Δευτέρα, 29 Απρ.
19oC Αθήνα

Ναυάγιο στην Πύλο: «Ήμασταν κάτω στο αμπάρι, έχασα 4 ξαδέρφια» – Συγκλονιστική μαρτυρία διασωθέντα

Ναυάγιο στην Πύλο: «Ήμασταν κάτω στο αμπάρι, έχασα 4 ξαδέρφια» – Συγκλονιστική μαρτυρία διασωθέντα

Δεν μπορούν να πιστέψουν το μέγεθος της τραγωδίας οι διασωθέντες από το ναυάγιο με τους μετανάστες στην Πύλο.

Αυτοί που κατάφεραν να σωθούν από το πλοίο φέρετρο ανοιχτά της Πύλου με δάκρυα στα μάτια περιγράφουν τα όσα έζησαν… Στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης Μαλακάσας εκτυλίσσονται σκηνές αρχαίας τραγωδίας.

«Ήμασταν κάτω στο αμπάρι, εγώ έχασα τέσσερα ξαδέρφια και προλάβαμε και βγήκαμε από κάτω από το υπόγειο», αναφέρει ο Μοχάμεντ από τη Συρία που κατάφερε να διασωθεί σύμφωνα με την ΕΡΤ.

«Ζητάμε από την Κυβέρνηση να μας αποζημιώσει. Οι διακινητές που συνελήφθησαν πρέπει να κρεμαστούν», δηλώνει αδελφός αγνοούμενου.

Στη Μαλακάσα, εξάλλου, μεταφέρθηκαν ακόμα 6 διασωθέντες από το νοσοκομείο της Καλαμάτας και πλέον εκεί νοσηλεύονται μόνο δύο.

Αρνούνται τις κατηγορίες οι διακινητές 

Η απολογία των 9 ανδρών για το πολύνεκρο ναυάγιο κράτησε 13 ώρες. Αρνήθηκαν όλοι τις κατηγορίες, χωρίς να πείσουν εισαγγελέα και ανακριτή που αποφάσισαν την προσωρινή τους κράτηση. 

«Πλήρωσα 4 χιλιάδες ευρώ για να φτάσω στην Ευρώπη… το πρόσωπο το οποίο πήρε τα λεφτά δεν βρισκόταν στο καράβι… σώθηκα από τύχη γιατί δεν ήξερα κολύμπι…», αναφέρει ένας από τους κατηγορούμενους Αιγύπτιους.

Ένας άλλος εξήγησε: «Είχα πληρώσει 5.000 ευρώ για να πάω στην Ευρώπη σε έναν συγχωριανό μου ο οποίος δεν βρισκόταν στο αλιευτικό. Δεν έχω καμία σχέση με κυκλώματα. Ταξίδευα μαζί με άλλους 2 συγχωριανούς μου οι οποίοι αγνοούνται. Σώθηκα από τύχη γιατί δεν ξέρω κολύμπι και βρήκα μπροστά μου ένα σωσίβιο που πέταξε το λιμενικό».

«Είμαι αθώος. Με κατηγορούν επειδή γνώριζα τον καπετάνιο. Έπεσα στο νερό και έπιασα ένα κομμάτι σίδερο, ήξερα κολύμπι. Μου πέταξαν ένα σωσίβιο από το ελληνικό σκάφος και έτσι σώθηκα», ισχυρίστηκε άλλος κατηγορούμενος.

«Προσπαθούσα να βάλω τάξη στο κατάστρωμα γιατί ήμασταν πολλά άτομα και γίνονταν συνέχεια φασαρίες. Δεν είμαι μέλος κυκλώματος. Ό,τι έκανα, το έκανα μόνος μου, προκειμένου να βοηθήσω, για να έχουμε ένα ήρεμο ταξίδι», υποστήριξε ένας φερόμενος ως διακινητής.

Κατά το Λιμενικό και οι εννέα είχαν διακριτούς ρόλους, σαν μέλη του κυκλώματος διακινητών.

Η ΕΡΤ ανέφερε ότι την Κυριακή, 25 Ιουνίου, θα ολοκληρωθεί και η πολυήμερη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης.

Μέχρι στιγμής, οι δυνάμεις του Λιμενικού έχουν περισυλλέξει 82 σορούς, ενώ 104 είναι από την αρχή οι επιζώντες.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις