Ελλάδα

Νίκος Θωμαΐδης για λύματα: Αύξηση 60% – Το Σάββατο το μεγαλύτερο ιικό φορτίο

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Πολύ ανησυχητικά είναι τα στοιχεία που έδωσε για τα λύματα μιλώντας στην ΕΡΤ ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης. 

«Η πανδημία είναι εδώ δυστυχώς. Την προηγούμενη εβδομάδα καταγράψαμε στα λύματα μια αύξηση 60%. Ξεκίνησε την Τετάρτη και κορυφώθηκε το Σάββατο που είχαμε το μεγαλύτερο ιικό φορτίο, γεγονός που αποτυπώθηκε και στα κρούσματα», δήλωσε ο Νίκος Θωμαΐδης.

Τόνισε ότι η αύξηση των κρουσμάτων είναι αποτέλεσμα της πανδημίας στην Ευρώπη. «Το περιμέναμε ότι θα ερχόταν και σε εμάς, αλλά όχι τόσο σύντομα», είπε χαρακτηριστικά.

Και ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ πρόσθεσε: «θα πρέπει να ληφθούν κάποια μέτρα για να περιοριστεί η αύξηση των κρουσμάτων, καθότι βρισκόμαστε στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου».

Η επιστροφή στα σχολεία

«Πρέπει να αναλογιστούμε τι θα συμβεί από Σεπτέμβριο και κυρίως τι θα απογίνουν τα παιδιά στα σχολεία. Αυτό πρέπει να το τονίσει κάποιος από τώρα γιατί η επίδραση της κατάστασης στην ψυχική υγεία των παιδιών και των φοιτητών είναι δραματική. Δεν μπορούμε να ζήσουμε άλλο έναν χρόνο με κλειστά σχολεία, πανεπιστήμια και τηλεκπαίδευση», τόνισε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά στο θέμα του προαιρετικού εμβολιασμού των εφήβων ο κ. Θωμαΐδης τόνισε: «Υπάρχει αρκετή εμπειρία πλέον στην Αμερική ότι δεν υπήρχαν κάποιες παρενέργειες σε αυτές τις ηλικίες. Πρέπει να πείσουμε τον κόσμο, άνω των 18 ετών, να εμβολιαστεί. Ειδικά στις ηλικίες άνω των 60 έχουμε ένα κενό».

Μάλιστα προειδοποίησε: «Τα πράγματα δεν πάνε καλά. Αυτή την στιγμή, αν συνεχίσουμε με αυτή την κατάσταση, χωρίς να ληφθούν μέτρα σε εσωτερικούς χώρους, θα έχουμε αύξηση των αριθμών».

Μετάλλαξη Δέλτα

«Ο μόνος τρόπος για να ανασχέσουμε τη διάδοση είναι να εμβολιαστούμε και ταυτόχρονα να αυξηθεί ο ρυθμός των εμβολιασμών», είπε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας για το θέμα της μετάλλαξης Δέλτα.

Χαρακτήρισε δύσκολο να φτάσουμε άμεσα στο επιθυμητό τείχος ανοσίας. «Έχω την εντύπωση ότι δεν θα επιτευχθεί το επιθυμητό επίπεδο ανοσίας, που είναι το 70%, τον Σεπτέμβριο. Αυτή την στιγμή είμαστε περίπου στο 45%».

Σχολιάζοντας βίντεο της εκπομπής με κατάμεστα κέντρα διασκέδασης ο κ. Θωμαΐδης επισήμανε ότι «τα υγειονομικά μέτρα είναι πολύ συγκεκριμένα. Οι εικόνες από τα μαγαζιά, είναι απαράδεκτες. Να αναλογιστούν ότι αυτό που συμβαίνει είναι υγειονομική βόμβα στα θεμέλια της ελληνικής κοινωνίας. Πρέπει να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα σε εσωτερικούς χώρους. Πώς είναι δυνατόν σε κέντρα διασκέδασης και καταστήματα να συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο από ότι ισχύει σε συναυλίες, όπου έχουν ληφθεί άλλα μέτρα. Δεν στέκει πουθενά».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Το μήνυμα του Γιώργου Μαζωνάκη στην προφυλακισμένη γιατρό για την πλασμαφαίρεση - «Αγαπητή μου, δεν είμαι για να δίνω τέτοια ποσά»
«Αντιλαμβάνομαι πως ζείτε έναν εφιάλτη. Όταν μπορέσεις πάρε με» έγραψε ο υπνοθεραπευτής στη γιατρό όταν πληροφορήθηκε τον θάνατο του τραγουδιστή
Ο Γιώργος Μαζωνάκης και το εσωτερικό της κλινικής στο Κολωνάκι 6
Γιώργος Μαζωνάκης: Ο αφόρτιστος απινιδωτής, η γραμμή που έδωσε η γιατρός και το μήνυμα του υπνωτιστή «θα τον στριμώξω εγώ»
«Δεν είχα ιδέα ότι τα μηχανήματα ήταν παράνομα, νομίζαμε ότι όλα ήταν νόμιμα. Είπα στην πρώτη μου κατάθεση ότι ο Μαζωνάκης ήρθε στις 15:30 γιατί αυτή ήταν η γραμμή που μας έδωσε η γιατρός» υποστήριξε στον ανακριτή η 55χρονη νοσηλεύτρια
Γιατρός 7
H στιγμή της έκρηξης σε κτίριο στην Πλάκα, πανικόβλητοι τρέχουν πελάτες ξενοδοχείου - Εικόνες απόλυτης καταστροφής από το σημείο
Το κτίριο όπου σημειώθηκε η έκρηξη έχει διαλυθεί πλήρως ενώ υπάρχουν θραύσματα και συντρίμμια σε μεγάλο κομμάτι του δρόμου - Η πυροσβεστική αναζητά 5 άτομα - «Σώθηκα από θαύμα» λέει αυτόπτης μάρτυρας
Έκρηξη στην Πλάκα
9