Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

«Μύρισε» Παπουτσάνης: από τη Λέσβο σε κάθε σπίτι εδώ και 150 χρόνια

«Μύρισε» Παπουτσάνης: από τη Λέσβο σε κάθε σπίτι εδώ και 150 χρόνια

Κάθε εισπνοή και μια ανάμνηση. Κάθε μυρωδιά κρύβει πίσω της μια ιστορία. Αρώματα  συνυφασμένα  με τα παιδικά χρόνια, με παιχνίδι, με τις φωνές της γιαγιάς να πλύνουμε τα χέρια μας όταν γυρίζαμε από το παιχνίδι στην αυλή.

Κρατάει χρόνια, άλλωστε, αυτή η σχέση. Μια σχέση δυνατή.

Πόσες φορές δεν έχετε θυμηθεί με γλύκα και νοσταλγία τα απογεύματα που στο μπάνιο της γιαγιάς βλέπατε κάτι που σας έμοιαζε τόσο περίεργο, ένα σαπούνι που ήταν χρωματιστό αλλά έμοιαζε διάφανο. Που πάντα υπήρχε στον νιπτήρα της γιαγιάς και στο ντουλάπι του μπάνιου, για να μη λείψει ποτέ από το σπίτι.

Η γιαγιά δεν είχε καμία σχέση με τη Λέσβο, αλλά τα προϊόντα της «Παπουτσάνης» τα αγαπούσε σαν να έβγαιναν από τον τόπο της. Γι’ αυτό κρατάει αυτή η σχέση  περισσότερο από 150 χρόνια (σ.σ. τα συμπλήρωσε το 2020, μια χρονιά ορόσημο για την ιστορική εταιρία).

Εκτός από τις αναμνήσεις, στα χρόνια της ζωής της, η Παπουτσάνης μας έχει χαρίσει προϊόντα σταθμούς. Και έχει γίνει μια σταθερά για όσους εδώ και χρόνια την εμπιστεύονται. Ποιος ξεχνά το πράσινο σαπούνι της που γεννήθηκε το 1917 ή το εμβληματικό Καραβάκι του 1950;  Αυτά είναι μόνο δυο από τα προϊόντα της που συνδέθηκαν με την ιστορία της ίδιας της χώρας και την καθημερινότητα των Ελλήνων.

Παπουτσάνης, 150 χρόνια… Ελλάδα

Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί το μακρινό 1870 ότι η πρωτοποριακή ιδέα του Δημήτρη Παπουτσάνη, του επιχειρηματία από τη Λέσβο, θα κατέληγε στην εταιρεία που γνωρίζουμε όλοι σήμερα.

Τότε ήταν που ο οραματιστής επιχειρηματίας κατασκεύασε το πρώτο ατμοκίνητο εργοστάσιο παραγωγής ελαιόλαδου και σαπωνοποιείο της περιοχής. Χρόνο με το χρόνο, η εταιρεία μεγάλωνε. «Πετραδάκι, πετραδάκι» η Παπουτσάνης δεν έχτιζε απλά το όνομά της. Υπέγραφε με τα προϊόντα της την ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας. Δεν έχασε ποτέ τις αξίες που τη συνόδευαν από την ίδρυσή της. Και ήταν πάντα παρούσα σε ιστορικές στιγμές της χώρας, ένα αναπόσπαστο κομμάτι της.

Η εταιρία που γεννήθηκε στη Λέσβο έδειξε από τα πρώτα χρόνια πως θα γινόταν η πρωταγωνίστρια στον τομέα της. Και ύστερα από σχεδόν 40 χρόνια, το 1913 αποφασίστηκε να κάνει το μεγάλο βήμα και από τη Λέσβο να μεταφερθεί στον Πειραιά. Εκεί, γράφεται ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της, με την κατασκευή ενός από τα πρώτα εργοστάσια παραγωγής σαπουνιού στην Ελλάδα.

Χρονολογία σταθμός ήταν το 1917, όταν ξεκινάει η παραγωγή πράσινου σαπουνιού μπουγάδας για τις νοικοκυρές της εποχής αλλά και η παραγωγή κύβων σαπουνιού Μασσαλίας για ευρεία κατανάλωση. Από τότε και για πολλά, πολλά, πολλά χρόνια, σχεδόν κανένα σπίτι στην Ελλάδα δεν μένει χωρίς… Παπουτσάνη.

Η ανάγκη της «Παπουτσάνης» να καινοτομεί δεν σταμάτησε ποτέ, πάντα με γνώμονα την ποιότητα που προσέφερε στους καταναλωτές. Το 1936 επεκτείνεται στον τομέα της αρωματικής σαπωνοποιίας παρουσιάζοντας κάτι πρωτοποριακό στην ελληνική αγορά της εποχής: σαπούνι με άρωμα πασχαλιάς και σαπούνι «Φλώρα», το πρώτο σε συσκευασία ζελατίνας. Το 1950, σε μια εποχή που η χώρα αναγεννιέται από τις στάχτες του εμφυλίου, η Παπουτσάνης ρίχνει στην… θάλασσα της αγοράς το εμβληματικό «Καραβάκι», ένα αρωματικό, αγνό σαπούνι που μας συντροφεύει μέχρι και σήμερα! 

Το 1967, η «Παπουτσάνης» μεγαλώνει κι άλλο: μεταφέρει τις εγκαταστάσεις της στην Κάτω Κηφισιά και επεκτείνεται σε νέες μονάδες παραγωγής λιπαρών οξέων-γλυκερίνης, καλλυντικών και βρώσιμων ελαίων και λιπών. Και τρία χρόνια μετά έρχεται αυτό το «περίεργο» σαπούνι που δεν έλειπε ποτέ από το μπάνιο της γιαγιάς: το πρώτο σαπούνι γλυκερίνης. Δυο χρόνια μετά, η εταιρία μπαίνει και στο Χρηματιστήριο.

Η Παπουτσάνης συγκαταλέγεται μεταξύ των τριών μεγαλύτερων παραγωγών σαπουνιών στην Ευρώπη

Τα χρόνια περνούν και η Παπουτσάνης μεγαλώνει κάθε χρόνο και περισσότερο. Τα προϊόντα της είναι παντού: σε κάθε ράφι καταστημάτων, σε κάθε σπίτι και κυρίως στις καρδιές των Ελλήνων.

Η εταιρία έχει μεγαλώσει τόσο που χρειάζεται… κι άλλο χώρο. Και τον Φεβρουάριο του 2001 εγκαινιάζει τις νέες πρότυπες εργοστασιακές της εγκαταστάσεις στη Ριτσώνα. Ένα εργοστάσιο που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα και πιο σύγχρονα εργοστάσια παραγωγής σαπουνιών και ξενοδοχειακών προϊόντων προσωπικής περιποίησης στην Ευρώπη και το μοναδικό στην Ελλάδα.

Ακόμη κι αν ανέπτυξε την πώληση σαπωνόμαζας στο εξωτερικό, κι αν εφοδίασε με τα προϊόντα της την αγορά των Η.Π.Α., η «Παπουτσάνης» δεν αποσυνδέθηκε ποτέ από την ιστορία της. Μπορεί το αποτύπωμά της να είναι ισχυρό διεθνώς, αλλά οι ρίζες, τα θεμέλια, δεν χάθηκαν ποτέ. Και αυτό είναι ακόμη ένας παράγοντας που την κάνει αυτό που είναι…

Η Παπουτσάνης εξάγει καινοτόμα προϊόντα υψηλής ποιότητας σε περισσότερες από 25 χώρες σε όλο τον κόσμο. Οι ΗΠΑ, Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία είναι ανάμεσα στις χώρες που καταγράφουν άνω του 50% του τζίρου των εξαγωγών

Αυτό αποδεικνύεται και από μια κίνηση ακόμα: για να γιορτάσει τα 150 χρόνια της ιστορίας της, η Παπουτσάνης  προχώρησε σε μια ενέργεια  κοινωνικής ευθύνης για να βοηθήσει ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Δημιούργησε μια εορταστική συσκευασία με λευκό σαπούνι υψηλής ποιότητας, και  για κάθε πώληση του επετειακού σαπουνιού Παπουτσάνης, η εταιρία προσφέρει ένα προϊόν προσωπικής φροντίδας σε κοινωφελείς οργανισμούς μέσω του ΜΚΣ ΔΕΣΜΟΣ οι οποίοι στηρίζουν ανθρώπους που έχουν ανάγκη.

Και δεν σταματά εδώ: η Παπουτσάνης προσφέρει χρηματική ενίσχυση στο ΜΚΣ ΔΕΣΜΟΣ, με  απώτερο στόχο, την βελτίωση της λειτουργίας του και την αποτελεσματικότερη φροντίδα των ευπαθών ομάδων που στηρίζει.

Με το βλέμμα στα… επόμενα 150

Αν κάτι έχει αποδείξει στη διάρκεια των χρόνων της ζωής της η Παπουτσάνης είναι πως… δεν επαναπαύεται. Συνεχώς «ψάχνεται», αναζητά νέους, καινοτόμους, τρόπους, για να βελτιώσει τα προϊόντα της και να μην προδώσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών.

Στα εργαστήρια της Παπουτσάνης αναπτύσσονται πάνω από 100-150 νέες φόρμουλες το χρόνο. Κι αν (δύσκολο) δεν σας έπεισαν αυτά, άλλη μια απόδειξη: το 2020, χρονιά κατά την οποία η εταιρεία συμπλήρωσε 150 χρόνια ζωής, ο πλανήτης γνώρισε την πανδημία του κορονοϊού. Με όλες τις γνωστές συνέπειες. «Η υγιεινή των χεριών είναι το πρώτο πράγμα» ακούγαμε τους πρώτους μήνες του 2020. Και το αντισηπτικό έγινε για πολλούς… επέκταση του χεριού τους.

Η Παπουτσάνης έδειξε ξανά το δρόμο: με γρήγορα αντανακλαστικά προσάρμοσε την παραγωγή της προκειμένου να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη ανάγκη για αντισηπτικά, συνδράμοντας με κάθε τρόπο στην προσπάθεια για τον περιορισμό της μετάδοσης του ιού.  Ένα χρόνο μετά, η σειρά αντισηπτικών Natura βρίσκεται στην πρώτη θέση της προτίμησης των καταναλωτών και αναδείχτηκε προϊόν της χρονιάς 2021 μέσα από την ανεξάρτητη καταναλωτική έρευνα που διεξήχθη από την IRI Ελλάς, σε  αντιπροσωπευτικό κοινό  3.200 καταναλωτών.

Προϊόν της χρονιάς αναδείχθηκε και η σειρά αφρόλουτρων Παπουτσάνης Aromatics η οποία διακρίνεται για την καινοτόμο σύνθεση της που δρα πολυεπίπεδα και με φυσικότερο τρόπο, χάρη στα πρεβιοτικά, την αλόη  και την αντιοξειδωτική δράση της βιταμίνης Ε. Και πώς να μη βραβευτεί το προϊόν όταν η εταιρεία έκανε πολύμηνη μελέτη, για να προσφέρει στους καταναλωτές ένα ελληνικό προϊόν, φρέσκο, επίκαιρο και εξαιρετικής ποιότητας.

Εξέλιξη

Η Παπουτσάνης δεν σταματά να εξελίσσεται. Όχι μόνο σε ό,τι έχει να κάνει με τα προϊόντα της αλλά και με τον τρόπο που λειτουργεί. Υιοθετεί τις αρχές της υπεύθυνης ανάπτυξης, ανταποκρίνεται στις νέες τάσεις της αγοράς, αντιμετωπίζει με σεβασμό την κοινωνία και το περιβάλλον. Επιδιώκει την αύξηση της δραστηριότητας της και την παραγωγή καινοτόμων προϊόντων & εξελιγμένων προϊοντικών συνταγών και συσκευασιών, μειώνοντας παράλληλα το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα. Και πάντα έχει τους ανθρώπους της στο επίκεντρο, παρέχοντάς τους ένα ασφαλές περιβάλλον, με δυνατότητες επαγγελματικής εξέλιξης και ανάπτυξης.

Η Παπουτσάνης επεκτείνει διαρκώς την παρουσία της σε ακόμη περισσότερα σημεία λιανικής πώλησης και ξενοδοχειακές μονάδες διεθνώς, με προτεραιότητα τις αγορές των Η.Π.Α., της Ευρώπης και της Ασίας.

Σχεδιάζει κινήσεις έτσι ώστε να ενισχύσει την παραγωγικότητα της, εκσυγχρονίζοντας συγχρόνως τον εξοπλισμό της, με στόχο τη μείωση κατανάλωσης ενέργειας, τη μείωση των εκπομπών ρύπων, την ορθολογική διαχείριση του νερού , χρησιμοποιεί πρώτες ύλες και υλικά φιλικά προς το περιβάλλον, Clean Formulas και άλλα.

Σημειώνεται ότι τα υλικά συσκευασίας που χρησιμοποιεί η Παπουτσάνης είναι 100% ανακυκλώσιμα και μεγάλο ποσοστό αυτών προέρχονται από ανακυκλωμένα υλικά. Παράλληλα, επενδύει στη δημιουργία καινοτόμων προϊόντων περιποίησης σε στερεά μορφή – αφρόλουτρων, σαμπουάν, ενυδατικών σώματος, τα οποία συντελούν στη μείωση χρήσης πλαστικού, συντηρητικών και νερού.

Με τις κινήσεις της τα τελευταία πέντε χρόνια, έχει μειώσει την κατανάλωση ενέργειας ανά τόνο παραγωγής κατά 27% και στοχεύει, τα επόμενα τρία χρόνια, στην ελαχιστοποίηση των στερεών και υγρών αποβλήτων.

Τα προϊόντα του αύριο

Κάπως έτσι, η «Παπουτσάνης» οδηγεί την έρευνα στην Ελλάδα για τη γενιά water free προϊόντων του αύριο. Είναι η νέα τάση που αναπτύσσεται με σεβασμό στο περιβάλλον και η «Παπουτσάνης» είναι έτοιμη να ηγηθεί της νέας αυτής τάσης με επενδύσεις και έρευνα.

Στο πλαίσιο αυτό, προγραμματίζει σύντομα να ξεκινήσει την παραγωγή συνθετικού σαπουνιού.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις