Παρασκευή, 29 Μαρ.
25oC Αθήνα

Μόσιαλος για ηπατίτιδα στα παιδιά: Πιθανότερη αιτία ένας αδενοϊός – Τα ανησυχητικά συμπτώματα

Μόσιαλος για ηπατίτιδα στα παιδιά: Πιθανότερη αιτία ένας αδενοϊός – Τα ανησυχητικά συμπτώματα

Συναγερμός έχει σημάνει τις τελευταίες εβδομάδες σε Ευρώπη και ΗΠΑ μετά τον ασυνήθιστα υψηλό αριθμό κρουσμάτων οξείας παιδιά σε παιδιά. Μέχρι στιγμής στην Ελλάδα δεν έχουν καταγραφεί κρούσματα, με τον ΕΟΔΥ να καλεί σε εγρήγορση τους γιατρούς.

Στα περιστατικά οξείας ηπατίτιδας που καταγράφονται σε παιδιά αναφέρθηκε ο καθηγητής του LSE Ηλίας Μόσιαλος, μιλώντας το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης (21.04.2022) στην ΕΡΤ. Εκτίμησε δε ότι η πιθανότερη αιτία είναι ένας αδενοϊός, αναφέροντας και ποια είναι τα βασικά συμπτώματα της ηπατίτιδας. 

«Αυτό που ξέρουμε είναι ότι έχουμε κρούσματα ηπατίτιδας, αγνώστου αιτιολογίας. Δεν έχουμε βρει κάποιον από τους ιούς της ηπατίτιδας που θα δικαιολογούσε αυτά τα περιστατικά. Δεν είναι μεγάλος όμως ο αριθμός παγκοσμίως» τόνισε ο Ηλίας Μόσιαλος.

«Αυτό που ανησύχησε είναι ότι θα περιμέναμε στη Σκωτία τέσσερις ηπατίτιδες άγνωστης αιτιολογίας σε έναν χρόνο και τώρα έχουμε 12 περιπτώσεις σε 5-6 μήνες» είπε και εκτίμησε ότι η πιθανότερη αιτία είναι ένας αδενοϊός, που συνήθως δεν προκαλεί ηπατίτιδες.

Click4more: Γιατί οι επιστήμονες φοβούνται πως τα νήπια είναι πιο ευάλωτα απέναντι στην ηπατίτιδα – Η συσχέτιση με long covid

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το κατά πόσο μπορεί τα περιστατικά αυτά να οφείλονται στο εμβόλιο κατά της Covid, στη λοίμωξη από κορονοϊό και στην απομόνωση των παιδιών ο Ηλίας Μόσιαλος είπε ότι δεν έχει καμία σχέση με τα εμβόλια, καθώς κανένα από τα παιδιά που νοσούν δεν είχε εμβολιαστεί. Αν σχετίζονται τα κρούσματα με την Covid, το πιο πιθανό είναι όχι αλλά γίνονται έρευνες που θα δείξουν.

«Δεν συνδέονται τα κρούσματα ηπατίτιδας με τα lockdowns»

«Δεν βρίσκω αυτό το ενδεχόμενο πιθανό» σημείωσε για το ενδεχόμενο πίσω από τα κρούσματα ηπατίτιδας να βρίσκεται ο εγκλεισμός των παιδιών. «Δεν υπάρχουν κρούσματα σε χώρες με μεγαλύτερα lockdowns» τόνισε.

«Είναι καλό να υπάρχει εγρήγορση παρά εφησυχασμός και να υπάρχει αργότερα ένα πρόβλημα. Αν το δούμε σε απόλυτα μεγέθη οι αριθμοί είναι μικροί γι’ αυτό δεν χρειάζεται πανικός» συμπλήρωσε.

Τα βασικά συμπτώματα ηπατίτιδας σε παιδιά

Σύμφωνα με τον Ηλία Μόσιαλο τα βασικά συμπτώματα της ηπατίτιδας είναι ίκτερος, πυρετός, αλλαγή στο χρώμα των ματιών και του δέρματος, αλλαγή στο χρώμα των κοπράνων και των ούρων, τάση για εμετό.

«Εάν οι γονείς εντοπίσουν κάποια από αυτά τα συμπτώματα, θα πρέπει να κινητοποιηθούν» είπε κλείνοντας.

Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο:

Με πληροφορίες από ΕΡΤ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις