Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Νέες αλλαγές προανήγγειλε ο Βερναδάκης στο Δημόσιο – Τι θα συμβεί με μετακινήσεις και αποσπάσεις

Νέες αλλαγές προανήγγειλε ο Βερναδάκης στο Δημόσιο – Τι θα συμβεί με μετακινήσεις και αποσπάσεις

Συντόμευση του απαιτούμενου χρόνου μετατάξεων και αποσπάσεων των δημοσίων υπαλλήλων, μέσω της απλοποίησης των σχετικών διαδικασιών, θα επιφέρει το νέο σύστημα κινητικότητας στο Δημόσιο, που προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, τονίζει ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Χριστόφορος Βερναρδάκης σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Όπως αναφέρει, ο χρόνος που θα απαιτείται για να ολοκληρωθεί η μετακίνηση υπαλλήλων από έναν φορέα σε έναν άλλο δεν θα υπερβαίνει τους δύο μήνες, ενώ σήμερα οι ενδιαφερόμενοι περιμένουν ακόμα και τρία χρόνια μέχρι να ικανοποιηθεί το αίτημά τους και να τοποθετηθούν σε νέα θέση.

Σύμφωνα με τον Χριστόφορο Βερναρδάκη, το νέο σύστημα θα εφαρμόζεται τρεις φορές το χρόνο, αρχής γενομένης από τον Φεβρουάριο του 2017, ενώ σημειώνει ότι διασφαλίζεται η διαφάνεια και παύουν οι πελατειακές σχέσεις, καθώς εισάγεται ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης των κενών θέσεων και ψηφιοποιούνται τα οργανογράμματα των υπηρεσιών.

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης έχει ως ακολούθως:

● Ποιες αλλαγές φέρνει στο καθεστώς κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων το νέο νομοσχέδιο;

– Κατ’ αρχήν, το νέο νομοσχέδιο θα λύνει το μεγάλο ζήτημα της ταχύτητας των μετατάξεων και αποσπάσεων, δεύτερον συνδέει τις ανάγκες των υπηρεσιών με τις σταδιοδρομικές επιλογές των υπαλλήλων, τρίτον εξορθολογίζει όλη τη δομή του δημόσιου τομέα, καθ’ ότι προϋποθέτει την ύπαρξη νέων οργανογραμμάτων σε κάθε φορέα της διοίκησης και μάλιστα ψηφιακών, για να μπορεί να είναι διαφανής η διαδικασία των οργανικών θέσεων, που ζητάει και τέταρτον έχει όλες τις εγγυήσεις της ορθής επιλογής χωρίς να υπάρχουν πελατειακές ή άλλες λογικές με τις οποίες γίνονταν μέχρι τώρα οι αποσπάσεις και οι μετατάξεις.

● Αναφέρατε ότι με το νομοσχέδιο αντιμετωπίζεται το ζήτημα της ταχύτητας των μετακινήσεων, ότι δηλαδή επιταχύνονται οι σχετικές διαδικασίες. Πόσος χρόνος εκτιμάται ότι θα απαιτείται από τη στιγμή που ο υπάλληλος κάνει την αίτηση μέχρι που να ικανοποιηθεί το αίτημα;

– Μέσα σε 40 ημέρες θα έχει τελειώσει όλη η διαδικασία και ο υπάλληλος θα γνωρίζει σχετικά. Η λογική του νέου νομοσχεδίου είναι να υπάρχει μια ηλεκτρονική παρακολούθηση όλης αυτής της διαδικασίας και ο στόχος είναι να φτάσουμε σε τέτοιο σημείο, ώστε η κινητικότητα των υπαλλήλων, με βάση τις ανάγκες των ιδίων και της υπηρεσίας τους, να γίνεται σχεδόν καθημερινά. Προφανώς, η διοίκηση δεν είναι ακόμα ώριμη για να διαχειριστεί μια τέτοια αλλαγή και γι’ αυτό, στην ουσία, θα γίνεται κάθε χρόνο σε τρεις κύκλους, ο πρώτος τον Φεβρουάριο, ο δεύτερος τον Μάιο και ο τρίτος τον Οκτώβριο. Από την ώρα που κάποιος φορέας θα ζητάει μία θέση έως την ώρα που θα την καλύπτει δεν θα πρέπει να έχει περάσει το χρονικό όριο των δύο μηνών.

● Σήμερα πόσος είναι ο αντίστοιχος χρόνος;

– Σήμερα η όλη διαδικασία μπορεί να διαρκέσει ακόμα και τρία χρόνια. Η διαδικασία θα γίνεται πλέον στη βάση των αναγκών του Δημοσίου και στην βάση επιλογών του κάθε εργαζόμενου. Μια βασική διαφοροποίηση του νέου συστήματος είναι ότι ο φορέας προέλευσης δεν έχει λόγο σε αυτή τη διαδικασία. Βεβαίως, σε αντάλλαγμα, θα έχει το δικαίωμα να ζητήσει θέσεις μέσω της κινητικότητας. Προφανώς, θα ρωτήσουν κάποιοι «κι’ αν φύγουν όλοι στο τέλος τι θα μείνει;» Για να αντιμετωπιστεί αυτό το πιθανό πρόβλημα, συστήνεται μια κεντρική επιτροπή κινητικότητας, η οποία κατά κάποιο τρόπο συντονίζει όλα αυτά τα αιτήματα, τους δίνει σειρά προτεραιότητας, ενώ ταυτόχρονα θα υπάρχει μια δικλίδα που θα προβλέπει ότι όταν κάποιος φορέας δεν έχει τουλάχιστον το 80% των οργανικών θέσεων καλυμμένο να μην μπορεί να φύγουν υπάλληλοι από αυτόν.

● Προβλέπονται κίνητρα για μετακινήσεις σε απομακρυσμένες και ορεινές περιοχές;

– Βέβαια. Προβλέπονται κίνητρα πολύ συντομότερης βαθμολογικής εξέλιξης, διατηρούνται όλα τα επιδόματα σε οικονομική βάση και σε βάθος χρόνου η ελπίδα μας είναι όλες οι εξειδικευμένες θέσεις να συνδέονται με διευρυμένα οικονομικά κίνητρα.

● Υπάρχουν κλάδοι που εξαιρούνται από το σύστημα;

– Οι εξαιρέσεις είναι όσο γίνεται λιγότερες. Εξαιρούνται οι εκπαιδευτικοί διότι κινούνται με βάση τις ανάγκες που έχουν τα σχολεία. Όμως όσοι εκπαιδευτικοί είναι σε διοικητικές θέσεις του δημόσιου τομέα συμμετέχουν κανονικά στην κινητικότητα. Εξαιρούνται ακόμα οι στρατιωτικοί και τα σώματα ασφαλείας, καθώς ακολουθούν ξεχωριστό σύστημα κινητικότητας και θα εξαιρεθούν επίσης, οι ιατρικές και νοσηλευτικές ειδικότητες των νοσοκομείων, διότι προφανώς ένας γιατρός δεν μπορεί να «κινηθεί» μέσα στη διοίκηση. Δεν θα εξαιρεθεί όμως το διοικητικό προσωπικό των νοσοκομείων.

● Από πότε θα αρχίσει να εφαρμόζεται το νέο καθεστώς;

– Ο στόχος, είναι να λειτουργήσει από 1η Ιανουαρίου 2017, που σημαίνει ότι το πρώτο κύμα κινητικότητας θα εφαρμοστεί από τον Φεβρουάριο και από εκεί και πέρα θα επαναλαμβάνεται, όπως προανέφερα, και τους μήνες Μάιο και Οκτώβριο.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε