Πέμπτη, 28 Μαρ.
18oC Αθήνα

Μωβ μέδουσες: Σε ποιες θάλασσες θα βρίσκονται την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου

Μωβ μέδουσες: Σε ποιες θάλασσες θα βρίσκονται την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου

Σε πολλές ελληνικές θάλασσες εξακολουθούν να βρίσκονται οι μωβ μέδουσες με το τσίμπημά τους να είναι ιδιαίτερα επώδυνο.

Οι μωβ μέδουσες είναι από τα πιο επικίνδυνα είδη από τσούχτρας στη Μεσόγειο και λόγω της νευροτοξίνης που έχουν το τσίμπημα τους πονάει πολύ.

Σύμφωνα με τις καταγραφές των τελευταίων δέκα ημερών στην πλατφόρμα του iNaturalisλt υπάρχει μια αύξηση της καταγραφής των μωβ μεδουσών σε πολλά μέρη της Ελλάδας.

Όπως αναφέρει το JellyReport την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου αναμένεται να δούμε μια διάσπαση των μεδουσών σε περισσότερα μέρη.

Αναφέρει μάλιστα τον Αργοσαρωνικό, τις Κυκλάδες και το Ιόνιο, όμως πολλά εξαρτώνται από τα τοπικά θαλάσσια ρεύματα της εκάστοτε περιοχής για το πού θα μετακινηθούν οι μέδουσες.

Πριν από την κλιματική αλλαγή οι μωβ μέδουσες εμφανίζονταν περίπου ανά 10 με 12 χρόνια και κρατούσε το πολύ 4 χρόνια (με μέσο όρο 2-3 χρόνια).

Να σημειωθεί ότι από το 2015 μέχρι και το 2018 υπήρχαν πολλές μωβ μέδουσες στον Κορινθιακό Κόλπο, στην Μάλτα από το 2018 έως και το 2020, ενώ ενώ τον Ιανουάριο του 2022 επανεμφανίστηκαν στην Μάλτα.

Οσον αφορά φέτος για την Ελλάδα μωβ μέδουσες έχουν εμφανιστεί στο Αιγαίο και στον Ιόνιο, υπήρχαν αναφορές από χειμερινούς κολυμβητές και τον Ιανουάριο του 2022.

 

 

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις