Πέμπτη, 2 Μαΐ
19oC Αθήνα

Ναυάγιο στην Πύλο: Μυστήριο γύρω από τα αίτια της βύθισης του αλιευτικού σκάφους – Το χρονικό

Ναυάγιο στην Πύλο: Μυστήριο γύρω από τα αίτια της βύθισης του αλιευτικού σκάφους – Το χρονικό

Ασύλληπτες διαστάσεις λαμβάνει το ναυάγιο στα ανοιχτά της Πύλου, σε διεθνή ύδατα, καθώς εκτιμήσεις κάνουν λόγο ακόμα και για 700 μετανάστες που επέβαιναν στο μοιραίο αλιευτικό σκάφος.

Η επιχείρηση διάσωσης θα συνεχιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας.

Σε αποκλειστικό ντοκουμέντο της ΕΡΤ, από συνομιλία γιατρού του νοσοκομείου της Καλαμάτας με διασωθέντα του ναυαγίου σε διεθνή ύδατα ανοιχτά της Πύλου καταγράφεται ότι οι επιβάτες ήταν 750.

Μέχρι στιγμής, ο τραγικός απολογισμός είναι 79 νεκροί, ενώ έχουν περισυλλεγεί 104 μετανάστες. Με απόφαση του υπηρεσιακού πρωθυπουργού, Ιωάννη Σαρμά, κηρύχθηκε τριήμερο εθνικό πένθος έως τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 16 Ιουνίου 2023. 

Οι διασωθέντες είναι στην πλειοψηφία τους άνδρες, ενώ υπάρχουν αναφορές ότι γυναίκες και παιδιά είχαν μπει στα αμπάρια του σκάφους. Σύμφωνα με μαρτυρία διασωθέντα – ασθενή σε γιατρό «περίπου 100 παιδιά είναι στα αμπάρια», όπως μετέδωσε η ΕΡΤ.

Στο νοσοκομείο της Καλαμάτας νοσηλεύονται 30 άτομα και η κατάστασή τους είναι διαχειρίσιμη. Είναι από 16- 49 ετών, όλοι άνδρες.

Το ψαράδικο -των 30 περίπου μέτρων- που ξεκίνησε το ταξίδι του από το Τομπρούκ της Λιβύης με προορισμό την Ιταλία ήταν άγνωστης ταυτότητας, καθώς δεν έφερε ούτε επωνυμία ούτε σημεία. Υπάρχουν αναφορές ότι το ταξίδι του μέχρι τα 47 ναυτικά μίλια ανοιχτά της Πύλου όπου βυθίστηκε, διήρκεσε πέντε ολόκληρα μερόνυχτα. 

Γιατί πήρε τη λάθος πορεία και πώς βυθίστηκε

Χαράσσοντας πορεία από τη Λιβύη προς τα ιταλικά λιμάνια, το αλιευτικό σκάφος δεν έπρεπε να βρεθεί στο συγκεκριμένο σημείο, 47 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Πύλου. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Αρχών, αυτό οφείλεται στις ελλιπείς γνώσεις πλοήγησης και την απώλεια προσανατολισμού εκείνου που είχε αναλάβει χρέη καπετάνιου.

Πληροφορίες αναφέρουν πως υπάρχουν μαρτυρίες για δύο απότομους κλυδωνισμούς του σκάφους πριν αυτό αναποδογυρίσει. Στελέχη του λιμενικού σώματος αναφέρουν ότι αρκετά σκάφη που μεταφέρουν πρόσφυγες βυθίζονται από μετατόπιση του ανθρώπινου φορτίου, συνήθως όταν επάνω στο κατάστρωμα δημιουργούνται διαφωνίες που οδηγούν σε συμπλοκές.

Το αλιευτικό βυθίστηκε στις 2.30 τα ξημερώματα της Τετάρτης (14.06.2023), στο πιο βαθύ σημείο της Μεσογείου, όπου ο βυθός της θάλασσας φτάνει τα 5269 μέτρα. Ερευνάται, αν κάποιος βύθισε σκόπιμα το πλοιάριο και ήξερε ότι έπρεπε να το κάνει ακριβώς εκεί.

Το χρονικό της τραγωδίας μέσα από τη νέα ανακοίνωση του Λιμενικού

Σε αναλυτική παρουσίαση του χρονικού από το Λιμενικό Σώμα, προκαλεί προβληματισμό το γεγονός ότι επί σχεδόν έξι ώρες και παρά τις συχνές επικοινωνίες με το αλιευετικό επαναλαμβανόταν ότι δεν ήταν επιθυμητό να παρασχεθεί η οποιαδήποτε βοήθεια από την Ελλάδα.

Ειδικότερα επισημαίνεται το εξής: «Από τις 15:30 μέχρι τις 21:00 ο θάλαμος επιχειρήσεων του Υπουργείου Ναυτιλίας είχε επανειλημμένως επικοινωνία με το αλιευτικό μέσω δορυφορικού τηλεφώνου. Σε όλες επαναλάμβαναν σταθερά ότι επιθυμούν να πλεύσουν προς Ιταλία και δεν ήθελαν καμία συνδρομή από την Ελλάδα. Στις 22:40 κατέπλευσε πλησίον του αλιευτικού το σκάφος του Λιμενικού Σώματος από την Κρήτη. Παρέμεινε σε απόσταση και το παρατηρούσε διακριτικά, χωρίς να διαπιστώνει πρόβλημα στην πλεύση του, καθώς είχε σταθερή πορεία και ταχύτητα».

Επανειλημμένως, δε, ρωτήθηκε το αλιευτικό από το εμπορικό πλοίο αν επιθυμεί επιπλέον συνδρομή ή αν κινδυνεύει ή αν θέλει κάτι άλλο από την Ελλάδα. Απάντησαν «δεν θέλουμε τίποτα άλλο από το να συνεχίσουμε για Ιταλία» προστίθεται.

«Η πρώτη επικοινωνία με το αλιευτικό σκάφος μετά από δυσκολία επετεύχθη περί τις 14:00» σημειώνεται δε.

Στη συνέχεια βρέθηκε και δεύτερο παραπλέον, ελληνικό πλοίο, που απεστάλη στο αλιευτικό γύρω στις 21:00 προκειμένου να δοθούν επιπλέον τροφοεφόδια και οποιαδήποτε άλλη συνδρομή. Έλαβαν μόνο το νερό, ενώ τα υπόλοιπά εφόδια τα πέταξαν στη θάλασσα.

Από τις 22:40 έως τις 01:40 της 14ης Ιουνίου κατέπλευσε κοντά στο αλιευτικό το σκάφος του Λιμενικού Σώματος από την Κρήτη. Παρέμεινε σε απόσταση και το παρατηρούσε διακριτικά, χωρίς να διαπιστώνει πρόβλημα στην πλεύση του, καθώς είχε σταθερή πορεία και ταχύτητα.

Στις 02:04 ο κυβερνήτης του σκάφους του Λιμενικού ενημέρωσε το Κέντρο Επιχειρήσεων ότι είδε το αλιευτικό να παίρνει μια δεξιά και μετά μια απότομη αριστερά κλίση και μετά άλλη μια δεξιά κλίση τόσο μεγάλη που είχε ως αποτέλεσμα την ανατροπή του αλιευτικού.

Σε δέκα με δεκαπέντε λεπτά αργότερα το σκάφος βυθίστηκε ολοσχερώς.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις