Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Νέα ποινική δίωξη για την υπόθεση της Novartis

Novartis

Νέες κατηγορίες απαγγέλθηκαν για την υπόθεση της Novartis, καθώς ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βάρος οκτώ στελεχών της φαρμακοβιομηχανίας για την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, κατά μόνας και κατ´ εξακολούθηση την περίοδο 2008-2015 η οποία προέρχεται από πράξεις χρηματισμού γιατρών.

Την άσκηση της ποινικής δίωξης εναντίον στελεχών της Novartis ζήτησε η επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθορας, Ελένη Τουλουπάκη, η οποία παραμένει στη θέση της καθώς δεν έχει εκδοθεί ακόμα το ΦΕΚ διορισμού των εισαγγελέων που θα στελεχώσουν το νέο, ενοποιημένο, τμήμα Οικονομικού Εγκλήματος.

Παράλληλα, ζητείται η άσκηση δίωξης για το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας σε βάρος επτά ιατρών.

Η «ακτινογραφία» της νέας ποινικής δίωξης για την υπόθεση Novartis

Η ποινική δίωξη αφορά σε συνολικά δέκα προγράμματα της εταιρείας Novartis τη χρονική περίοδο 2008-2015 μέσω των οποίων με τη μέθοδο των συμβουλευτικών υπηρεσιών και κλινικών μελετών και της καθοδηγούμενης συνταγογράφησης αποτυπώνονται οι παράνομες πρακτικές που ακολουθούσε η εταιρεία με “όχημα” χιλιάδες ιατρούς.

Το σκέλος αυτό της προκαταρκτικής έρευνας είχε φτάσει στο τελικό στάδιο της παροχής εξηγήσεων από τους εμπλεκομένους από τον Σεπτέμβριο του 2019

Ωστόσο, λόγω των αλλεπάλληλων προσφυγών εκ μέρους των ποινικά ελεγχόμενων προσώπων αλλά και των δικονομικών ζητημάτων που ανέκυψαν περί κανονισμού αρμοδιότητας τα οποία επιλύθηκαν αφού προηγουμένως έφτασαν στον Άρειο Πάγο, οι εξηγήσεις δόθηκαν πρόσφατα, ανοίγοντας τον δρόμο για την άσκηση της ποινικής δίωξης.

Κατά τη διάρκεια της προκαταρκτικής έρευνας η δικογραφία εμπλουτίστηκε τον Ιούλιο του 2020 με τη συμφωνία αναστολής της δίωξης και το συμφωνητικό των αμερικανικών αρχών, στο μικροσκόπιο των οποίων είχε τεθεί επίσης η υπόθεση Novartis.

Μετά την εξέλιξη αυτή ολοκληρώνεται η μεγάλη έρευνα για την υπόθεση Novartis και το μόνο που μένει ανοιχτό είναι το σκέλος της υπόθεσης που αφορά σε δύο πολιτικά πρόσωπα: Τους κ.κ. Άδωνι Γεωργιάδη και Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις