Σάββατο, 20 Απρ.
12oC Αθήνα

Νίκος Τζανάκης: Τείχος ανοσίας την άνοιξη – 100 νεκροί την ημέρα μέχρι τα Χριστούγεννα

Νίκος Τζανάκης: Τείχος ανοσίας την άνοιξη – 100 νεκροί την ημέρα μέχρι τα Χριστούγεννα

Τείχος ανοσίας την Άνοιξη διαβλέπει ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκος Τζανάκης. Αυτό σημείωσε μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ σχετικά με την πορεία του κορονοϊού στη χώρα μας. Ο κ. Τζανάκης τόνισε πως τα μέτρα που ανακοίνωσε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός είναι στη σωστή κατεύθυνση. 

«Τα νέα μέτρα έχουν δύο διαφορετικές συνιστώσες. Η μια είναι ότι εξωθεί τον κόσμο να πάει να εμβολιαστεί και να γλιτώσει από τα μέτρα απομόνωσης. Τη δεύτερη πρέπει να την εκλάβουν ως μέτρο προστασίας, διότι οι ανεμβολίαστοι δεν είναι μόνο ότι επιτείνουν τη διασπορά της πανδημίας του κορονοϊού, αλλά κυρίως οι ίδιοι κινδυνεύουν να αρρωστήσουν και να καταλήξουν σε κάποιο νοσοκομείο διασωληνωμένοι ή και να πεθάνουν, όταν έχουν αυξημένη κινητικότητα», δήλωσε ο Νίκος Τζανάκης. 

 

Ο ίδιος επεσήμανε πως για τους πολίτες άνω των 60 ετών θα πρέπει να ληφθούν πιο στοχευμένα μέτρα: «Η κεντρική ιδέα του διαγγέλματος του πρωθυπουργού ήταν πολύ σωστή, διότι εντόπισε το πρόβλημα στους άνω των 60 ετών πολλάκις». 

Νωρίτερα η τρίτη δόση

Εξήγησε ότι πρέπει να γίνει άμεσα η τρίτη δόση για να μειωθεί η διασπορά, όπως και το κλάσμα των διασωληνωμένων και αυτών που χάνουν τη ζωή τους -που είναι βέβαια μικρό γύρω στο 5%-10%- και αφορά αυτούς που ναι μεν έχουν κάνει και τις δύο δόσεις, αλλά λόγω του ότι έχουν απομακρυνθεί χρονικά από το τέλος του εμβολιασμού τους είναι ευάλωτοι και δημιουργούν μια πίεση στο υγειονομικό σύστημα. 

Τόνισε πως η πλατφόρμα για την τρίτη δόση πρέπει να ανοίξει νωρίτερα, στους 5 μήνες για τους 80άρηδες, στους 5,5 μήνες για τους 70αρηδες κ.ο.κ.

«Σε αυτή την ηλικιακή κατηγορία υπάρχει ένα αδύνατο σημείο και πρέπει να ληφθούν πιο στοχευμένα μέτρα που θα πρέπει να είναι η προσωπική επαφή. Τα εμβολιαστικά κέντρα έχουν περιθώριο και δυναμική μεγαλύτερη, καθώς τώρα δουλεύουν στο 40% της δυναμικής τους. Μέσω του ΙΔΗΚΑ, γνωρίζουμε το ΑΜΚΑ τους και πρέπει να απευθυνθούμε προσωπικά, ώστε οι προσωπικοί γιατροί να τους παρακινήσουν να εμβολιαστούν», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Όπως είπε με βάση τα μοντέλα τα κρούσματα θα συνεχίζουν να βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα, γύρω στα 7.000 κρούσματα, αν και κάποιες μέρες θα διαμορφωθούν και 8.000 ή λίγο παραπάνω και οι «σκληροί» δείκτες διασωληνωμένων και νεκρών θα κορυφωθούν 2-3 εβδομάδες μετά την κορύφωση των κρουσμάτων και μέσα στα Χριστούγεννα θα σταθεροποιηθούν. 

«Υπάρχει και μιας μειωμένης πιθανότητας εξέλιξη να πάμε λίγο καλύτερα, να δούμε δηλαδή μια εβδομάδα νωρίτερα την κορύφωση στα κρούσματα και να είμαστε κάτω από 7.000 κρούσματα, γύρω στα 6.600-6.700», σημείωσε.

Τόνισε, μάλιστα, πως δεν αποκλείεται να δούμε ακόμα και 650 διασωληνωμένους, ενώ εκτίμησε ότι οι θάνατοι δε θα υπερβούν τους 100. 

Τείχος ανοσίας

Ο Νίκος Τζανάκης εκτίμησε πως την Άνοιξη του 2022 το τείχος ανοσίας θα αγγίξει το 80%-85% και η πανδημία θα μετατραπεί σε ενδημία, όπως είναι η γρίπη λέγοντας χαρακτηριστικά πως: «Η πανδημία πάντα ακολουθεί μια κυματωηδή μορφή. Αν δεν ακολουθήσουμε σωστή εμβολιαστική γραμμή, θα έχουμε μια επιπλέον έξαρση αργότερα, μπορεί στον ένα μήνα από τη στιγμή που θα έχουμε την πτώση, μπορεί στις 20 μέρες. Μέσα στον χειμώνα ο ιός θα εμβολιάσει όσους δεν έχουν εμβολιαστεί και πιστεύω ότι ακόμα και με αυτούς τους ρυθμούς να πάμε εμβολιαστικά, θα έχουμε 1 εκατ. επιπλέον εμβολιασμένων, επομένως θα έχουμε 2 εκατ. άνοσων ανθρώπων που θα προστεθούν καλώς εχόντων των στο υπάρχον ποσοστό του 60%-65% και θα φτάσουμε το 80%-85% και θα αρχίσει πλέον η ενδημία της νόσου την άνοιξη του 2022».

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις