Τετάρτη, 24 Απρ.
25oC Αθήνα

Ναυπηγεία Σκαραμαγκά: Απαλλαγή 18 κατηγορουμένων για τη μεταβίβαση

Ναυπηγεία Σκαραμαγκά: Απαλλαγή 18 κατηγορουμένων για τη μεταβίβαση
Φωτογραφία Αρχείου: Eurokinissi

Την απαλλαγή της συντριπτικής πλειοψηφίας των κατηγορουμένων για την υπόθεση της μεταβίβασης σχετικά με τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά στη γερμανική εταιρεία HDW/Ferrostaal, το 2002, αντί 53 εκατομυρίων ευρώ, αποφάσισε το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας.

Το δικαστικό συμβούλιο με το υπ΄ αριθμόν 856/2018 βούλευμα του αποφάσισε την απαλλαγή από τις κατηγορίες που αντιμετώπιζαν 18 κατηγορούμενοι για την υπόθεση με τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Ειδικότερα με το βούλευμα απαλλάσσονται από τις κατηγορίες που που αντιμετώπιζαν οι Ιωάννης Μίχας και Σταύρος Μαρκάτος, πρώην νομάρχης και αντινομάρχης Πειραιά, αντιστοίχως, ο πρώην γενικός διευθυντής Εξοπλισμών Ιωάννης Σμπώκος, ο πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Μανούσος Παραγιουδάκης, καθώς και οι: Γεώργιος Κολίρης, Νικόλαος Λεονταρίτης, Σταύρος Κτωρίδης, Μιχαήλ Νομικός, Γεώργιος Χατζηγιαννίδης, Δημήτρης Λαδόπουλος, Γεώργιος Χαιρέκακος, Παναγιώτης Στάμου, Γεώργιος Παλαιολόγου, Παναγιώτης Ασπροδίνης, Ζαχαρίας Ανδρουλάκης, Νικόλαος Παρασκευόπουλος, Δημήτριος Κουτιανίδης και Δημήτρης Πουλιέζος.

Ποιοι παραπέμπονται για την υπόθεση με τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά

Αντίθετα, παραπέμπονται στο εδώλιο οι Γεώργιος Κοντάκης, τότε πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων και αντιπρόεδρος στο Δ.Σ. των Ναυπηγείων, Αντώνιος Λιβανός, Hans – Joachim Schmidt, στελέχος της γερμανικής εταιρείας, και ο Κωνσταντίνος Εμμανουήλ, δικηγόρος και αδελφός του Σωτήρη Εμμανουήλ, πρώην επικεφαλής των Ναυπηγείων.

Οι δικαστικές αρχές διερεύνησαν τις συνθήκες μεταβίβασης των Ναυπηγείων στη γερμανική κοινοπραξία, αλλά και οι ποινικές ευθύνες όλων των εμπλεκομένων φορέων στην επίμαχη διαδικασία, συμπεριλαμβανομένων και των πολιτικών προσώπων που συμμετείχαν σε επιτροπές.

Με το ίδιο βούλευμα απαλλάσσονται από τις κατηγορίες που αντιμετώπιζαν οι Ιωάννης Μίχας και Σταύρος Μαρκάτος, πρώην νομάρχης και αντινομάρχης Πειραιά, αντιστοίχως, ο πρώην γενικός διευθυντής Εξοπλισμών Ιωάννης Σμπώκος, ο πρώην αρχηγός ΓΕΣ Μανούσος Παραγιουδάκης, καθώς και οι : Γεώργιος Κολίρης, Νικόλαος Λεονταρίτης, Σταύρος Κτωρίδης, Μιχαήλ Νομικός, Γεώργιος Χατζηγιαννίδης, Δημήτρης Λαδόπουλος, Γεώργιος Χαιρέκακος, Παναγιώτης Στάμου, Γεώργιος Παλαιολόγου, Παναγιώτης Ασπροδίνης, Ζαχαρίας Ανδρουλάκης, Νικόλαος Παρασκευόπουλος, Δημήτριος Κουτιανίδης και Δημήτρης Πουλιέζος.

Η έρευνα για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά

Στο πλαίσιο της δικογραφίας αυτής, διερευνήθηκαν οι συνθήκες μεταβίβασης των Ναυπηγείων στη γερμανική κοινοπραξία, αλλά και οι ποινικές ευθύνες όλων των εμπλεκομένων φορέων στην επίμαχη διαδικασία, συμπεριλαμβανομένων και των πολιτικών προσώπων που συμμετείχαν σε επιτροπές.

Μετά την γνωστοποίηση της έκδοσης απαλλακτικού βουλεύματος ο πρώην νομάρχης , Ιωάννης Μίχας, σχολίασε «Υπάρχουν Δικαστές στην Αθήνα…

Μετά από έναν αγώνα που διήρκησε σχεδόν μια οκταετία ήλθε η δικαίωσή μου. Το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών με το υπ’ αριθμ. 856/2018 αμετάκλητο πλέον βούλευμά του έκρινε ότι δεν υπάρχουν όχι απλώς επαρκείς αλλά καθόλου ενδείξεις για να στηριχθεί η σε βάρος μου κατηγορία, για μια σειρά από πράξεις που μου απεδίδοντο, όπως και σε άλλους συγκατηγορουμένους μου. Η προσπάθεια πολιτικών, και όχι μόνον, αντιπάλων μου να με εμπλέξουν – με απώτερο σκοπό την παραπομπή μου – στην πολύκροτη υπόθεση της προμήθειας από την πατρίδα μας γερμανικών υποβρυχίων, εκσυγχρονισμού των ήδη υπαρχόντων και προώθησης των συμφερόντων της Γερμανικής Κοινοπραξίας Ferrostaal – HDW προκειμένου αυτή να αποκτήσει τα Ελληνικά Ναυπηγεία (ΕΝΑΕ) και τον εκσυγχρονισμό των υποβρυχίων έναντι των ανταγωνιστών τους, απέτυχε παταγωδώς.

Ναυπηγεία Σκαραμαγκά

Όλοι εκείνοι που στόχευαν στην ηθική και πολιτική μου εκμηδένιση εισέπραξαν την απάντησή τους. Παρά το γεγονός ότι διανύουμε περίοδο κοινωνικής αποσύνθεσης και γενικευμένου αμοραλισμού, με κυρίαρχη την ηθική του συμφέροντος, φαίνεται ότι υπάρχουν ακόμα στην ελληνική κοινωνία, ισχυρές εστίες αντίστασης που αγωνίζονται να εξαλείψουν το κακό ή τουλάχιστον να το περιχαρακώσουν σε θύλακες μικρής εμβέλειας.

Σ’ αυτόν τον αγώνα θα εξακολουθήσω να δίνω και το δικό μου παρόν, όπως μέχρι τώρα με αυταπάρνηση έπραξα, έχοντας οδηγό μου το όραμα μιας κοινωνίας στην οποία θα ευημερούν οι άνθρωποι και όχι οι αριθμοί, και η οποία θα εναρμονίζει τις αντιθέσεις με την εκατέρωθεν συνείδηση των ορίων και της ευθύνης, στο βαθμό βέβαια που μου το επιτρέπουν οι ανθρώπινες αδυναμίες μου».

Φωτογραφίες αρχείου: Eurokinissi

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις