Πέμπτη, 25 Απρ.
20oC Αθήνα

Μονοήμερη στη Χαλκίδα: 5+1 στάσεις στην πόλη με τους αρχιτεκτονικούς θησαυρούς

Μονοήμερη στη Χαλκίδα: 5+1 στάσεις στην πόλη με τους αρχιτεκτονικούς θησαυρούς

Μονοήμερη στη Χαλκίδα. Με το ένα πόδι στην Εύβοια και το άλλο στη Στερεά Ελλάδα η πόλη των 90.000 κατοίκων με τα «τρελά νερά» έχει πολύ περισσότερους θησαυρούς από αυτούς που της αποδίδονται.

Συχνά, οι χάρες της ξεχνιούνται λόγω αυτού που θεωρείται ότι είναι το πιο σημαντικό προσόν της – η εγγύτητα.

Χτισμένη στις πλευρές του πορθμού του Ευρίπου, απέχει μόλις 78 χιλιόμετρα από την Αθήνα και είναι η βασική πύλη εισόδου στο νησί της Εύβοιας.

Το πιο γνωστό της χαρακτηριστικό είναι τα «τρελά νερά» της ή αλλιώς το «φαινόμενο του Ευρίπου». Το παλιρροϊκό φαινόμενο που συμβαίνει στον πορθμό, κάνει τα νερά να κινούνται για έξι ώρες από το βόρειο προς το νότιο Ευβοϊκό κόλπο.

Μεσολαβούν 8 λεπτά με στάσιμα νερά και στη συνέχεια, άλλες έξι ώρες προς την αντίθετη πλευρά. Αν πάτε μονοήμερη στη Χαλκίδα, θα δείτε αυτή την εικόνα…

Την πιο καθαρή οπτική του φαινομένου θα την πάρετε από την παλιά κινητή γέφυρα του Ευρίπου. Η συγκεκριμένη ήταν το μοναδικό πέρασμα στην Εύβοια μέχρι το 1992. Το εν λόγω σημείο δεν είναι τυχαίο μιας και η πρώτη γέφυρα για σύνδεση της Στερεάς με την Εύβοια κατασκευάστηκε εδώ το 540 μ.Χ. από τον Βυζαντινό αυτοκράτορα Ιουστινιανό.

Διαβάστε περισσότερα στο exploringgreece.tv

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις