Ελλάδα

Να συμμετέχουν δικαστές και εισαγγελείς στο στάδιο προεπιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης ζητάει και η ΕΔΕ

Να εκφράζουν και οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί την άποψη τους στο στάδιο της προεπιλογής για τις προαγωγές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης ζητάει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων.

Η μεγαλύτερη δικαστική ένωση της χώρας παράλληλα στέλνει «μήνυμα» επισημαίνοντας ότι θεωρεί εντελώς «λανθασμένη και απαρχαιωμένη» τη διάκριση δικαστών και εισαγγελέων ως προς την προτεραιότητα για την τοποθέτηση στη θέση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Συγκεκριμένα η ΕΔΕ τονίζει στην ανακοίνωση της :

«Με πράξεις Υπουργικού Συμβουλίου και κατόπιν εισήγησης του Υπουργού Δικαιοσύνης ξεκίνησε η προβλεπόμενη διαδικασία προεπιλογής δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών για τις θέσεις του Προέδρου και του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Σταθερή θέση της Ένωσης, η οποία αποτυπώθηκε και ως θέση της συντριπτικής πλειοψηφίας του Σώματος κατά τη διαδικασία της Γενικής Συνέλευσης του περασμένου Δεκεμβρίου για την συνταγματική αναθεώρηση, είναι η συμμετοχή των ίδιων των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών στο στάδιο της προεπιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης. Είναι ένα ώριμο αίτημα τόσο του ίδιου του Δικαστικού Σώματος, του συνόλου σχεδόν των πολιτικών κομμάτων της Χώρας, όσο και της κοινωνίας, που ζητά την πλήρη χειραφέτηση της Δικαιοσύνης από την Κυβέρνηση.

Στο ισχύον καθεστώς οι κορυφαίες θέσεις της Δικαιοσύνης δεν αποτελούν θέμα «γοήτρου» ούτε απονέμονται ως «υπηρεσιακή κορύφωση» μιας πολυετούς θητείας. Θεωρούμε επίσης εντελώς λανθασμένη και απαρχαιωμένη κάθε εκτίμηση που μπαίνει σε μια βάση διάκρισης δικαστών και εισαγγελέων ως προς την προτεραιότητα για την τοποθέτηση στη θέση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Μοναδικό κριτήριο επιλογής είναι η ικανότητα, τα προσόντα, το σθένος και η δυνατότητα να ανταποκριθεί κάποιος επάξια στον ρόλο που του εμπιστεύεται η Πολιτεία. Τη θέση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου υπηρέτησαν επάξια στο παρελθόν τόσο δικαστικοί όσο και εισαγγελικοί λειτουργοί. Αποκλεισμοί a priori μιας κατηγορίας συναδέλφων δεν εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον, αντιστρατεύονται άμεσα την ίδια την συνταγματική επιταγή του άρθρου 90 παρ. 5 και στενεύουν ανεπίτρεπτα τον κύκλο των προς επιλογή προσώπων».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Ανησυχία για την έξαρση της γρίπης: 400 παιδιά σε κάθε εφημερία στα Παίδων, το 1 στα 5 κάνει εισαγωγή
Η γρίπη μάλιστα, παρά την ανησυχητική της εικόνα δεν έχει φτάσει ακόμα στην πλήρη της έξαρση, κάτι που αναμένεται να συμβεί μέσα στον Ιανουάριο, όταν θα ξανανοίξουν τα σχολεία
Γρίπη
Οι αγρότες κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους – Πρωτοφανής ταλαιπωρία για τους εκδρομείς των Χριστουγέννων
Οι αγρότες αναμένεται να μπουν με τα τρακτέρ στην πόλη της Λάρισας - Στα Μάλγαρα, ανοιχτά παραμένουν και τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας από και προς Θεσσαλονίκη, λόγω της αυξημένης κίνησης
Ουρές χιλιομέτρων από αυτοκίνητα
41