Τρίτη, 7 Μαΐ
21oC Αθήνα

Νέα Φιλαδέλφεια: Το μοιραίο λάθος της ΕΛΑΣ – Αξιωματικοί δεν γνώριζαν ότι μπορούσαν να κρατήσουν εκτός συνόρων τους Κροάτες χούλιγκανς

Νέα Φιλαδέλφεια: Το μοιραίο λάθος της ΕΛΑΣ – Αξιωματικοί δεν γνώριζαν ότι μπορούσαν να κρατήσουν εκτός συνόρων τους Κροάτες χούλιγκανς

Πολλά ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις για την τραγωδία της Νέας Φιλαδέλφειας, προκαλεί η απόφαση των αξιωματικών που χειρίστηκαν την υπόθεση, να επιτρέψουν στους χούλιγκαν της Ντινάμο Ζάγκρεμπ να εισέλθουν στην Ελλάδα, όταν μάλιστα υπήρχαν σαφείς προειδοποιήσεις από τις αρχές της Κροατίας, την Europol και την UEFA για τον άμεσο κίνδυνο πρόκλησης σοβαρών επεισοδίων.

Όπως αναφέρουν στο newsit.gr, έμπειροι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ, θα μπορούσαν οι ελληνικές αρχές να χρησιμοποιήσουν το άρθρο 27 της συνθήκης Σένγκεν και να «κλειδώσουν» εκτός Ελλάδος τους μαχαιροβγάλτες δολοφόνους οπαδούς της Ντινάμο Ζάγκρεμπ που κατάφεραν και έφτασαν μέχρι τη Νέα Φιλαδέλφεια.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο άρθρο: «Με την επιφύλαξη των διατάξεων του παρόντος κεφαλαίου, τα κράτη μέλη μπορούν να επιβάλλουν περιορισμούς στην ελευθερία κυκλοφορίας και διαμονής των πολιτών της Ένωσης και των μελών της οικογένειας τους, ανεξαρτήτως ιθαγένειας, για λόγους δημόσιας τάξης, δημόσιας ασφάλειας ή δημόσιας υγείας. Δεν μπορεί να γίνεται επίκληση των λόγων αυτών για την εξυπηρέτηση οικονομικών σκοπών».

Στις επόμενες γραμμές και ειδικότερα στην παράγραφο 8.3 επισημαίνεται το εξής: «Η είσοδος δικαιούχων του δικαιώματος ελεύθερης κυκλοφορίας σύμφωνα με το δίκαιο της Ένωσης, μπορεί να απαγορευθεί μόνο για λόγους δημόσιας τάξης ή δημόσιας ασφάλειας, όπως προβλέπεται στην οδηγία 2004 / 38 / ΕΚ, ήτοι όταν η προσωπική συμπεριφορά τους συνιστά πραγματική, ενεστώσα και αρκετά σοβαρή απειλή στρεφόμενη κατά θεμελιώδους συμφέροντος της κοινωνίας».

Πληροφορίες αναφέρουν πως κάποιοι αξιωματικοί δεν γνώριζαν ως όφειλαν τη συγκεκριμένη δυνατότητα που είχαν από την ίδια τη συνθήκη Σένγκεν και την Ευρωπαϊκή Ένωση, με αποτέλεσμα να επιτρέψουν την είσοδο των χούλιγκαν και να πέσουν σε απανωτά λάθη, κάνοντας λανθασμένες εκτιμήσεις ενώ υπήρχαν οι πληροφορίες για το προφίλ και τις διαθέσεις του όχλου με αποτέλεσμα να καταλήξουμε στην τραγωδία.

«Προφανώς έγιναν τραγικά λάθη που όμως αδικούν όμως την συνολική εικόνα της ελληνικής Αστυνομίας. Μια Αστυνομία που το τελευταίο διάστημα έχει μεγάλες επιτυχίες και ο κάθε αστυνομικός δίνει αγώνα για να προστατεύσει αποτελεσματικά τον πολίτη.

Η συνθήκη Σένγκεν αναφέρει σε συγκεκριμένο άρθρο ότι σε περίπτωση που διακυβεύεται η δημόσια τάξη και ασφάλεια, μπορεί να απαγορευτεί η είσοδος ενός ευρωπαίου πολίτη σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Αυτό ήταν το μοιραίο λάθος που στη συνέχεια οδήγησε σε αλυσιδωτά λάθη και δυστυχώς είχαμε αυτό το τραγικό αποτέλεσμα» αναφέρει στο newsit.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νοτιοανατολικής Αττικής κ. Γιώργος Καλλιακμάνης.

O Γιώργος Καλλιακμάνης

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις