Τετάρτη, 24 Απρ.
19oC Αθήνα

Novartis: Τα ημερολόγια αναμένεται να “ρίξουν φως” στην υπόθεση

Novartis

Σε εξέλιξη βρίσκεται από την Εισαγγελία Διαφθοράς η εισαγγελική έρευνα για την υπόθεση της Novartis. Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, οι αναφορές των προστατευόμενων μαρτύρων στην υπόθεση της Novartis σε πολιτικά πρόσωπα αξιολογούνται σε σχέση με υπουργικές αποφάσεις καθώς και αναφορές στα περίφημα ημερολόγια που κατασχέθηκαν και βρίσκονται στη δικογραφία.

Οι ίδιες δικαστικές πηγές επισημαίνουν ότι το στοιχείο αυτό θεωρείται εξαιρετικά σοβαρό καθώς από μόνες τους οι καταθέσεις των προστατευομένων μαρτύρων δεν αρκουν ως αποδεικτικό μέσο.

Πληροφορίες πάντως αναφέρουν πως πέραν των καταθέσεων υπάρχουν επιπλέον στοιχεία τα οποία ενισχύουν τις καταγγελίες. 

Δεν υπάρχουν βίντεο και ηχητικά ντοκουμέντα εξ’ Αμερικής

Οι ίδιες πηγές πάντως διέψευδαν πως υπάρχουν αυτή τη στιγμή στη δικογραφία βίντεο ή ηχητικά ντοκουμέντα από τις ΗΠΑ και ανέφερε χαρακτηριστικά «ότι φτάσει στη χώρα που αφορά στοιχεία σε βάρος πολιτικών θα πάει αμέσως στη Βουλή».

Ως γνωστόν, η εισαγγελική έρευνα για τα πολιτικά πρόσωπα συνεχίζεται σε ότι αφορά στο αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος καθώς οι εισαγγελικές αρχές έχουν σχετική δικαιοδοσία. 

Μάλιστα εκτιμάται πως σε πιο προχωρημένο στάδιο βρίσκεται η έρευνα της εισαγγελέως κατά της διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη (και των εισαγγελέων Ντζούρα και Μανώλη) για τα μη πολιτικά πρόσωπα, κρατικούς αξιωματούχους ,πρόσωπα που βρίσκονταν στο περιβάλλον πολιτικών και ήταν στενοί συνεργάτες τους αλλά και μια λίστα γιατρών που διαρκώς μεγαλώνει. 

Η έρευνα μάλιστα για την εμπλοκή των εκατοντάδων (πιθανόν και χιλιάδων) γιατρών βαίνει προς ολοκλήρωση σχετικά σύντομα.

Αιτήματα δικαστικής συνδρομής σε Ελβετία και Κύπρο

Επίσης έχουν υποβληθεί δεκάδες αιτήματα δικαστικής συνδρομής προς την Ελβετία και τη Κύπρο από την Εισαγγελία Διαφθοράς, η οποία ζητεί στοιχεία από την Ελβετικές αρχές όχι μόνο για τους εταιρικούς λογαριασμούς – τροφοδότες της Novartis αλλά και για εταιρίες που φέρονται ότι χρησιμοποιήθηκαν ως “οχήματα” για να ξεπλένονται τα ποσά που προορίζονταν για δωροδοκίες.

Αιτήματα ανοίγματος λογαριασμών έχουν υποβληθεί και για τα πρόσωπα τα οποία εμπλέκονται.

Νέες καταθέσεις από τους προστατευόμενους μάρτυρες

Επίσης αναμένεται να υπάρξουν εκ νέου καταθέσεις των προστατευομένων μαρτύρων, οι οποίοι θα ξανακληθούν σύμφωνα με πληροφορίες να δώσουν επιπλέον στοιχεία για τα μη πολιτικά πρόσωπα και τις πρακτικές που φέρεται ότι χρησιμοποιούσε η εταιρία για να κατακτήσει μεγάλο μερίδιο στην ελληνική αγορά του φαρμάκου.

Οι μάρτυρες, σύμφωνα με πληροφορίες έκαναν την εμφάνιση τους στις εισαγγελικές αρχές περίπου μία εβδομάδα πριν αρχίσουν την κατάθεση τους, δηλαδή τον Οκτώβριο και πέρασαν δια πυρός και σιδήρου, προκειμένου να ελεγχθεί εάν πράγματι έχουν τα εχέγγυα να γίνουν προστατευόμενοι μάρτυρες.

Μάλιστα, δικαστικές πηγές έλεγαν ότι πέρασαν και από ψυχολογικά τεστ, προκειμένου να κριθεί εάν έχουν “σώας τα φρένας” και εάν τα όσα γνωρίζουν μπορούν να τους δώσουν την ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα.

“Οι μάρτυρες μίλησαν συνολικά για την εταιρία”

Η ίδια δικαστική πηγή λέει μάλιστα ότι “οι μάρτυρες δεν εμφανίστηκαν για μιλήσουν μόνο για τα πολιτικά πρόσωπα, αλλά συνολικά για την εταιρία”. Αναφέρουν μάλιστα πως σχετικά με την ένταξή τους στο πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων υπήρξε έγγραφη έγκριση του επόπτη – αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, η οποία δεν εστάλη στη Βουλή διότι περιλαμβάνει τα πραγματικά στοιχεία ταυτότητας των μαρτύρων.

Οι εισαγγελείς αναζητούν στοιχεία και διασταυρώνουν πληροφορίες που μπορεί να προέρχονται είτε από τη δικογραφία για το ΚΕΕΛΠΝΟ είτε από την έρευνα για panapa papers  και άλλες λίστες. Παράλληλα έχουν να αξιολογήσουν και ένα τεράστιο όγκο από έγραφα, υπολογιστές και άλλα στοιχεία τα οποία έχουν κατασχεθεί στις δεκάδες εφόδους που έχει κάνει η εισαγγελία τόσο στη Novartis όσο και σε εμπλεκόμενα πρόσωπα.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις