Τετάρτη, 1 Μαΐ
22oC Αθήνα

Νέα Φιλαδέλφεια: Οι πρώτες καταθέσεις των αστυνομικών για τα αιματηρά επεισόδια

Νέα Φιλαδέλφεια: Οι πρώτες καταθέσεις των αστυνομικών για τα αιματηρά επεισόδια

Λεπτό προς λεπτό την επιχείρηση της Αστυνομίας, έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια το βράδυ της 8ης Αυγούστου, όπου βρήκε τραγικό θάνατο ο 29χρονος Μιχάλης Κατσουρής, περιγράφουν στις καταθέσεις τους οι αστυνομικοί των ΜΑΤ και της ομάδας ΔΡΑΣΗ.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι ο αστυνομικός της ομάδας ΔΡΑΣΗ 33, ενημερώθηκε ο ίδιος και η ομάδα του στις 22:45 για την ύπαρξη των κουκουλοφόρων και τους ακολουθούσαν για μεγάλο χρονικό διάστημα, πριν ξεκινήσουν τα επεισόδια και πάρουν εντολή να επέμβουν ενώ η πρώτη διμοιρία των ΜΑΤ που βρισκόταν στο Πάρκο Δρακοπούλου στα Πατήσια, έλαβαν σήμα από το κέντρο να μεταβούν στο γήπεδο της ΑΕΚ 20 λεπτά αργότερα!

Αξιοσημείωτο είναι επίσης και το γεγονός, ενώ η επίθεση έγινε στις 11 το βράδυ της Δευτέρας, όπως αναφέρει ο αστυνομικός την κατάθεση του, ενημερώθηκε στις 3 το μεσημέρι της επόμενης μέρας για να παραλάβει τα πειστήρια – όπλα των μαχαιροβγάλτών Κροατών τα οποία βρήκαν και παρέδωσαν στις αρχές πολίτες!

Ο αστυνομικός της ομάδας ΔΡΑΣΗ

Στην κατάθεση του ο αστυνομικός της ομάδας ΔΡΑΣΗ, αναφέρει πως: «Είμαι αστυνομικός, φέρω το βαθμό του Ειδικού Φρουρού και υπηρετώ στην ΟΜΑΔΑ ΔΡΑΣΗ/Τ.Ε.Δ./Υ.Ε.Ε.Δ./Δ.Α.Α., και συγκεκριμένα στην ΔΡΑΣΗ 33. Την 07/08/2023 διαταχθήκαμε προς εκτέλεση υπηρεσίας στην ευρύτερη περιοχή των Πατησίων κατά το ωράριο 20:00 έως 02:00 της επόμενης ημέρας. Περί ώρα 22:45 της 07/08/2023 κατόπιν εντολής του Κέντρου Ασφαλείας κινηθήκαμε από Αλεξάνδρας και Πατησίων από κοινού με το Δ-4 Επόπτη της ομάδας ΔΡΑΣΗ με κατεύθυνση τον ΗΣΑΠ «ΠΕΥΚΑΚΙΑ» προκειμένου να εντοπίσουμε άτομα, περίπου 120, μαυροφορεμένα κινούμενα ομαδικά και έχοντας στα χέρια τους καδρόνια πιθανόν οπαδοί.

Πριν αφιχθούμε στον ΗΣΑΠ «ΠΕΡΙΣΣΟΣ» αντιληφθήκαμε τα ανωτέρω άτομα, τα οποία είχαν αποβιβαστεί από τον ΗΣΑΠ, πέρασαν την Λ. Ηρακλείου και κινήθηκαν προς Νέα Φιλαδέλφεια μέσα από χωμάτινο οδόστρωμα παράλληλο της οδού Παπαναστασίου. Εμείς κινηθήκαμε παράλληλα στην οδό Παπαναστασίου έχοντας οπτική επαφή με τα άτομα, μπήκαμε εντός αλσιλίου στον οδό Λυκούργου. Τα άτομα εν συνεχεία κατέβηκαν την οδό Μαραθώνος και στη συμβολή της Μαραθώνος με την οδό Σεβαστείας μπήκαμε πίσω από τα άτομα και τα ακολουθούσαμε σε μία απόσταση περίπου 50 μέτρα.

Εν συνεχεία τα άτομα κινήθηκαν στην οδό Λεύκης, ενώ εμείς κατόπιν εντολής του Κέντρου Ασφαλείας παραμείναμε στο σημείο δίνοντας εικόνα και αναμένοντας ενισχύσεις. Έπειτα τα άτομα αυτά κινήθηκαν επί της Πατριάρχου Κωνσταντίνου και ενεπλάκησαν με έτερα άτομα οπαδούς αντίπαλης ομάδας. Κατά τη συμπλοκή έγινε εκατέρωθεν ρίψη Αυτοσχέδιων Εμπρηστικών Μηχανισμών(ΑΕΜ), φωτοβολίδων και κροτίδων καθώς και σωματική επαφή. Αποτέλεσμα της ρίψης ΑΕΜ ήταν να πιάσει φωτιά σε δέντρα που βρίσκονταν στη ρεματιά πλησίον του σημείου. Κατά τη διάρκεια της συμπλοκής και περί ώρα 23:15 προσήλθε η ΔΡΑΣΗ 30 για ενίσχυση. Κατόπιν, με εντολή του Κέντρου Ασφαλείας, κινηθήκαμε παράλληλα των ατόμων τα οποία άρχισαν να διασπώνται σε διάφορες κατευθύνσεις προκειμένου να μην χάσουμε οπτική επαφή και να προβούμε σε προσαγωγές και συλλήψεις.

Στη συνέχεια, άτομα τα οποία συμμετείχαν στη συμπλοκή κινήθηκαν επί της Παπαναστασίου. Εμείς καταφέραμε και δεσμεύσαμε ένα άτομο υπό στοιχεία (σ.σ αναφέρεται στα στοιχεία του οπαδού του Παναθηναϊκού που σήμερα το πρωί επιτέθηκαν στην καφετέρια που διατηρεί στη λεωφόρο Αλεξάνδρας) 19/03/1996 στο Αμαρούσιο Αττικής, κάτοικος Αγίας Βαρβάρας Αττικής, και κατευθείαν ο κύριος όγκος των ατόμων κινήθηκε απειλητικά προς το μέρος μας και για το λόγο αυτό η ΔΡΑΣΗ 30 έκανε χρήση δακρυγόνου με αποτέλεσμα τα άτομα να μπουν δεξιά με κατεύθυνση προς την οδό Ανθέων.

Άμεσα προσήλθε όχημα της Νέας Φιλαδέλφειας και παρέλαβε τον συλληφθέντα. Τα άτομα κινήθηκαν επί της οδού Ανθέων, εμείς κινηθήκαμε παράλληλα και η ΔΡΑΣΗ 31 μαζί με την Κ-223 ΟΠΚΕ τους εντόπισε στην συμβολή Προμπονά και Αριοβαρζανού. Ανέβηκαν την Αριοβαρζανού και βγήκαν στην Ανθέων ξανά, όπου και ενσωματωθήκαμε και εμείς με τις ανωτέρω ομάδες. Κινούμενοι επί της Ανθέων τα άτομα αυτά κινήθηκαν απειλητικά προς το μέρος μας και ενήργησαν επίθεση σε βάρος μας με αποτέλεσμα η ΔΡΑΣΗ 30 και ΔΡΑΣΗ 31 έκαναν χρήση δακρυγόνου και χειροβομβίδας Κρότου-Λάμψης με ασφαλές τρόπο με σκοπό να απωθήσουμε και με τακτική να ακινητοποιήσουμε τα άτομα, τα οποία εγκλωβίστηκαν έξωθεν πολυκατοικίας επί της οδού Ανθέων 2, όπου ακινητοποιήθηκαν και δεσμεύτηκαν. Αφού ενεργήσαμε σωματικό έλεγχο σε όλους από κοινού οι ΔΡΑΣΗ 30, ΔΡΑΣΗ 31 & ΔΡΑΣΗ 33, μεταφέρθηκαν άπαντες με λεωφορεία στην έδρα της ΥΑΒΑΧ. Συνολικά τα άτομα αυτά ήταν ογδόντα τέσσερα (84) όπου διαπιστώθηκε ότι τα στοιχεία τους είναι: (σ.σ αναφέρεται στα στοιχεία 84 ατόμων).

Από τα ανωτέρω άτομα εμείς συλλάβαμε τους υπ’ αρίθμ. -7- έως τον υπ’ αρίθμ. -32-

Γίνεται μνεία ότι, με το που εγκλωβίστηκαν έριξαν αντικείμενα στο έδαφος τα οποία περισυλλέγησαν από εμάς. Συγκεκριμένα ανευρέθησαν:

α) ένα -1- ζεύγος επικαλαμίδες μαύρου χρώματος
β) ένα -1- ζεύγος επικαλαμίδες κόκκινου χρώματος με την ένδειξη KIPSTA
γ) ένα -1- ζεύγος επικαλαμίδες χρώματος γκρι
δ) δύο -2- ζεύγη κοκκάλινα γάντια χρώματος μαύρο
ε) ένα -1- τζόκει με πλαστικό εσωτερικό χρώματος μαύρο
στ) ένα -1- αντιανεμικό μπουφάν που φέρει την ένδειξη OUTDOORS χρώματος μαύρο ζ) ένα -1- ζέυγος γάντια μπαντάζ που φέρει την ένδειξη RDX χρώματος μπλε
η) τέσσερα -4- περιλαίμια χρώματος μαύρο
θ) ένα -1- περιλαίμιο χρώματος μαύρο με την ένδειξη Ω
ι) ένα -1- περιλαίμιο με την ένδειξη dynamo χρώματος γκρι και το οποίο φέρει κηλίδες ερυθρού χρώματος
ια) ένα -1- προστατευτικό δοντιών πλαστικό
ιβ) ένα -1- εισιτήριο αγώνα GNK DINAMO-HNK HAIDUK στο όνομα…. 
ιγ) ένα -1- πλαστικό κουτί με την ένδειξη PROFIGHT STORE που περιέχει πλαστικό προστατευτικό δοντιών
ιδ) μία -1- πλαστική φιάλη 500 mL με την ένδειξη ΖΑΓΟΡΙ
ιε) ένα -1- σπρέι χρώματος λευκό με την ένδειξη 94 THE MOST VERSATILE SPRAYPAINT
ιστ) ένα -1- σπρέι χρώματος μαύρο με την ένδειξη HARDCORE
ιζ) ένα -1- τεμάχιο ελαφρόπετρας λευκού και μαύρου χρώματος.
Ανωτέρω αντικείμενα σας παραδίδω.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Εάν σου επιδειχθούν φωτογραφίες σεσημασμένων δραστών, για τους λοιπούς άγνωστους δράστες, μπορείς να αναγνωρίσεις κάποιον; ΑΠΟΚΡΙΣΗ: Όχι, δεν κατάφερα να συγκρατήσω χαρακτηριστικά των δραστών, καθώς οι περισσότεροι εξ αυτών είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους, με κουκούλες τύπου full face. Επιθυμώ των ποινική δίωξη των δραστών. Τίποτα άλλο δεν έχω να προσθέσω και υπογράφω»

Ο ανθυπαστυνόμος των ΜΑΤ

Στην κατάθεση που έδωσε ο ανθυπαστυνομος των ΜΑΤ αναφέρει πως είναι η 1η διμοιρία που έφθασε στο γήπεδο και αυτό που είδαν, ήταν περίπου 200 άτομα με ρόπαλα να σπάνε αυτοκίνητα, καταστήματα και να προκαλούν ζημιές στο γήπεδο.

Χαρακτηριστικά αναφέρει: «Είμαι Ανθυπαστυνόμος και υπηρετώ στη Διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων Αττικής και συγκεκριμένα στην Υποδιεύθυνση Αποκατάστασης Τάξης, στη διμοιρία Α5-42. Την 7-8-2023 η διμοιρία μου είχε βάρδια την 22:00 ́ ώρα, με λήξη αυτής την 06:00 ́ ώρα της 8-8-2023. Είχαμε διαταχθεί να βρισκόμαστε «σταθεροί» στο Πάρκο Δρακοπούλου στα Πατήσια. Την 23:05 ́ ώρα λάβαμε σήμα από το Κέντρο μας για να μεταβούμε στην περιοχή της Νέα Φιλαδέλφειας, καθώς υπήρχαν συγκεντρωμένα άτομα πέριξ του γηπέδου της ΑΕΚ. Την 23:15 ́αφιχθήκαμε και αποβιβαστήκαμε από το λεωφορείο στην οδό Κιουτάχειας, που τέμνει κάθετα την οδό Πατριάρχου Κωνσταντίνου επί της οποίας βρίσκεται το γήπεδο της ΑΕΚ «Αγία Σοφία». Πλησιάσαμε πεζή και περιμετρικά του γηπέδου υπήρχαν γύρω στα 200 άτομα που προκαλούσαν φθορές. Οι περισσότεροι κρατούσαν ρόπαλα και είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους. Οι φθορές που προκαλούσαν ήταν κυρίως σε σταθμευμένα οχήματα, σε καταστήματα και στο χώρο του γηπέδου, ενώ προξένησαν πυρκαγιά σε μικρή δασική έκταση που υπάρχει στο σημείο. Η διμοιρία μου ήμασταν η πρώτη αστυνομική δύναμη που έφτασε και για το λόγο αυτό κάναμε χρήση χημικών, προκειμένου να διαλυθεί το πλήθος και να αποφθεχθούν περισσότερες φθορές ή τυχόν τραυματισμοί. Το πλήθος διαλύθηκε και καταφέραμε να ακινητοποιήσουμε και να δεσμεύσουμε τρία άτομα. Τα επεισόδια έληξαν περίπου την 23:30 ́ ώρα. Όπως διαπιστώσαμε, τα άτομα που δεσμεύσαμε ήταν Κροατικής καταγωγής, τα οποία στη συνέχεια μεταφέρθηκαν με τον σταθμό 13-3 της Άμεσης Δράσης στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής και συγκεκριμένα στην Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους.

Τα στοιχεία τους είναι τα εξής (σ.σ αναφέρεται στα στοιχεία των ατόμων) Σε σωματικό έλεγχο που ενεργήσαμε δεν εντοπίσαμε κάποιο ύποπτο αντικείμενο. Μόνο ο ένας φορούσε στο ένα του χέρι πλαστική επιαγκωνίδα. Με την πλήρη αποχώρηση των ατόμων, διαπιστώσαμε ότι υπήρχαν δύο τραυματισμένα άτομα κοντά στο γήπεδο, τα οποία είχαν τις αισθήσεις τους και άμεσα καλέσαμε το ΕΚΑΒ. Έσπευσαν και άλλες αστυνομικές δυνάμεις, ενώ ήρθε και Πυροσβεστική (Π.Υ.). Εμείς παραμείναμε μέχρι και την 01:45 ́ ώρα, προκειμένου να συνδράμουμε την Π.Υ. και να διασφαλίσουμε το χώρο. Σχετικά με τα τρία άτομα που ακινητοποιήσαμε και προσήχθησαν, δεν φάνηκε να έχουν κάποιο εμφανές τραύμα, ούτε και μας ανέφεραν ότι είναι τραυματισμένοι.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Έχεις να μας πες κάτι άλλο;

ΑΠΟΚΡΙΣΗ: Δεν έχω να πω κάτι άλλο. Ελπίζω να σας βοήθησα».

Ο αστυνομικός που παρέλαβε τα πειστήρια 

Είναι απίστευτο το γεγονός οτι ενώ η επίθεση των Κροατών χούλιγκαν στο OPAP ARENA, έγινε στις 23:00 της Δευτέρας, στις 3 το μεσημέρι της επόμενης ημέρας βρήκαν τα φονικά όπλα των Κροατών! Ο αστυνομικός της Ασφάλειας που ενημερώθηκε για να τα παραλάβει περιγράφει στην κατάθεσή του τα εξής: «Είμαι Αστυνομικός, φέρω το βαθμό του Αρχιφύλακα και υπηρετώ στο Τ.Α. Αμαρουσίου. Σήμερα εργάζομαι κατά το ωράριο 14:00-22:00 εποχούμενη περιπολία στην περιοχή της Υ.Α.Β/Α.Α. Περί ώρα 15:00 ενημερώθηκα από το κέντρο ασφαλείας ότι πολίτης, ανηύρε εξωτερικά του γηπέδου ΟΠΑΠ ΑΡΕΝΑ, αντικείμενα που πιθανόν σχετίζονται με συμπλοκή που έλαβε χώρα βραδινές ώρες της 07/08/2023 μεταξύ οπαδών. Περί ώρα 15:20 φτάσαμε στο σημείο όπου μας ανέμενε ο πολίτης με στοιχεία ( αναφέρεται στο όνομα) και μας παρέδωσε Π1) μία ενεργοποιημένη φωτοβολίδα με την ένδειξη «Νέο βεγγαλικό χειρός», Π2) δύο (02) ξύλινα καδρόνια συνολικού μήκους 86 εκατοστά, Π3) ένα (01) ξύλινο καδρόνι συνολικού μήκους 96 εκατοστά, Π4) ένα κομμάτι ξύλου συνολικού μήκους 45 εκατοστών και Π5) μία σωλήνα σιδερένια συνολικού μήκους 180 εκατοστών η οποία φέρει ίχνη καστανέρυθρης κηλίδας. Ανωτέρω αντικείμενα σας τα παραδίδω. Τίποτα άλλο δεν έχω να προσθέσω και υπογράφω. Η παρούσα έκθεση άρχισε να συντάσσεται την 15:30 ώρα και περατώθηκε την 15:55 ώρα».

Τι είδε ο πολίτης 

Ένας από τους οπαδούς της ΑΕΚ που πήγε στο γήπεδο να παραλάβει το εισιτήριο του και έζησε το εφιαλτικό σκηνικό από την επίθεση των Κροατών χούλιγκαν αναφέρει τα εξής: « Είμαι μόνιμος κάτοικος Λυκόβρυσης και επειδή είμαι απλός φίλαθλος της ομάδας της ΑΕΚ, πολλές φορές μαζί με φίλους μου άλλα και την οικογένεια μου συχνάζουμε στη καφετέρια του γηπέδου OPAP Arena. Έτσι και χθες 07/08/2023 είχα μεταβεί μαζί με άλλους τρεις (3) φίλους μου στη καφετέρια. Στη Νέα Φιλαδέλφεια είχα μεταβεί με  το αυτοκίνητο μου το οποίο είχα σταθμεύσει στο πάρκινγκ που υπάρχει από την πλευρά των κερκίδων των επισήμων προς την Πατριάρχου Κωνσταντίνου πλησίον στο κατάστημα Οπτικά Αφοί Γκέσουρα.

Περί τις 23:15 περίπου ενημερωθήκαμε από υπάλληλο της καφετέριας πως πρέπει να αποχωρήσουμε καθώς είχαν ενημερωθεί πως προσεγγίζουν το σημείο Κροάτες οπαδοί της ομάδας της DINAMO ZAGREB με σκοπό να προκαλέσουν επεισόδια. Εμείς αμέσως σηκωθήκαμε και κατευθυνθήκαμε προς τα αυτοκίνητα μας προκειμένου να φύγουμε από το σημείο. Με το που έστριψα εγώ είδα έναν όχλο να κατευθύνεται προς το μέρος μας και κάποιος που ήταν πιο μπροστά πλησίαζε κρατώντας ένα καδρόνι και συνειδητοποιώντας πως δεν μπορώ να προσεγγίσω το όχημά μου καθώς πλησίαζαν, γύρισα πίσω να φύγω προς την Δεκελείας προκειμένου να προφυλαχτώ. Εκεί είδα άτομα οπαδούς της ΑΕΚ χτυπημένους και άλλους να τρέχουν προς διάφορες κατευθύνσεις.

Εγώ σταματώντας ένα διερχόμενο όχημα και αφού μου επέτρεψε ο οδηγός του να επιβιβαστώ φύγαμε μαζί από το σημείο και πήγαμε στη Νέα Ιωνία. Μετά από μια με μιάμιση ώρα περίπου και αφού είχα μιλήσει με την Άμεση Δράση επέστρεψα στο σημείο που είχα παρκάρει το όχημα μου και διαπίστωσα πως αυτό είχε υποστεί υλικές ζημιές στο εμπρόσθιο καπό του, είχε σπασμένα τα δύο (2) παρμπρίζ το εμπρόσθιο και το οπίσθιο και έφερε διάφορα χτυπήματα και βαθουλώματα περιμετρικά.

Την παρούσα στιγμή δεν μπορώ να υπολογίσω την αξία των φθορών που έχει υποστεί. Τις ζημιές θεωρώ πως τις προκάλεσαν οι Κροάτες οπαδοί καθώς όταν τους είδα αρχικά ήταν πλησίον του. Επειδή ήταν σκοτάδι και σε απόσταση δεν μπόρεσα να διακρίνω χαρακτηριστικά τους ώστε να είμαι σε θέση να αναγνωρίσω κάποιον.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Επιθυμείς την ποινική δίωξη των δραστών;

ΑΠΟΚΡΙΣΗ: Επιφυλάσσομαι κάθε δικαιώματός μου. Τίποτα άλλο δεν έχω να προσθέσω».

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις