Παρασκευή, 3 Μαΐ
19oC Αθήνα

Μπαράζ σεισμών ανάμεσα σε Κάσο και Κρήτη: Συνηθισμένο λέει ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος

Μπαράζ σεισμών ανάμεσα σε Κάσο και Κρήτη: Συνηθισμένο λέει ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος

Τουλάχιστον 5 σεισμοί σημειώθηκαν μετά τις 10 το πρωί στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα σε Κάσο και Κρήτη, με τις δύο ισχυρότερες δονήσεις να φτάνουν τα 4,1 Ρίχτερ. Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος μίλησε για τους σεισμούς στην περιοχή αλλά και για την πρόβλεψη σεισμού στην Ελλάδα ενός Ολλανδού ερευνητή. 

Ο πρώτος σεισμός κατεγράφη στις 10:18 ώρα Ελλάδος, με το επίκεντρο της δόνησης να εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο 28 χλμ. δυτικά νοτιοδυτικά της Κάσου. Ακολούθησε δεύτερη σεισμική δόνηση ίδιας έντασης στις 10:24 με το ίδιο σχεδόν επίκεντρο, ενώ στη συνέχεια έγιναν άλλες τρεις σεισμοί μεγέθους 3 Ρίχτερ. Μιλώντας στο Creta24, ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος έκανε λόγο για συνηθισμένα μεγέθη για την συγκεκριμένη περιοχή.

«Πολύ περισσότερο επειδή είναι και σε υποθαλάσσιο περιβάλλον δεν μας δημιουργούν κανέναν απολύτως προβληματισμό», συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στην προειδοποίηση του Ολλανδού ερευνητή Φρανκ Χούγκερμπετς, ο οποίος «βλέπει» μεγάλο σεισμό νοτιοδυτικά της Κρήτης, ο κ. Παπαδόπουλος έκανε λόγο για δήθεν πρόγνωση από κάποιον που δεν είναι ερευνητής – επιστήμονας: «Είναι ερασιτέχνης και αυτά που λέει δεν ευσταθούν, δεν ακολουθούν την επιστήμη».

Ωστόσο, όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις δικές του αναφορές για «σεισμική άπνοια» στην περιοχή είπε πως δεν μπορούμε ποτέ να είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι δεν θα γίνει κάπου ένας ισχυρός σεισμός, εμφανίστηκε όμως καθησυχαστικός όσον αφορά στις εκτιμήσεις του για την Κρήτη, καθώς όπως είπε την περίοδο 2019-2021 σημειώθηκαν σημαντικά μεγέθη σεισμών.

«Η Κρήτη στην διετία 2019-2021 έγινε “θέατρο” πολλών σεισμών με σημαντικά μεγέθη, άρα στην ευρύτερη περιοχή έχει εκτονωθεί μεγάλο ποσοστό σεισμικής ενέργειας. Κατά συνέπεια νομίζω ότι στο τρέχον διάστημα δεν είναι μεγάλη η πιθανότητα να δούμε ξανά ισχυρό σεισμό στην Κρήτη. Παρόλα αυτά, όλοι θα πρέπει να ξέρουμε ότι υπάρχουν πολλές εκπλήξεις στη σεισμική συμπεριφορά, όπως για παράδειγμα ο καταστροφικός σεισμός της Πάρνηθας το 1999 όταν ενεργοποιήθηκε ένα ρήγμα το οποίο γενικώς θεωρείτο ανενεργό. Κατά συνέπεια δεν μπορούμε ποτέ να είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι δεν θα γίνει κάπου ένας ισχυρός σεισμός, μόνο για πιθανότητες μπορούμε να μιλάμε. Οι πιθανότητες είναι χαμηλές αυτή την εποχή για να γίνει ισχυρός σεισμός στην Κρήτη. Αυτή είναι η εκτίμησή μου».

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις