Δευτέρα, 29 Απρ.
18oC Αθήνα

Ναυάγιο στην Πύλο: Ανοίγουν τα στόματα των 9 κατηγορουμένων – «Φωτογραφίζουν» έναν ως διακινητή

Ναυάγιο στην Πύλο: Ανοίγουν τα στόματα των 9 κατηγορουμένων – «Φωτογραφίζουν» έναν ως διακινητή

Δεκατρείς ώρες διήρκεσε η απολογία των 9 ανδρών που κατηγορούνται για το πολύνεκρο ναυάγιο με μετανάστες ανοιχτά της Πύλου σε διεθνή ύδατα. Αρνήθηκαν όλοι τις κατηγορίες, χωρίς να πείσουν εισαγγελέα και ανακριτή που αποφάσισαν την προσωρινή τους κράτηση.

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν οι 9 κατηγορούμενοι ως υπαίτιοι του τραγικού ναυαγίου στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Πύλου είναι βαρύτατες.

Αυτές είναι: Παράνομη είσοδος στη χώρα, παράνομη διακίνηση αλλοδαπών, εγκληματική οργάνωση, πρόκληση ναυαγίου, ανθρωποκτονία από αμέλεια και έκθεση ζωής σε κίνδυνο.

Τα στόματα, πάντως, ανοίγουν με τουλάχιστον 4 από τους 9 συλληφθέντες να υποδεικνύουν ως διακινητή έναν από αυτούς.

«Πλήρωσα 4 χιλιάδες ευρώ για να φτάσω στην Ευρώπη. Το πρόσωπο το οποίο πήρε τα λεφτά δεν βρισκόταν στο καράβι. Σώθηκα απο τύχη, γιατί δεν ήξερα κολύμπι. Το ναυάγιο προκλήθηκε επειδή ήταν παλιό το σκάφος και υπερφορτωμένο», είπε χαρακτηριστικά ένας από τους κατηγορούμενους.

Ένας άλλος εξήγησε: «Είχα πληρώσει 5.000 ευρώ για να πάω στην Ευρώπη σε έναν συγχωριανό μου ο οποίος δεν βρισκόταν στο αλιευτικό. Δεν έχω καμία σχέση με κυκλώματα. Ταξίδευα μαζί με άλλους 2 συγχωριανούς μου οι οποίοι αγνοούνται. Σώθηκα από τύχη γιατί δεν ξέρω κολύμπι και βρήκα μπροστά μου ένα σωσίβιο που πέταξε το λιμενικό».

«Είμαι αθώος. Με κατηγορούν επειδή γνώριζα τον καπετάνιο. Έπεσα στο νερό και έπιασα ένα κομμάτι σίδερο, ήξερα κολύμπι. Μου πέταξαν ένα σωσίβιο από το ελληνικό σκάφος και έτσι σώθηκα», ισχυρίστηκε άλλος κατηγορούμενος.

«Προσπαθούσα να βάλω τάξη στο κατάστρωμα γιατί ήμασταν πολλά άτομα και γίνονταν συνέχεια φασαρίες. Δεν είμαι μέλος κυκλώματος. Ό,τι έκανα, το έκανα μόνος μου, προκειμένου να βοηθήσω, για να έχουμε ένα ήρεμο ταξίδι», υποστήριξε ένας φερόμενος ως διακινητής.

Κατά το Λιμενικό και οι εννέα είχαν διακριτούς ρόλους, σαν μέλη του κυκλώματος διακινητών.

Η ΕΡΤ σημειώνει ότι την Κυριακή, 25 Ιουνίου, θα ολοκληρωθεί και η πολυήμερη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης.

Μέχρι στιγμής, οι δυνάμεις του Λιμενικού έχουν περισυλλέξει 82 σορούς, ενώ 104 είναι από την αρχή οι επιζώντες.

Παρακολουθήστε το ρεπορτάζ της δημόσιας τηλεόρασης:

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις