Παρασκευή, 19 Απρ.
18oC Αθήνα

Μόρια: Οι εικόνες ντροπής κάνουν το γύρο του κόσμου μέσα από το Buzzfeed

Μόρια Buzzfeed
Φωτογραφία BuzzfeedNews

Συνθήκες διαβίωσης που η λέξη “άθλιες” δεν μπορεί να τις περιγράψει. Εικόνες ντροπής και εξαθλίωσης για τους χιλιάδες πρόσφυγες που ζουν στη Μόρια. Το Buzzfeed δεν… “μασάει” τα λόγια του.

Ένα από τα πιο γνωστά site του κόσμου, το Buzzfeed, “τρύπωσε” στον προσφυγικό καταυλισμό στη Μόρια. Σε ένα από τα χειρότερα καμπ προσφύγων της Ευρώπης, όπως το αποκαλεί. Και κατάφερε να “τρυπώσει” χάρη στα video που τράβηξαν οι ίδιοι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που ζουν εκεί.

Είναι video και φωτογραφίες που τραβήχτηκαν κρυφά και ανέβηκαν σε εφαρμογές όπως το WhatsApp. Και κάπως έτσι έφτασαν στα χέρια του δημοσιογράφου του Buzzfeed, Ryan Broderick. Και εκείνος τα ανέβασε στο λογαριασμό του στο twitter.

Ο Νουρ και ο Αμάρ από τη… Μόρια

Ένας 25χρονος Ιρακινός, ο Νουρ και ένας 27χρονος Σύρος, ο Αμάρ, συμφώνησαν να δώσουν στο Buzzfeed βίντεο που τράβηξαν μέσα στον καταυλισμό. Μιας περιφραγμένης φυλακής, όπως γράφει ο Μπρόντερικ. Ο δημοσιογράφος περιγράφει πως πρόσφυγες και μετανάστες μένουν σε κοντέινερ. Ή σε σκηνές. Και πως στη Μόρια περιπολούν στρατός και αστυνομία.

Ο Νούρ ήταν δημοσιογράφος στο Ιράκ. «Δεν σε θέλουν μέσα στη Μόρια. Έχεις WhatsApp; Μπορώ να σου στείλω βίντεο» είπε.

Οι φωτογραφίες του 25χρονου Ιρακινού αποκαλύπτουν (για άλλη μια φορά) τις άθλιες συνθήκες στη Μόρια. Ο Μπρόντερικ χαρακτηρίζει συνεχώς τη Μόρια «φυλακή». «Οι διάδρομοι είναι γεμάτοι σκηνές. Οι τοίχοι καλύπτονται από σκουπίδια, τα μπάνια και τα ντους δεν έχουν αποχέτευση».

Τα βίντεο της ντροπής

Ένα βίντεο του Νουρ δείχνει πως οι πρόσφυγες προσπαθούν να… συγκρατήσουν τις σκηνές τους κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας.

Ένα άλλο όπου φαίνεται μεγάλο πλήθος συγκεντρωμένο να φωνάζει “Moria no good”.

Και σε ένα τρίτο, δυο Έλληνες αστυνομικοί απομακρύνουν με τη βία (και βρίζοντας) έναν άνδρα ενώ άλλοι πρόσφυγες τους φωνάζουν να σταματήσουν.

Ο Νουρ λέει επίσης ότι το να χρησιμοποιεί η αστυνομία δακρυγόνα για να διαλύσει καυγάδες προσφύγων ή μεταναστών είναι σύνηθες. Έχει συμβεί 3 ή 4 φορές στους τέσσερις μήνες που είναι εκείνος στον καταυλισμό.

Ένας 41χρονος δάσκαλος από τη Συρία, ο Αμπντου – Μοχάμαντ οδήγησε τον δημοσιογράφο του Buzzfeed στην κορυφή ενός ελαιώνα που έχει μετατραπεί σε υπαίθριο μπάνιο.

Πολλοί πρόσφυγες είπαν πως το να γεμίζουν άδεια μπουκάλια είναι ένας από τους τρόπους για να πλυθούν.

«Μας απείλησαν»

Ο δημοσιογράφος του Buzzfeed περιγράφει πως απειλήθηκε με σύλληψη όταν μέσα στην εβδομάδα επιχείρησε να επισκεφτεί τη Μόρια. «Ένας αστυνομικός απαίτησε να δει κάθε φωτογραφία και βίντεο που είχαν τραβηχτεί από το Buzzfeed ώστε να τα εγκρίνει», γράφει ο Μπρόντερικ.

Και περιγράφει ακριβώς τι του είπε ο αστυνομικός. «Είναι παράνομο να φωτογραφίζεις οτιδήποτε μέσα από τον φράχτη του καταυλισμού» φέρεται να είπε ο αστυνομικός. Ο οποίος αρνήθηκε να δώσει τα στοιχεία του. Ο ίδιος διαφώνησε με το στρατιωτικό προσωπικό για το αν είναι ή όχι νόμιμο να φωτογραφηθεί ο ελαιώνας έξω από τον καταυλισμό, συνεχίζει ο Μπρόντερικ.

Πηγή: Buzzfeed

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις