Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Νέο μεγάλο διατροφικό σκάνδαλο

Τρώμε ψωμιά και άλλα προϊοντα παρακευασμένα με απαγορευμένο προϊόν

 
Επικίνδυνος μεταλλαγμένος λιναρόσπορος που έγινε εισαγωγή από το Καναδά βρίσκεται στην αγορά εδώ και μήνες.
Το προϊόν αυτό χρησιμοποιείται πολύ σε είδη αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής αλλά και σε προϊόντα υγιεινής διατροφής.
Την υπόθεση αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα το ΕΘΝΟΣ. 
Σύμφωνα με το δημοσιεύμα η υπόθεση έχει και πολιτικές διαστάσεις. Η Ε.Ε είχε στείλει δεκάδες “alert” από τις αρχές Σεπτεμβρίου όμως η προεκλογική περίοδος έκανε τους υπεύθυνους να κλείσουν τα μάτια. Για 37 ολόκληρες μέρες λόγω και της αλλαγής κυβέρνησης, οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις έχουν μαύρα μεσάνυχτα….
Το πρώτο σήμα είχε έρθει από τις 8 Σεπτεμβρίου. Το έστειλαν οι γερμανικές αρχές ελέγχου τροφίμων για εισαγωγές στην ελληνική αγορά καφέ λιναρόσπορου καναδικής προέλευσης. Το «σήμα» έφτασε τόσο στις υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων όσο και στον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), χωρίς όμως να σημάνει συναγερμός… για τον έλεγχο της αγοράς.
Τόσο το «alert» αυτό όσο και συνολικά 70 που έχουν κοινοποιηθεί από την Κομισιόν σε χώρες της ΕΕ αποκαλύπτουν ότι πιθανότατα πρόκειται για μεγάλο διατροφικό σκάνδαλο, με διαστάσεις ανάλογες εκείνου του επιμολυσμένου με ορυκτέλαια ηλιελαίου.
Ο λιναρόσπορος είναι η πρώτη ύλη για την παραγωγή αλεύρων που χρησιμοποιούνται ώστε να παρασκευαστούν τα λεγόμενα πολύσπορα ψωμιά, κράκερ και μπισκότα διαίτης, ψωμιά για τοστ κ.λπ.
Ο ΕΦΕΤ από τον Σεπτέμβριο έχει ξεκινήσει ελέγχους και φέρεται να έχει εντοπίσει σε μεγάλη αρτοβιομηχανία καθώς και σε βιομηχανία παραγωγής μπισκότων αλεύρια που έχουν χρησιμοποιήσει αυτό το μείγμα.
Αδιευκρίνιστο όμως αν έχουν γίνει έλεγχοι στους χιλιάδες φούρνους οι οποίοι είναι πιθανόν να έχουν εισαγάγει ή αγοράσει αλεύρια με πρώτη ύλη τον λιναρόσπορο. Επίσης, ανεπίσημες εκτιμήσεις στελεχών του ΕΦΕΤ θέλουν οι μεγαλύτερες ποσότητες να έχουν καταναλωθεί ήδη από το κοινό.
Ο ΕΦΕΤ, που είναι αρμόδιος για τους ελέγχους στα μεταποιημένα τρόφιμα, μόλις στις 16 Οκτωβρίου έβγαλε την πρώτη επίσημη ανακοίνωση και ενημέρωνε τους καταναλωτές πως η αλυσίδα σούπερ μάρκετ «LΙDL Ηellas» εισήγαγε περίπου τρεις τόνους μείγματος αρτοποιίας, το οποίο περιέχει καφέ λιναρόσπορο προέλευσης Καναδά με τη γενετική τροποποίηση «FΡ967». Ακολούθησαν άλλα δύο δελτία τύπου με το ίδιο περιεχόμενο.
Μέχρι στιγμής τόσο το υπουργείο όσο και ο ΕΦΕΤ δεν έχουν πει αν τελικα το προϊόν εξακολουθεί να βρίσκεται στην αγορά.
 

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε