Τρίτη, 23 Απρ.
19oC Αθήνα

Ναι στην ένταξη της Τουρκία αλλά με προϋποθέσεις

Η Τουρκία θα πρέπει να σεβαστεί τις υποχρεώσεις της απέναντι στην ΕΕ, για να πάρει το πράσινο φως…

Αυτό ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού από την Κύπρο.

Ο Γιώργος Παπανδρέου πραγματοποιεί την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην Μεγαλόνησο.

Ο Πρωθυπουργός διεμήνυσε προς την Τουρκία ότι «ο Δεκέμβριος αποτελεί ορόσημο» και πως θα γίνει «αξιολόγηση» της μέχρι τώρα προόδου που έχει κάνει η γειτονική χώρα στο Κυπριακό, στις σχέσεις καλής γειτονίας με την Ελλάδα, αλλά και στα θέματα εκδημοκρατισμού και προστασίας των θρησκευτικών και ανθρώπινων δικαιωμάτων.

«Θα πρέπει να μας πείσουν ότι έχει κάνει θετικά βήματα» είπε χαρακτηριστικά. Πράγμα που σημαίνει ότι για τις δύο χώρες τα βήματα αυτά δεν έχουν γίνει.

Ο Δημήτρης Χριστόφιας στις δηλώσεις του είπε ότι μπορεί η Κύπρος και η Ελλάδα να στηρίζουν την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, «αλλά όχι χωρίς προϋποθέσεις». «Δεν είμαστε και μαζοχιστές, είμαστε θετικοί υπέρ της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας, αλλά όχι ανεμπόδιστα».

Ο πρόεδρος Χριστόφιας έκανε μάλιστα αυτοκριτική λέγοντας ότι: «Χωρίς να λέω ότι εμείς οι Κύπριοι είμαστε αθώες περιστερές, είτε Ελληνοκύπριοι είτε Τουρκοκύπριοι, υπήρξαν δυνάμεις μεταξύ μας που καθοδηγούμενες από εθνικιστικά και σοβινιστικά κίνητρα συνέβαλαν και συνέδραμαν σε όσα έγιναν».

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε