Πέμπτη, 18 Απρ.
23oC Αθήνα

Μηταράκης: Άμεση επέμβαση της Κομισιόν για μετεγκατάσταση των 400 μεταναστών που διασώθηκαν νότια της Κρήτης

Μηταράκης: Άμεση επέμβαση της Κομισιόν για μετεγκατάσταση των 400 μεταναστών που διασώθηκαν νότια της Κρήτης

Κατεπείγουσα επιστολή απέστειλε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να επέμβει άμεσα έτσι ώστε να υπάρχει έμπρακτη απόδειξη αλληλεγγύης προς τις χώρες πρώτες υποδοχής για τη διαχείριση του Μεταναστευτικού.

Με αφορμή το ναυάγιο νότια της Κρήτης στο οποίο σύμφωνα με τις αναφορές εμπλέκονται 400 μετανάστες, ο κ. Μηταράκης επισημαίνει στους παραλήπτες της επιστολής κ.κ. Μαργαρίτη Σχοινά, Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την κυρία Ίλβα Γιόχανσον, Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, ότι οι χώρες πρώτης υποδοχής στην ΕΕ δεν είναι εφικτό να σηκώνουν αυτές, το ολοένα αυξανόμενο βάρος της μεταναστευτικής κρίσης το οποίο είναι δυσανάλογο των δυνατοτήτων τους.

Παράλληλα, όπως σημειώνει ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, η Ελλάδα έχει επανειλημμένα επισημάνει την νέα τακτική των λαθροδιακινητών να επιχειρούν να μεταφέρουν μετανάστες προς την Ευρώπη χρησιμοποιώντας μεγαλύτερα πλοία, ενώ παράλληλα έχει τονίσει πως πρέπει συλλογικά να δράσει η ΕΕ έτσι ώστε να αποφευχθούν αυτές οι επιχειρήσεις καθώς θέτουν σε κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή.

Ο κ. Μηταράκης τέλος, επισημαίνει ότι «ζητάμε από την Επιτροπή να αναλάβει αμέσως και να συντονίσει μια πρωτοβουλία μετεγκατάστασης» αναφορικά στην συγκεκριμένη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι η ευθύνη για τη διάσωση ζωών στη θάλασσα μοιράζεται δικαίως μεταξύ των κρατών μελών.»

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις