Πέμπτη, 2 Μαΐ
16oC Αθήνα

«Να αποφεύγουμε τα χάρτινα καλαμάκια όσο μπορούμε» – Επιστήμονες εξηγούν στο «Live News»

«Να αποφεύγουμε τα χάρτινα καλαμάκια όσο μπορούμε» – Επιστήμονες εξηγούν στο «Live News»
Φωτογραφία αρχείου InTime

Επιστήμονες μίλησαν στην εκπομπή “Live News” του Νίκου Ευαγγελάτου για τα χάρτινα καλαμάκια και πόσο βλαβερά είναι για την υγεία μας, σύμφωνα με μελέτες. 

“Τα χάρτινα καλαμάκια περιέχουν σε 90% των αναλύσεων τις ουσίες PFAS ή όπως τα λέμε στην καθομιλουμένη τα αιώνια χημικά”, ανέφερε ο Ιωάννης Κατσογιάννης, πρόεδρος Ελλήνων χημικών.

Αυτές οι χημικές ουσίες λοιπόν –όπως προκύπτει από τις έρευνες- όχι απλά μολύνουν το περιβάλλον αλλά σε μεγάλες ποσότητες είναι βλαβερές για την υγείας μας.

“Μπορεί να προκαλέσει μορφές καρκίνου, νεογνά με χαμηλότερο βάρος και αύξηση χοληστερίνης”, σημείωσε ο κ. Κατσογιάννης.

Όπως εξηγεί ο καθηγητής χημείας Ιωάννης Κατσογιάννης, τα χάρτινα καλαμάκια μπορεί να εμπεριέχουν μικρή ποσότητα PFAS ωστόσο η καθημερινή χρήση τους σε καφέδες, ποτά και άλλα ροφήματα τα καθιστά ιδιαίτερα βλαβερά για την υγεία μας.

“Το θέμα είναι ότι επειδή δεν βιοδιασπώνται συσσωρεύονται άρα και η μικρή ποσότητα PFAS που παίρνουμε από το χάρτινο καλαμάκι έρχεται και αθροίζεται με τις υπόλοιπες”.

Πού υπάρχουν οι ουσίες PFAS

Η έρευνα έδειξε ότι οι ουσίες PFAS ήταν σε μεγαλύτερη συγκέντρωση στα καλαμάκια από χαρτί, ενώ καταγράφηκαν στο 80% όσων ήταν φτιαγμένα από μπαμπού, στο 75% από πλαστικό και στο 40% από τα γυάλινα καλαμάκια. Μόνο τα καλαμάκια από ανοξείδωτο ατσάλι δεν περιείχαν καθόλου PFAS.

Στην εκπομπή “Live News” μίλησε και η Χρύσα Σαρδέλη. Η αναπληρώτρια καθηγήτρια κλινικής φαρμακολογίας ΑΠΘ τόνισε ότι “πρέπει να αποφεύγουμε τα χάρτινα καλαμάκια, εφόσον μπορούμε”, προτιμώντας τα μεταλλικά, ωστόσο “να μην αισθανόμαστε μεγάλο φόβο, όταν τα χρησιμοποιούμε”.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις