Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

“Ναι” από το ΣτΕ για αναδιαμόρφωση της Σχολής Πολιτικής Σχεδίασης Εκτάκτου Ανάγκης

ΣτΕ

“Ναι” είπε το Συμβούλιο της Επικράτειας στην αναδιαμόρφωση της οργάνωσης και λειτουργίας της Σχολής Πολιτικής Σχεδίασης Εκτάκτου Ανάγκης.

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της χώρας έκρινε νόμιμο το σχέδιο προεδρικού διατάγματος (με επιμέρους νομοτεχνικές παρατηρήσεις λόγω ασαφειών σε δυο άρθρα) η σύνταξη του οπίου έγινε προ της σύλληψης των δυο Ελλήνων στρατιωτικών.

Το σχέδιο στο ΣτΕ από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο, τον τότε αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας Δημήτριο Βίτσα (ο οποίος αντικαταστάθηκε από τον Φωτη Κουβέλη στις 28 Φεβρουαρίου) και τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Νικόλαο Τόσκα.

Το αντικείμενο της σχολής

Σύμφωνα με το σχέδιο, αποστολή της Σχολής Πολιτικής Σχεδίασης Εκτάκτου Ανάγκης είναι η εκπαίδευση του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, των σωμάτων ασφαλείας, του Λιμενικού Σώματος, καθώς και του πολιτικού προσωπικού του Δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα που εμπλέκονται στην πολιτική άμυνα της χώρας, στην σχεδίαση, την προετοιμασία και την εφαρμογή της πολιτικής κινητοποίησης.

Στη Σχολή καλούνται για εκπαίδευση περιοδικά, αξιωματικοί υπαξιωματικοί και πολιτικοί υπάλληλοι των Ενόπλων Δυνάμεων, των σωμάτων ασφαλείας, του Λιμενικού Σώματος, πολιτικοί υπάλληλοι υπουργείων, ΟΤΑ, ΝΠΔΔ, Οργανισμών και επιχειρήσεων πάσης φύσεως, κ.λπ. Η εκπαίδευση που διαρκεί το ανώτερο 20 ημέρες είναι θεωρητική και πρακτική σε θέματα σχεδίασης έκτακτης ανάγκης (πολιτικής άμυνας και πολιτικής κινητοποίησης).

Οι εκπαιδευόμενοι προσερχόμενοι στη Σχολή παραδίδουν τα φύλλα πορείας που τους έχουν σταλεί. Μεταξύ των μαθημάτων που διδάσκονται είναι η οργάνωση της πολιτικής άμυνας, της πολιτικής σχεδίασης εκτάκτου ανάγκης και της πολιτικής επιστράτευσης, συστήματα συναγερμού, θέματα ασφαλείας διαβαθμισμένου υλικού, κώδικες κρυπτογράφησης κτλ.

Διοικητής της Σχολής είναι ανώτερος αξιωματικός των Ενόπλων Δυνάμεων ή των σωμάτων ασφαλείας και διευθυντής σπουδών είναι ανώτερος ή κατώτερος αξιωματικός των Ενόπλων Δυνάμεων ή των σωμάτων ασφαλείας και οι δύο διορίζονται από το υπουργείο Εσωτερικών.

Για τη φρούρηση της Σχολής διατίθεται ένοπλη φρουρά από αστυνομικούς οι οποίοι όμως υπάγονται στην επίβλεψη του αξιωματικού υπηρεσίας της Σχολής οποίος είναι υπεύθυνος για την ασφάλεια των κτιριακών εγκαταστάσεών της.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις