Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Νοσοκομεία: Καταγγελίες για «κομματικές» διώξεις εργαζομένων λόγω εκλογών

Νοσοκομεία: Καταγγελίες για «κομματικές» διώξεις εργαζομένων λόγω εκλογών

Απολύσεις και καθαιρέσεις για πολιτικούς λόγους καταγγέλλουν πολλούς Διοικητές Νοσοκομείων, εκπρόσωποι των Σωματείων Εργαζομένων στα νοσοκομεία του ΕΣΥ ενόψει των εκλογών.

Από την πλευρά του το Υπουργείο Υγείας, αποδίδει τις καταγγελίες στα νοσοκομεία σε υποκινούμενες ενέργειες από την πλευρά της αντιπολίτευσης, οι οποίες έχουν έντονο «προεκλογικό χρώμα» πριν τις εκλογές.

Η αρχή έγινε με την Ομοσπονδία των Νοσηλευτών (ΠΑΣΥΝΟ – ΕΣΥ), η οποία καταγγέλλει τη Διοίκηση του Νοσοκομείου «Σωτηρία» ότι «ξήλωσε» εν μία νυκτί στελέχη της Διεύθυνσης Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, και συγκεκριμένα έναν Τομεάρχη και μια Προϊσταμένη.

Σωτηρία: «Μετακινήσεις λόγω … προσωπικών αντιπαθειών»

Ο Διοικητής Σωκράτης Μητσιάδης αντιμετωπίζει τους επικεφαλής των Νοσηλευτών ως «αναλώσιμους στο βωμό κομματικών συμφερόντων» και μάλιστα ενώ έδειξαν μεγάλη αυταπάρνηση στα δύσκολα χρόνια της πανδημίας, αναφέρει η Πανελλήνια Συνδικαλιστική Νοσηλευτική Ομοσπονδία του ΕΣΥ (ΠΑΣΥΝΟ – ΕΣΥ).

Σύμφωνα με την καταγγελία που έγινε εγγράφως προς το Υπουργείου Υγείας, ο Διοικητής επιφύλαξε μια «δυσάρεστη έκπληξη» στους εργαζόμενους, όταν στις 02.02.23 προχώρησε στην «αναιτιολόγητη καθαίρεση δύο στελεχών», ανακαλώντας τα μέχρι πρότινος καθήκοντα, τα οποία ο ίδιος τους είχε αναθέσει από το 2021.

Στη συνέχεια προχώρησε στη μετακίνησή τους, χωρίς καν να ενημερώσει τη Διεύθυνση Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, και ανέθεσε καθήκοντα Τομεαρχών σε άλλους υπαλλήλους.

«Είναι απορίας άξιο πώς ένας Διοικητής Νοσοκομείου, χωρίς καν να έχει ενημερώσει προηγουμένως τη Διεύθυνση Νοσηλευτικής Υπηρεσίας για την πρόθεσή του, να προβαίνει αναίτια και τελείως απαξιωτικά, σε μια τέτοια κίνηση (ανεξαρτήτως προσόντων προσώπων), προφανώς επηρεαζόμενος από μικροπολιτικά ενδονοσοκομειακά συμφέροντα εν όψει εκλογών, κάνοντας το «χατίρι» συγκεκριμένου συνδικαλιστή – κομματάρχη, λόγω προσωπικών αντιπαθειών μέσα στο Νοσοκομείο. Είναι τουλάχιστον λυπηρό, το γεγονός ότι κάποιοι διορισμένοι Διοικητές Νοσοκομείων αρέσκονται να εμπαίζουν τις Διευθύνσεις Νοσηλευτικών Υπηρεσιών, παραβλέποντας αξιοκρατικά κριτήρια , θεωρώντας ότι έχουν το απεριόριστο των ενεργειών, χωρίς να διαθέτουν έστω τις στοιχειώδεις γνώσεις διαχείρισης ανθρωπίνου δυναμικού», σημειώνουν οι Νοσηλευτές της ΠΑΣΥΝΟ – ΕΣΥ.

Νοσοκομείο Κιλκίς: Καταγγελία κατά του Διοικητή για πειθαρχική δίωξη συνδικαλιστή

Με επιστολή προς τον Υπουργό Υγείας, το Σωματείο Εργαζομένων Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου Κιλκίς ζητά από τους αρμόδιους φορείς να βοηθήσουν να ανακληθεί η άδικη – όπως τη χαρακτηρίζουν – δίωξη του Γενικού Γραμματέα του Σωματείου.

Ο εν λόγω εργαζόμενος – συνδικαλιστής κλήθηκε σε απολογία για παραπτώματα που υπέπεσε, ενώ στην πραγματικότητα η πειθαρχική διαδικασία κινήθηκε – όπως λένε οι εκπρόσωποι του Σωματείου- μετά από βάσιμες υπηρεσιακές καταγγελίες που έκανε ο ίδιος στον Οργανισμό Διασφάλισης της Ποιότητας Υγείας, «Ο.ΔΙ.Π.Υ.» για σωρεία λειτουργικών ελλείψεων στο Νοσοκομείο.

Συγκεκριμένα, για έντομα υγειονομικής σημασίας (μύγες, κουνούπια, σφήκες, κ.ά.) τα οποία εισέρχονται στο Νοσοκομείο λόγω έλλειψης σιτών στα παράθυρα και πόρτες της κλινικής, παρά τις συστάσεις από το Τμήμα Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου, Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας Π.Ε. Κιλκίς για την άμεση τοποθέτησή τους την 20.09.2017 σε όλους τους χώρους του Νοσοκομείου, αλλά και την διαπίστωση της έλλειψης σιτών σε νέα αυτοψία, την 11.01.2023.

«Αποτέλεσμα της έλλειψης είναι ότι τα έντομα εισέρχονται και εισβάλουν στο φαγητό των ασθενών, το οποίο σερβίρεται σε ανοιχτούς δίσκους χωρίς κάλυμμα με αποτέλεσμα να μένει εκτεθειμένο σε αυτά, για περισσότερο από μισή ώρα μέχρι τη σίτισή τους. Τα έντομα εισέρχονται και περιφέρονται στις τουαλέτες των ασθενών και του προσωπικού, στο θάλαμο των μολυσματικών αποβλήτων και ακάθαρτου ιματισμού, σε θαλάμους απομονωμένων ασθενών λόγω ανθεκτικών μικροβίων κ.ά.», αναφέρουν οι εργαζόμενοι.

Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης: Απολύονται 140 καθαρίστριες

Θύελλα αντιδράσεων έχει ξεσηκώσει η απόφαση του Διοικητή του Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης Βαγγέλη Ρούφου, να εκχωρήσει τομείς της λειτουργίας του Νοσοκομείου σε ιδιώτες, με την ταυτόχρονη απόλυση περίπου 140 εργολαβικών εργαζομένων στην καθαριότητα.

Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, σε συνάντηση που είχε μαζί τους ο Διοικητής, ανέφερε πως ιδεολογικά είναι υπέρ της εκχώρησης τομέων του Δημοσίου σε ιδιώτες, καθώς θεωρεί πως αυτή είναι μία επιλογή προς όφελος της χώρας.

Γι’ αυτό το λόγο, προχώρησε – όπως λένε οι εργαζόμενοι – στις πρόωρες απολύσεις δεκάδων εργαζομένων.

Υπουργείο Υγείας: Προσπάθεια της αντιπολίτευσης για «κρίσεις» στα Νοσοκομεία

Το Υπουργείο Υγείας από την πλευρά του υποστηρίζει πως οι καταγγελίες στα Νοσοκομεία κατά Διοικητών, οφείλονται στο τεταμένο τοξικό προεκλογικό κλίμα.

Πρόσφατα ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις απέναντι στον Διοικητή του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ), ο οποίος κατηγορήθηκε για παράνομη «έφοδο» στα σπίτια άρρωστων γιατρών, απέδωσε το φαινόμενο των «τοπικών εξεγέρσεων» στα Νοσοκομεία σε υποκινούμενες προσπάθειες της αντιπολίτευσης να προκαλέσει προβλήματα και τεχνητές κρίσεις ενόψει εκλογών.

Ρεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη / Πηγή: iatropedia.gr

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις