Πέμπτη, 25 Απρ.
20oC Αθήνα

Μύκονος: Με «όπλο» το οικιακό άσυλο κάνουν κορονοπάρτι χωρίς αιδώ στις πολυτελείς βίλες

Μύκονος: Με «όπλο» το οικιακό άσυλο κάνουν κορονοπάρτι χωρίς αιδώ στις πολυτελείς βίλες

Από το «οικιακό» και «οικογενειακό άσυλο», προστατεύονται οι ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές που διατηρούν βίλες στη Μύκονο και τις παραχωρούν για την διοργάνωση πάρτι αφού έτσι  μπορούν να διασκεδάζουν ανενόχλητοι μέχρι πρωίας και να αποφύγουν τις αυστηρές κυρώσεις του νόμου για την διάδοση του Covid-19. 

Διαθέτουν και Αλβανό «αυτοφωράκια»

Στην χειρότερη μάλιστα των περιπτώσεων το κύκλωμα που λυμαίνεται αυτού του είδους τα ξέφρενα γλέντια, διαθέτει ακόμη και τον κλασικό «αυτοφωράκια» που μπορεί να είναι ακόμη και Αλβανός που μ’ αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζει περισσότερα χρήματα και αποφεύγει τον «μόχθο» απ’ το μεροκάματο στην οικοδομή … Απαραίτητη προϋπόθεση για έφοδο της αστυνομίας σε οικίες είναι η παρουσία εισαγγελέα και οι επιτήδειοι «πατούν» στο ότι η εισαγγελία έχει έδρα την Σύρο και ως γνωστών την νύχτα είναι ανύπαρκτα τέτοια ακτοπλοϊκά δρομολόγια ενώ το νησί των ανέμων απέχει γύρω στις 2.30 ώρες. Έτσι μέχρι να κινηθεί  η διαδικασία το πάρτι έχει λάβει τέλος.  

Τα νομικά τερτίπια των διοργανωτών

Ο νόμος όμως προβλέπει πως ο εισαγγελέας Σύρου μπορεί να εξουσιοδοτήσει και τον ειρηνοδίκη Μυκόνου για να διεξάγει την κατ’ οίκον έρευνα, με την έκδοση του ανάλογου βεβαίως εντάλματος έρευνας. Ωστόσο, επί τόπου διατυπώνονται απ’ τους «διαβασμένους» διοργανωτές νομικές αμφισβητήσεις για την «εγκυρότητα» αυτού του εντάλματος και πιο συγκεκριμένα ως προς το είδος του αδικήματος. Η παραβίαση οικιακού-οικογενειακού ασύλου γίνεται μόνον για την «υποψία τέλεσης αδικήματος» και η παραβίαση των μέτρων του κορονοϊού δεν προβλέπεται από τον ποινικό νόμο αλλά είναι ΚΥΑ [Κοινή Υπουργική Απόφαση]. Έτσι με «βάση» αυτές τις νομικές ακροβασίες οι διοργανωτές, είτε καθυστερούν είτε «αναβάλουν» την έρευνα, οπότε και εξαφανίζονται άλλα τυχόν «ευρήματα» μέσα απ’ το χώρο όπως διακίνηση χαπιών και ναρκωτικών.

Εξώδικο για τα ξεσαλώματα στις βίλες

Αξίζει να σημειωθεί πως με εξώδικο που απέστειλε μόλις χθες στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου o δικηγόρος κ. Δημήτρης Κορωνάκης, νομικός σύμβουλος του σωματείου επιχειρήσεων εστίασης «BaReCa», τονίζει πως η «μόδα» των πάρτι σε βίλες στην Μύκονο, ξεκίνησε ουσιαστικά το 2019 αλλά στην πορεία λόγω της πανδημίας πήρε εκρηκτικές διατάσεις. Μάλιστα ο κ. Κορωνάκης αναφέρει στο εξώδικό του τα εξής: «Όταν προβεί κάποιος σε καταγγελία ή αυτεπάγγελτα η αστυνομία πραγματοποιήσει έλεγχο, επειδή προστατεύονται από το οικιακό άσυλο, η αστυνομία έχει το ρόλο του θεατή, παραμένοντας και περιμένοντας εκτός της βίλας. Στην καλύτερη περίπτωση, η αστυνομία παίρνει στο αυτόφωρο τον προσωρινά υπεύθυνο (τον αυτοφωράκια) και το πάρτι συνεχίζεται … Οι βίλες αυτές, λειτουργούν εν τω πράγματι ως Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος, χωρίς να κατέχουν καμία άδεια, αλλά και χωρίς να ελέγχονται από καμία αρμόδια Αρχή. Δεν ελέγχονται, ούτε από το Υγειονομικό, ούτε από την Πυροσβεστική, ούτε από την ΑΑΔΕ, ούτε από την Επιθεώρηση Εργασίας. Δεν υπάρχουν φορολογικά παραστατικά, στοιχεία για καμία συναλλαγή μεταξύ των διοργανωτών και των πελατών, αλλά και ούτε μεταξύ των προμηθευτών και όσων συνεργάζονται με τους διοργανωτές και εργάζονται για τους διοργανωτές. Επειδή οι βίλες που πραγματοποιούν τα πάρτι συχνά είναι ίδιες, συμμέτοχοι στο “κόλπο” είναι και κάποιοι ιδιοκτήτες βιλών». 

Πολυτελή καταλύματα και με το σήμα του ΕΟΤ

Επίσης ο νομικός σύμβουλος καταστημάτων εστίασης, επισημαίνει ακόμη ότι: «Τα πάρτι αυτά, διεξάγονται είτε σε ιδιωτικές βίλες, οπότε και προστατεύονται από το οικιακό άσυλο, είτε σε βίλες που διαθέτουν σήμα ΕΟΤ και λειτουργούν ως τουριστικά καταλύματα και είναι βέβαιο ότι θα συμβάλλουν στην ανεξέλεγκτη περαιτέρω διάδοση της πανδημίας, ενώ δημιουργείται και αθέμιτος ανταγωνισμός με επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης, που είτε λειτουργούν, εφαρμόζοντας τα αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα, είτε τελούν εκ του νόμου σε αναστολή λειτουργίας».

Βασίλης Χήτος

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις