weather-icon °C AΘΗΝΑ

Μπουρανί: “Καλά γ@μήσ@” ξανά στην ΕΡΤ στην πιο… άτακτη γιορτή της χώρας! vidseo, pics

Μπουρανί: “Καλά γ@μήσ@” ξανά στην ΕΡΤ στην πιο… άτακτη γιορτή της χώρας! vidseo, pics
Φωτογραφία από: Youtube

Τι εστί Μπουρανί; Ένα πανάρχαιο έθιμο που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Μία μοναδική στην Ελλάδα γιορτή η οποία συνδέεται με την αρχή της Άνοιξης, τη γονιμότητα και την βλάστηση.

Τα πειράγματα στις γυναίκες έδιναν κι έπαιρναν, τα χάλκινα ξεσήκωναν τους επισκέπτες με τα παραδοσιακά ακούσματα και φυσικά όπως επιτάσσει το έθιμο, άπαντες ανακάτεψαν το «Μπουρανί» την παραδοσιακή σούπα που γίνεται στο καζάνι με σπανάκι, ρύζι, τσουκνίδα και λίγο αντεράκο μαζί με ξύδι έτσι για νοστιμιά χωρίς καθόλου λάδι.

Το «Μπουρανί» στον Τύρναβο κλείνει τον κύκλο των Καρναβαλικών εκδηλώσεων και έρχεται να αναταράξει τον μονότονο ρυθμό της καθημερινότητας στην πόλη.

Είναι ένα λαϊκό πανηγύρι, μια αναβίωση ενός αρχαίου διονυσιακού τελετουργικού, στην ουσία η γιορτή του φαλλού, που συμβολίζει την αναπαραγωγή και την ευτεκνία.

Κάτι ακόμη που έχει γίνει πια… έθιμο, είναι να ακούγεται η ευχή της συγκεκριμένης γιορτής, η οποία δεν είναι άλλη από το “Χρόνια πολλά, καλά γ@μήσ@”, ζωντανά στον αέρα της ΕΡΤ!

Το συγκεκριμένο βίντεο γίνεται viral… κάθε χρόνο κι έτσι έγινε και φέτος, στην εκπομπή της Δημόσιας Τηλεόρασης “Πάμε Αλλιώς”, που έκανε ζωντανή σύνδεση για να ακουστεί στον αέρα η… πικάντικη ευχή!

Δείτε το βίντεο

Χαμός στο Μπουρανί!

Οι κάτοικοι της πόλης πηγαίνουν στο εξωκλήσι του Προφήτη Ηλία στα βόρεια της πόλης σ’ έναν ελεύθερο ευρύ χώρο.

Η πορεία γίνεται σε πομπή, της οποίας προηγούνται διάφορες ομάδες (θίασοι) μεταμφιεσμένων ή μη (μόνον ανδρών), οι οποίοι κουβαλούσαν όλα τα απαραίτητα για τη λειτουργία. Όταν η πόλη έφθανε στο χώρο του Προφήτη Ηλία εκεί κάθε ομάδα έστρωνε στο έδαφος διάφορα φαγητά και μια μεγάλη φιάλη σε σχήμα «φαλλού» γεμάτη με κρασί ή με κράμα ούζου ή τσίπουρου με νερό. Παράλληλα άναβαν φωτιά πάνω στην οποία παρασκευάζονταν το «Μπουρανί», μια χορτόσουπα από σπανάκι και ξύδι για να νοστιμίζει.

Δείτε τις… πιπεράτες εικόνες από το Μπουρανί

Μπουρανί Μπουρανί

Αφού γινόταν το Μπουρανί που είχε την μορφή σούπας σερβιριζόταν στους «μυουμένους» ως μέθεξη -συμμετοχή στα δρώμενα- και έτσι άρχιζε ο χορός και τα τραγούδια, οι αστεϊσμοί και τα πειράγματα με άσεμνες βασικά εκφράσεις. Πολλοί από τους άντρες που συμμετείχαν σ’ αυτό το τελετουργικό κρατούσαν στα χέρια τους φαλλούς σαν σκήπτρα και ήταν κατασκευασμένα από ξύλο ή πηλό ή ακόμα και από ψωμί και που αποτελούσαν το κυριότερο τελετουργικό σύμβολο. Στο έθιμο αυτό συμμετείχαν αυστηρά μόνο άντρες ενώ οι γυναίκες απείχαν, ίσως για λόγους σεμνοτυφίας λόγω των φερόμενων φαλλικών συμβόλων. Γυναικόπαιδα όμως παρακολουθούσαν τα δρώμενα καθώς επίσης και πλήθη επισκεπτών από διάφορα μέρη της Ελλάδας.

Όταν τελείωνε το βράσιμο του «Μπουρανί» όλοι μετέβαιναν δίπλα στις όχθες του Τιταρήσιου κι εκεί έτρωγαν και έπιναν εξακολουθώντας τα άσεμνα πειράγματα και τραγούδια. Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι το έθιμο αυτό είναι κατάλοιπο των βακχικών τελετών που διατηρήθηκε στους αιώνες και αναβιώνει ακόμα και σήμερα δείχνοντας την προσήλωση των Τυρναβιτών στα έθιμα και τις παραδόσεις.

Με πληροφορίες από: onlarissa.gr
Φωτογραφίες: Intime

#TAGS MM