Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Νοσοκομεία: Αλλάζει το σύστημα προμήθειας φαρμάκων από τη Δευτέρα – Τι προβλέπει η νέα μέθοδος

Νοσοκομεία: Αλλάζει το σύστημα προμήθειας φαρμάκων από τη Δευτέρα – Τι προβλέπει η νέα μέθοδος

Νέο σύστημα διαχείρισης των νοσοκομειακών φαρμάκων προωθεί η κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας.

Τα νοσοκομεία θα εφοδιάζονται με νοσοκομειακά φάρμακα μέσω κεντρικών προμηθειών, σύμφωνα με το νέο μοντέλο που εφαρμόζει το Υπουργείο Υγείας και η Εθνική Αρχή Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ).

Η αρχή γίνεται από τη Δευτέρα 3 Απριλίου, ωστόσο, δεν είναι έτοιμα όλα τα νοσοκομεία να ενταχθούν στο σύστημα.

Στα πλεονεκτήματα του νέου εγχειρήματος περιλαμβάνεται η μείωση του χρόνου ανεφοδιασμού των νοσοκομείων με τις απαραίτητες θεραπείες, η έγκαιρη εξασφάλιση των φαρμάκων για τους ασθενείς, αλλά και ο συντομότερος χρόνος αποπληρωμής των φαρμακευτικών εταιρειών.

Στην πρόσφατη 1η Εκπαιδευτική Ημερίδα Market Access for non – Market Access, υπό την αιγίδα του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), του PhARMA Innovation Forum Greece και του Συλλόγου Αντιπροσώπων Φαρμακευτικών Ειδών και Ειδικοτήτων (Σ.Α.Φ.Ε.Ε.), ο κ. Κωνσταντίνος Γαλανάκης, Αντιπρόεδρος ΕΚΑΠΥ (Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας), ανέλυσε τα νέα δεδομένα που θα διαμορφωθούν από 3/4.

Όπως είπε, αλλάζει ο τρόπος διαχείρισης Νοσοκομειακού Φαρμάκου και πλέον η Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας γίνεται κεντρικός αγοραστής για το σύνολο των νοσοκομείων του ΕΣΥ.

«40.000 τιμολόγια τον μήνα και καθυστερήσεις με το παλιό σύστημα»

Ο κ. Γαλανάκης πρόσθεσε πως η διαδικασία μέχρι σήμερα ήταν ιδιαίτερα πολύπλοκη και είχε σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο στους ασθενείς, καθώς οι θεραπείες τους καθυστερούσαν. Αυτό συνέβαινε, καθώς το κάθε ένα από τα 120 νοσοκομεία της χώρας έκανε ατομική παραγγελία και τιμολογούσε αυτόνομα της παραγγελίες του.

Είναι χαρακτηριστικό πως τα νοσοκομεία μέχρι σήμερα εξέδιδαν 40.000 τιμολόγια κάθε μήνα, ενώ με το νέο σύστημα τα τιμολόγια θα πέσουν στα 5.000.

Επίσης, η καθυστέρηση στην εκκαθάριση των συναλλαγών με τις φαρμακευτικές εταιρίες, είχε ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση της έκδοσης των σημειωμάτων των υποχρεωτικών εκπτώσεων και επιστροφών (rebate και clawback), με αποτέλεσμα να αυξάνονταν τα ληξιπρόθεσμα χρέη του ΕΣΥ προς τις εταιρείες.

Με τον νέο τρόπο έκδοσης τιμολογίων αναμένεται μείωση των χρεών κατά 250 εκατ. ευρώ.

ΕΚΑΠΥ: Πλεονεκτήματα του συστήματος Κεντρικών Προμηθειών

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ΕΚΑΠΥ, τα οφέλη από τη νέα διαδικασία συνοψίζονται στα εξής:

Το νοσοκομείο θα γνωρίζει με ακρίβειά το χρόνο και τις ποσότητες παράδοσης, ενώ θα έχει το σύνολο της πληροφορίας σε πραγματικό χρόνο μέσω e-mail, sms, κ.α.

Οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί θα έχουν για πρώτη φορά πλήρη λίστα με τους διαγωνισμούς και τις συμφωνίες που έχουν κλείσει σε πραγματικό χρόνο.

Η εξόφληση των φαρμακευτικών εταιρειών θα γίνεται εντός 90 ημερών και υπάρχει πλήρη ψηφιακή διαδικασία τιμολόγησης και εκκαθάρισης δαπανών

Θα επιτευχθεί η άμεση έκδοση των επιστροφών στις οποίες υποχρεούνται οι φαρμακευτικές λόγω υπέρβασης δαπάνης (rebate και clawback).

Παράλληλα, θα υπάρχουν αναλυτικά στοιχεία και πληροφορίες για τα σκευάσματα που διακινούνται στο κανάλι των νοσοκομείων, ενώ οι εταιρείες θα έχουν απευθείας πρόσβαση στο σύνολο όχι μόνο των δικών τους πωλήσεων, αλλά και του cluster στο οποίο συμμετέχουν.

Της Γιάννας Σουλάκη/iatropedia.gr.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις