Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Νέες ταυτότητες: Θέμα ημερών η προκήρυξη για την έκδοσή τους!

ταυτότητες

– Πόσο θα στοιχίζει η έκδοση νέας ταυτότητας που θα έχει το μέγεθος πιστωτικής κάρτας
– Πως θα είναι οι φωτογραφίες και ποιοι θα τις βγάζουν
– Ποιοι θα αποκτήσουν πρώτοι τις νεες ταυτότητες

Θέμα ημερών είναι η προκήρυξη για την έκδοση των νέων ταυτοτήτων κατά τις τεχνικές προδιαγραφές και τα πρότυπα χωρών της ΕΕ που αξιοποιούν τα πλέον σύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα. Όπως προκύπτει από απάντηση που έδωσε νωρίτερα σήμερα στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα προστασίας του πολίτη, Νίκος Τόσκας, έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι τεχνικές προδιαγραφές. Όπως είπε «είναι θέμα ημερών, και όχι εβδομάδων» η προκήρυξη για την πρόσκληση εταιρειών της ΕΕ προκειμένου να ξεκινήσει η έκδοση νέων ταυτοτήτων, υποχρέωση που απορρέει από απόφαση της ΕΕ με στόχο τον αποτελεσματικότερο έλεγχο για την αντιμετώπιση των τρομοκρατικών και εξτρεμιστικών απειλών.

Το θέμα χειρίζεται η διεύθυνση Διαβατηρίων. Συγκεκριμένα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι νέες ταυτότητες των 28 χωρών θα πρέπει να περιλαμβάνουν τσιπάκι και βιομετρικά στοιχεία, μεταξύ των οποίων και ψηφιακό δακτυλικό αποτύπωμα. Οι νέες ταυτότητες θα έχουν μέγεθος πιστωτικής κάρτας, ενώ την φωτογραφία, όπως προβλέπεται από το σχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, θα την βγάζουν ιδιώτες φωτογράφοι, με τις ίδιες προδιαγραφές που ισχύουν για τα διαβατήρια.

Για την κατασκευή των νέων ταυτοτήτων θα γίνει πρόσκληση για την δήλωση ενδιαφέροντος, η οποία θα περιλαμβάνει συγκεκριμένες απαιτήσεις και θα καθορίζει τα κριτήρια συμμετοχής στον διαγωνισμό, μεταξύ των οποίων είναι, η κάθε ενδιαφερόμενη εταιρεία να έχει εκδόσει μέχρι σήμερα διαβατήρια ασφαλείας σε τουλάχιστον δύο ευρωπαϊκές χώρες.

Σύστημα διαχείρησης για 11 δημόσια έγγραφα

Ο διαγωνισμός δεν θα αφορά μόνο τις ταυτότητες, αλλά επειδή λήγει η σύμβαση με την εταιρεία που κατασκευάζει τα διαβατήρια, θα περιλαμβάνει ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρησης συνολικά 11 δημόσιων εγγράφων, με αυστηρές προδιαγραφές ασφαλείας. Τα πιο βασικά είναι τα διαβατήρια, οι ταυτότητες, τα διπλώματα οδήγησης, οι άδειες παραμονής ομογενών από την Τουρκία και την Αλβανία, οι άδειες διαμονής υπηκόων τρίτων χωρών, (αρμοδιότητα του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολίτικής), τα ταξιδιωτικά έγγραφα δικαιούχων πολιτικού ασύλου, οι ταυτότητες των αστυνομικών και οι κάρτες πολιτικού προσωπικού του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Τα έξοδα των πολιτών για την έκδοση των νέων ταυτοτήτων, θα είναι κάτω απο 10 ευρώ, συν την αξία της φωτογραφίας.

Σε πρώτη φάση θα εκδίδονται οι ταυτότητες των νέων που βγάζουν για πρώτη φορά, ενώ οι μεγαλύτεροι θα μπορούν να αντικαταστήσουν τις παλιές τους ταυτότητες μέσα σε τέσσερα χρόνια. Μετά την προκήρυξη του διαγωνισμού, υπολογίζεται ότι, εφόσον δεν υπάρξουν ενστάσεις, οι όλες διαδικασίες θα έχουν ολοκληρωθεί εντός 6-8 μηνών, οπότε η έκδοση των νέων ταυτοτήτων δεν αποκλείεται να αρχίσει προς το τέλος του 2018 – αρχές 2019.

Το θέμα συζητήθηκε στη Βουλή με πρωτοβουλία του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ Μάκη Βορίδη που ζήτησε από τον παριστάμενο αναπληρωτή υπουργό να προχωρήσει η έκδοση των νέων ταυτοτήτων επισημαίνοντας μάλιστα την ευαισθησία της διεθνούς κοινότητας στα θέματα αντιμετώπισης της διεθνούς τρομοκρατίας, πολύ περισσότερο που η Ελλάδα είναι χώρα διέλευσης μεταναστών και προσφύγων, και άρα η ανάπτυξη των αναγκαίων συστημάτων πρέπει να αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα του υπουργείου.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις