Παρασκευή, 29 Μαρ.
20oC Αθήνα

Νέες ελλείψεις στα φάρμακα: «Κόντρα» φαρμακοποιών – φαρμακαποθηκάριων για τις εξαγωγές

Νέες ελλείψεις στα φάρμακα: «Κόντρα» φαρμακοποιών – φαρμακαποθηκάριων για τις εξαγωγές

Οι ελλείψεις φαρμάκων φαίνεται πως είναι ένα πρόβλημα που θα ταλαιπωρεί για καιρό φαρμακοποιούς και ασθενείς. Ύστερα από μια μακρά περίοδο υποχώρησης οι ελλείψεις σε φαρμακευτικά επέστρεψαν, αν και σε μικρότερη κλίμακα.

Αιχμές εκατέρωθεν εκτοξεύουν οι εμπλεκόμενοι στην εφοδιαστική αλυσίδα του φαρμάκου, για τις αιτίες της εξαφάνισης σκευασμάτων αντιμετώπισης διαφόρων παθήσεων από τα ράφια των ιδιωτικών φαρμακείων. Το πρόβλημα των ελλείψεων επανήλθε σύντομα, μετά από τα έκτακτα «πυροσβεστικά μέτρα» που είχε λάβει στις αρχές της χρονιάς το Υπουργείο Υγείας.

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) προχώρησε σε παρέμβαση στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ), ζητώντας να απαγορευτούν οι παράλληλες εξαγωγές φαρμάκων σε συγκεκριμένες θεραπευτικές κατηγορίες.

Κάτι που αναμένεται να συμβεί από μέρα σε μέρα.

Να υπενθυμίσουμε ότι το φαινόμενο των παράλληλων εξαγωγών είναι η νόμιμη διαδικασία εξαγωγής σε χώρες του εξωτερικού, φθηνών στην Ελλάδα φαρμάκων, τα οποία μεταπωλούνται σε υψηλότερες τιμές.

Φαρμακοποιοί: Οι παράλληλες εξαγωγές φαρμάκων είναι «χρηματιστήριο»

Μεταξύ των φαρμάκων σε έλλειψη είναι σκευάσματα για τον σακχαρώδη διαβήτη, αντιβιοτικά, αντιυπερτασικά, εισπνεόμενα, αλλά και σκευάσματα παρακεταμόλης.

“Στείλαμε την επιστολή στον πρόεδρο του ΕΟΦ πριν από μία εβδομάδα. Περίπου 100 φάρμακα περιλαμβάνονται στη νέα λίστα, από όλες τις κατηγορίες και κυρίως φάρμακα για αναπνευστικές παθήσεις”, δηλώνει στο iatropedia.gr, ο πρόεδρος του ΠΦΣ, Απόστολος Βαλτάς.

“Μεταξύ αυτών υπάρχουν και αντιβιοτικά. Ήδη προτείναμε στον πρόεδρο του ΕΟΦ και τον κ. Πλεύρη να σταματήσει η εξαγωγή τους. Το θέμα είναι διπλό: Υπάρχει τεράστια ζήτηση σε όλη την Ευρώπη και επειδή η παραγωγή είναι μειωμένη, καταλαβαίνεις ότι την έλλειψη της Γερμανίας, για παράδειγμα, την καλύπτει η εξαγωγή η δική μας. Είναι “χρηματιστήριο” οι εξαγωγές φαρμάκων. Όταν γίνεται απαγόρευση σε κάποια σκευάσματα και υπάρχουν εταιρείες και φαρμακαποθήκες που από αυτό χάνουν εισοδήματα, θα πρέπει με κάποιο τρόπο να εξάγουν άλλα φάρμακα, γιατί έχουν έξοδα και πρέπει να ισοφαρίσουν τη ζημιά”, τονίζει.

Μειωμένες, ωστόσο, είναι το τελευταίο διάστημα και οι παραλαβές σε νοσοκομειακά φάρμακα.

Φαρμακαποθηκάριοι: “Τις εξαγωγές τις κάνουν οι ίδιοι οι Φαρμακοποιοί”

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων (ΠΣΦ), αντιδρούν στα όσα καταγγέλλει ο πρόεδρος του ΠΦΣ, καταγγέλλοντας με τη σειρά τους πως τις παράλληλες εξαγωγές τις κάνουν οι ίδιοι οι φαρμακοποιοί.

“Έχουμε κουραστεί ως κλάδος να συζητάμε το ίδιο και το ίδιο θέμα”, λέει ο πρόεδρος του ΠΣΦ, Θεόδωρος Σκυλλακάκης και εξηγεί:

“Κάποιοι αδυνατούν να κατανοήσουν το πρόβλημα των ελλείψεων που οφείλεται και δεύτερον, δεν επιθυμούν να συμμαζέψουν την «αυλή» τους. Εννοώ τους Φαρμακοποιούς. Σε αντίθεση με εμάς που το επιθυμούμε. Οι ελλείψεις είναι πλέον πολύ λιγότερες από πριν και θα υπάρχουν στο διηνεκές τα επόμενα 10 χρόνια, γιατί έχει διαλυθεί η παραγωγή και η εφοδιαστική αλυσίδα”, τονίζει σε δηλώσεις του στο iatropedia.gr.

Ο κ. Σκυλλακάκης προσθέτει, επίσης: “Η ταπεινή μου άποψη είναι ότι όσο συνεχίζουν «με τα δύο χέρια» να εξάγουν δεν θα «ισιώσει» ποτέ η αγορά. Και προφανώς επειδή τα φαρμακεία είναι 11 -12 χιλιάδες ψήφοι, είναι λίγο «τζιζ» το θέμα”.

Υπουργείο Υγείας: Έτοιμη η άρση των εξαγωγών στη λίστα των 100 φαρμάκων

Με πρόσφατες παρεμβάσεις του Υπουργείου Υγείας, τα φάρμακα που βρίσκονται σε έλλειψη μπαίνουν σε καθεστώς “προστασίας” με την απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών.

Ο Μπάμπης Καραθάνος, ειδικός σύμβουλος του Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη σε θέματα φαρμακευτικής πολιτικής, τονίζει πως ο ΕΟΦ έχει ήδη λάβει εντολή από την πολιτική ηγεσία να “κλειδώσει” τις παράλληλες εξαγωγές στα φάρμακα που παρουσιάζουν έλλειψη και σύμφωνα πάντα με τη νέα “λίστα Βαλτά”.

“Από τη στιγμή που ένα προϊόν μετριέται ως ελλειπτικό, δηλαδή δεν το έχουμε στην αγορά, εμείς είτε εξάγεται είτε δεν εξάγεται, βγάζουμε απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών, οπότε σιγουρεύουμε ότι αυτό δεν εξάγεται. Από κει και πέρα μιλάμε με την παραγωγό εταιρεία και μαθαίνουμε γιατί δεν στέλνει τα κομμάτια που πρέπει να στείλει. Στην προκειμένη περίπτωση ξέρουμε περίπου ποιες είναι αυτές οι ελλείψεις”, λέει στο iatropedia.gr.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες εισάγουν με το σταγονόμετρο τα φάρμακά τους στη χώρα μας, καθώς στην ελληνική αγορά τα διαθέτουν σε χαμηλότερες τιμές, έναντι άλλων χωρών του εξωτερικού:

“Είναι αυτά τα προϊόντα του ζαχαρώδους διαβήτη, τα Ozempic, τα Trulicity κι όλα αυτά που ουσιαστικά οι εταιρείες δεν φέρνουν τα κομμάτια που πρέπει να φέρουν. Και σε κάποια αναπνευστικά παραδείγματος χάριν, που και σ’ αυτά η τιμή είναι πολύ χαμηλή στην Ελλάδα, προτιμούν να τα δίνουν σε άλλες χώρες ακριβότερα. Αλλά εμείς έτσι κι αλλιώς θα «κλειδώσουμε» άμεσα την απαγόρευση των εξαγωγών. Θα δώσουμε εντολή άμεσα με το έγγραφο του Βαλτά στον πρόεδρο του ΕΟΦ να τα βγάλει σε απαγόρευση”, σημειώνει.

Τελικά, ποιος φταίει;

Μια διαφορετική διάσταση του προβλήματος δίνει ο πρόεδρος των Φαρμακοποιών, κ. Βαλτάς, ο οποίος υποστηρίζει πως οι φαρμακευτικές εταιρείες «παρακαλούν» για την απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών, καθώς και οι ίδιες ζημιώνονται.

“Τώρα που ορισμένοι «κύκλοι» φαρμακεμπόρων δεν μπορούν να εξάγουν φάρμακα, έχουν στραφεί σε άλλες κατηγορίες φαρμάκων, τα οποία τα ζητάνε χώρες στην Ευρώπη. Ειδικά μιας συγκεκριμένης εταιρείας φάρμακα για προβλήματα του αναπνευστικού – τα οποία εξάγονται σωρηδόν – εκλιπαρούν οι εταιρείες να απαγορευθεί η παράλληλη εξαγωγή τους. H ίδια η εταιρεία εκλιπαρεί να σταματήσει η παράλληλη εξαγωγή. Αυτό λένε οι πληροφορίες μου”, τονίζει.

Επιμένοντας ο πρόεδρος των Φαρμακαποθηκαρίων κ. Σκυλλακάκης, τονίζει πως το πρόβλημα των ελλείψεων είναι κυρίως πρόβλημα παραγωγής:

“Θα σας φέρω ένα πολύ απλό παράδειγμα. Οι δύο πιο hot ινσουλίνες είναι αυτή τη στιγμή, η Ozempic (σεμαγλουτίδη) της Novo Nordisk και η Trulicity (ντουλαγλουτίδη) της Lilly. Aνταγωνίζονται περίπου το ίδιο καταναλωτικό κοινό. Για το Ozempic έδωσε επίσημα η Novo έλλειψη έως 8/6 και για το Trulicity, υπάρχει επίσημη επιστολή του προέδρου της εταιρείας, που την έχω θεσμικά στη διάθεσή μου, ότι έχει πρόβλημα παραγωγής και μειώνεται η εισαγόμενη ποσότητα. Όποιος λοιπόν δεν καταλαβαίνει τι του γίνεται και θέλει να ενοχοποιήσει τρίτους, το πιο εύκολο πράγμα”, καταλήγει.

Ρεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη / Πηγή: iatropedia.gr

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις