Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

«Ντου» σε τρεις ΜΚΟ και δυο δομές από «αδιάφθορους» και ΕΛ.ΑΣ.

«Ντου» σε τρεις ΜΚΟ και δυο δομές από «αδιάφθορους» και ΕΛ.ΑΣ.

«Φύλλο και φτερό» έκαναν τα γραφεία τριών ΜΚΟ, που δραστηριοποιούνται στο πεδίο της μεταναστευτικής πολιτικής και δύο δομές, τις οποίες λειτουργούν δύο εξ αυτών, έκαναν το πρωί της Τρίτης (12.05.2020) οι «αδιάφθοροι» της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας και αστυνομικοί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις έρευνες που έγιναν στις 3 ΜΚΟ συμμετείχαν περισσότεροι από 40 «αδιάφθοροι» της ΕΑΔ και των διευθύνσεων Οικονομικής Αστυνομίας και Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛΑΣ. Στον σχεδιασμό των επιχειρήσεων συμμετείχαν και άλλες υπηρεσίες της ΕΛΑΣ, καθώς και στελέχη της ΑΑΔΕ και του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), που θα συμμετάσχουν και στα επόμενα βήματα της ελεγκτικής αποστολής.

Αφού εξέτασαν στελέχη και συνεργάτες των ΜΚΟ, στελέχη της ΕΔΕ και της ΕΛ.ΑΣ. κατάσχεσαν έγγραφα, οικονομικά και λογιστικά αρχεία για κάθε δράση και κίνηση τραπεζικών λογαριασμών, στοιχεία τεκμηρίωσης της υλοποίησης του φυσικού αντικειμένου των υλοποιούμενων προγραμμάτων, καθώς και στη συλλογή τεκμηρίων για τη γενικότερη λειτουργία και καταλληλότητα των εγκαταστάσεων σύμφωνα με τον σχετικό Οδηγό Εφαρμογής & Λειτουργίας Δομών Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων (βιβλία συμβάντων στις δομές, συμβάσεις προσωπικού, καταγραφή προσωπικού και παρόντων ωφελούμενων-ανηλίκων, κ.λπ.).

Click4more Δημοσιεύθηκε η ΚΥΑ για τη λειτουργία του Μητρώου ΜΚΟ

Το ποιες είναι οι τρεις ΜΚΟ δεν δημοσιοποιήθηκε καθώς η έρευνα είναι σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η έδρα και των τριών βρίσκεται στην Αθήνα, ενώ οι δομές που λειτουργούν οι δύο από αυτές βρίσκονται η μία στην Αθήνα και η άλλη στη Γλυφάδα.

Οι έλεγχοι διενεργήθηκαν με αφορμή καταγγελία για οικονομικές ατασθαλίες σε ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στον χώρο του μεταναστευτικού/προσφυγικού, χωρίς η καταγγελία να αναφέρεται σε συγκεκριμένα ονόματα.

Πηγές της ΕΑΔ ανέφεραν στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι με αφορμή την εν λόγω καταγγελία, οι έλεγχοι θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα και σε άλλους σχετικούς φορείς, στη βάση ενός ολοκληρωμένου επιχειρησιακού σχεδιασμού.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΑΔ, οι έλεγχοι επικεντρώνονται στη διασφάλιση της διαφάνειας και της λογοδοσίας στην αξιοποίηση των ευρωπαϊκών και εθνικών πόρων μέσω των οποίων χρηματοδοτείται η δράση των φορέων αυτών. Ελεγκτικό αντικείμενο αποτελεί επίσης η αξιολόγηση της απόδοσης των προγραμμάτων προστασίας και στήριξης ευάλωτων ομάδων όπως είναι οι πρόσφυγες και μετανάστες.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις