Πέμπτη, 18 Απρ.
23oC Αθήνα

Νέες καταγγελίες για τον Δήμο Βύρωνα: “Εισπράττει παράνομα δημοτικά τέλη για σπίτια που είναι κλειστά”!

Νέες καταγγελίες για τον Δήμο Βύρωνα: “Εισπράττει παράνομα δημοτικά τέλη για σπίτια που είναι κλειστά”!
Ο Δήμαρχος Βύρωνα Γρηγόρης Κατωπόδης

Μετά τον σάλο που προκλήθηκε στον δήμο Βύρωνα με τα ηλεκτρονικά κατασχετήρια που έλαβαν περίπου 4.000 δημότες για οφειλές προς τον Δήμο, έρχονται νέες καταγγελίες.

Σε ανακοίνωσή της, η Δημοκρατική Ενότητα Δήμου Βύρωνα (ΔΗ. ΕΝ. ΔΒ) καταγγέλλει την δημοτική ότι “απαιτεί και εισπράττει ανταποδοτικά τέλη από ιδιοκτήτες ακινήτων, τα οποία οι κάτοχοί τους όχι απλώς τα έχουν κλειστά, αλλά έχουν προβεί εδώ και καιρό στην διακοπή ρεύματος με αίτηση τους στην ΔΕΗ.

Σύμφωνα με καταγγελίες, η δημοτική αρχή Βύρωνα όχι μόνο αρνείται προκλητικά να διαγράψει τα παράνομα «χρέη» για ανύπαρκτα δημοτικά τέλη, αλλά σύμφωνα με καταγγελίες δημοτών επιβάλλει και από πάνω, παράνομα πρόστιμα για δήθεν καθυστερήσεις στην εξόφλησή τους (!…..), ενώ γνωρίζει καλά ότι σύμφωνα με τον νόμο 3345/2005(ΦΕΚ 138τΑ΄ 16.6.2005) τα κλειστά σπίτια, εφόσον δεν κατοικούνται και το ρεύμα έχει διακοπεί με αίτηση του ιδιοκτήτη, δεν υποχρεούνται στην καταβολή ανταποδοτικών τελών”.

Και συνεχίζει: “Το δικαίωμα αυτό του κατόχου του ακινήτου, έχει αναδρομική ισχύ και αρχίζει από την ημερομηνία, κατά την οποία ο ιδιοκτήτης υπέβαλε αίτηση στην ΔΕΗ για να διακοπεί η παροχή ρεύματος, απαλλασσόμενος έτσι από την καταβολή δημοτικών τελών καθαριότητος αναδρομικά και για όσο χρόνο το σπίτι παραμένει κλειστό. Υπογραμμίζουμε ότι για να ισχύσει η απαλλαγή, θα πρέπει ο ενδιαφερόμενος να υποβάλλει στον Δήμο το σχετικό παραστατικό της δήλωσης ακινήτου στην Δ.Ο.Υ. καθώς και το έγγραφο διακοπής του ρεύματος προς την ΔΕΗ. Η απαλλαγή από την καταβολή δημοτικών τελών ισχύει σωρευτικά δηλ. από την ημερομηνία που το σπίτι έμεινε κενό και υποβλήθηκε η αίτηση διακοπής του ρεύματος. Δεν έχει καμιά σημασία αν ο κάτοχος του ακινήτου λόγω έλλειψης πληροφόρησης δεν υπέβαλλε στο Δήμο αίτηση απαλλαγής από τα δημοτικά τέλη.

Οι Δήμοι γνωρίζουν καλά ότι εφόσον η ΔΕΗ δεν τους στέλνει λογαριασμό είσπραξης δημοτικών τελών, το ακίνητο είναι ολοφάνερο ότι έχει πάψει να χρησιμοποιείται και συνεπώς ο Δήμος Βύρωνα θα έπρεπε αμέσως να προβεί στις δέουσες διαπιστώσεις και να διαγράψει το σπίτι από τους δημοτικούς καταλόγους, ως υπόχρεο καταβολής δημοτικών τελών…..Ο Δήμος Βύρωνα δεν το κάνει όμως…. και οι λόγοι είναι προφανείς…… Πρόκειται για την γνωστή αντιλαϊκή πολιτική, που χαρακτηρίζεται από απουσία πολιτικής ηθικής της δημοτικής αρχής Βύρωνα, η οποία μεταξύ των άλλων, έχει ως αποτέλεσμα τον πολιτικό διασυρμό της πραγματικής αριστερής ιδεολογίας και πολιτικής!

Οι Δήμοι έχουν υποχρέωση να παρέχουν τις αναγκαίες πληροφορίες στους δημότες και όχι να τους εκβιάζουν. Έχουν χρέος να ειδοποιούν εγγράφως όσους διαπιστώνουν ότι η ΔΕΗ σταμάτησε να τους στέλνει τα εντάλματα είσπραξης δημοτικών τελών για τους συγκεκριμένους πολίτες, να αναρτούν στην ιστοσελίδα του Δήμου τα σχετικά δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των δημοτών, μαζί με τις σχετικές διατάξεις των νόμων και όχι να αξιοποιούν την άγνοια των πολιτών για τα δικαιώματά τους, απαιτώντας δολίως και παρανόμως από αυτούς να καταβάλλουν δημοτικά τέλη που δεν οφείλουν”.

Την ανακοίνωση υπογράφουν οι Δημήτρης Σουλιώτης, Ζωή Πιστόλη, Θανάσης Αυγέρης, Σόνια Κυριακίδου και Χρύσα Υφαντή.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις