκυση του μοιραίου μαχητικού

Mirage 2000-5: Ξεκινά η ανέλκυση του μοιραίου μαχητικού
Φωτογραφία Αρχείου

Αύριο Πέμπτη (19.04.2018), πολύ νωρίς το πρωί, θα ξεκινήσει η διαδικασία ανέλκυσης του Mirage 2000-5 που έπεσε στις 12 Απριλίου ανοιχτά της Σκύρου και στοίχισε τη ζωή στον πιλότο Γιώργο Μπαλταδώρο.

Το Mirage 2000-5 συνετρίβη στις 12:15 το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης, 12 Απριλίου. Ο Γιώργος Μπαλταδώρος επέστρεφε από επιχείρηση (που όμως δεν έγινε) αναχαίτισης τουρκικών μαχητικών. Οι συνθήκες της πτώσης του μαχητικού, εννέα ναυτικά μίλια βορειοανατολικά της Σκύρου, παραμένουν αδιευκρίνιστες.

Εκτιμάται όμως ότι ο καταγραφέας πτώσης που έχει εντοπιστεί σε βάθος 800 μέτρων θα δώσει τις απαντήσεις για το τι ακριβώς συνέβη.

Ξεκινά η διαδικασία για την ανέλκυση του Mirage 2000-5

Σήμερα Τετάρτη (18.04.2018) αναχώρησε από το λιμάνι του Πειραιά το ωκεανογραφικό σκάφος του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) με προορισμό την θαλάσσια περιοχή της Σκύρου. Εκεί, η Κινητή Ομάδα Συντήρησης Θαλασσίων Εγκαταστάσεων (ΚΟΣΥΘΕ) της 206 Πτέρυγας Υποστήριξης της Πολεμικής Αεροπορίας, εντόπισε το ηχητικό σήμα του καταγραφέα πρόσκρουσης του μοιραίου Mirage 2000-5.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας του ΕΛΚΕΘΕ αναμένεται να ξεκινήσουν τις πρώτες πρωινές ώρες αύριο (19/4) την επιχείρηση ανέλκυσης του καταγραφέα πρόσκρουσης και των συντριμμιών του Mirage 2000-5.

Σε πρώτη φάση θα γίνει βαθυμετρία ακριβείας με βυθόμετρο πολλαπλής δέσμης και θα ακολουθήσει η γεωμορφολογική αποτύπωση της περιοχής με ηχοβολιστικά. Στην συνέχεια αναμένεται να γίνει καθέλκυση του υποβρύχιου οχήματος του ROV του ΕΛΚΕΘΕ, που θα καταγράψει από κοντά τα συντρίμμια, έτσι ώστε να ξεκινήσει μετά η επιχείρηση ανέλκυσης.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις