Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Νέα ρύθμιση με 120 δόσεις για όλους και “κούρεμα” 70% για οφειλές ασφαλισμένων

Νέα ρύθμιση με 120 δόσεις για όλους και “κούρεμα” 70% για οφειλές ασφαλισμένων
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Η ρύθμιση αφορά οφειλέτες των πρώην ασφαλιστικών ταμείων με χρέη έως τις 31 Δεκεμβρίου 2016.
Αναμένεται να “απεγκλωβιστούν” 70.000 ασφαλισμένοι που δεν μπορούν να πάρουν σύνταξη.
Τα επτά σημεία – κλειδιά της ρύθμισης.
Για παρέμβαση μεγάλης κοινωνικής σημασίας μιλάει η Ε. Αχτσιόγλου.

Η νέα ρύθμιση με 120 δόσεις και συνυπολογισμό παλαιών οφειλών προς τα ταμεία, που οδηγεί σε “κούρεμα” ακόμη και 70% έρχεται μέχρι τον Μάρτιο.

Η ρύθμιση αφορά οφειλέτες των πρώην ασφαλιστικών ταμείων που είχαν δημιουργήσει χρέη ως τις 31 Δεκεμβρίου 2016. Συνολικά απευθύνεται 958.000 μη μισθωτούς και ειδικότερα 584.000 του πρώην ΟΑΕΕ, 356.000 του πρώην ΟΓΑ και 18.000 του πρώην ΕΤΑΑ.

Στόχος είναι να δοθεί λύση σε ληξιπρόθεσμες οφειλές. Μέσω της ρύθμισης αναμένεται να απεγκλωβιστούν περίπου 70.000 ασφαλισμένοι ελεύθεροι επαγγελματίες που δε μπορούν να πάρουν σύνταξη λόγω των οφειλών τους.

Οι παλιές οφειλές που υπάρχουν με βάση τεκμαρτά εισοδήματα θα επανυπολογιστούν με βάση το πραγματικό φορολογητέο εισόδημα, γεγονός που θα οδηγήσει σε την πλειονότητα σε σημαντικό όφελος.

Παράλληλα εξετάζεται το ενδεχόμενο ο επανυπολογισμός να γίνει με βάση την ελάχιστη εισφορά υπέρ ΕΦΚΑ.

Το “κούρεμα” των προσαυξήσεων θα φτάνει το 85% .

Η Υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, έκανε λόγο για παρέμβαση μεγάλης κοινωνικής σημασίας που “θα ανακουφίσει δεκάδες χιλιάδες επαγγελματίες”.

Τα 7 “κλειδιά” της ρύθμισης

  1. Αγγίζει χρέη της περιόδου 31 Δεκεμβρίου 2016 βάσει ασφαλιστικών κλάσεων και τεκμαρτών εισοδημάτων.
  2. Ο επανυπολογισμός θα γίνει με βάση το πραγματικό φορολογητέο εισόδημα που είχαν οι οφειλέτες εκείνη την περίοδο και τα νέα ποσοστιαία ασφάλιστρα. Παράλληλα εξετάζεται το ενδεχόμενο αναπροσδιορισμού των οφειλών με βάση την ελάχιστη εισφορά υπέρ ΕΦΚΑ, δηλαδή 158 ευρώ το μήνα για τους ελεύθερους επαγγελματίες και 58 ευρώ για τους αγρότες.
  3. Οι προσαυξήσεις θα “κουρεύονται” κατά 85% στα πρότυπα του εξωδικαστικού.
  4. Μετά το “κούρεμα” και τον επαναπροσδιορισμό θα προκύπτουν οι δόσεις. 36 για οφειλές έως 3.000 ευρώ και έως 120 ή 120 για οφειλές άνω των 3.000 ευρώ.
  5. Για την ένταξη στη ρύθμιση θα ισχύουν κανόνες, κυρίως με περιουσιακά κριτήρια.
  6. Η ένταξη θα γίνεται με αίτηση του οφειλέτη.
  7. Ο επανυπολογισμός θα επηρεάζει το ύψος της συνταξιοδοτικής δαπάνης αφού οι ασφαλισμένοι θα λάβουν αναλογική σύνταξη, σύμφωνα με το ύψος των εισφορών που θα αποπληρώσουν.

Η ρύθμιση οφειλών αφορά σχεδόν ένα εκατομμύριο οφειλέτες, μεταξύ των οποίων και ασφαλισμένοι που έχουν συμπληρώσει την ηλικία συνταξιοδότησης.

Πηγή: Έθνος

 

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις