Κυριακή, 28 Απρ.
22oC Αθήνα

Ο Αθανάσιος Νάσιουτζικ και η συγκλονιστική δίκη για το Έγκλημα στο Κολωνάκι

Ο Αθανάσιος Νάσιουτζικ και η συγκλονιστική δίκη για το Έγκλημα στο Κολωνάκι
Φωτογραφία EUROKINISSI

Σαν σήμερα το 2005 πέθανε ο Αθανάσιος Νάσιουτζικ που έγινε γνωστός σε όλο το πανελλήνιο για το «Έγκλημα στο Κολωνάκι».

Ο Αθανάσιος Νάσιουτζικ καταδικάστηκε για τη δολοφονία του συγγραφέα Αθανάσιου Διαμαντόπουλου στο Κολωνάκι με τον ίδιο να μην παραδέχεται ποτέ την ενοχή του, υποστηρίζοντας ότι έπεσε θύμα πλεκτάνης σε ένα έγκλημα που σόκαρε το πανελλήνιο.

Η υπόθεση ξεχώρισε στα δικαστικά και εγκληματολογικά χρονικά και εξελίχθηκε σε ένα δικαστικό θρίλερ που κράτησε δέκα χρόνια.

Ο Αθανάσιος Νάσιουτζικ γεννήθηκε στις Σέρρες το 1922 και ήταν γόνος εύπορης οικογένειας.

Ο πατέρας του ήταν ιδιοκτήτης της τοπικής εταιρίας ηλεκτροφωτισμού από την οποία ηλεκτροδοτούνταν οι Σέρρες και η ευρύτερη περιοχή.

Όπως ανέφερε σε συνέντευξή της η κόρη του, Παυλίνα Νάσιουτζικ, η οικογένειά της είχε επαγγελματικές σχέσεις με την οικογένεια του Κωνσταντίνου Καραμανλή, που καταγόταν επίσης από τις Σέρρες:

«Ο πατέρας του Καραμανλή, δηλαδή ο παππούς Καραμανλής, έκανε καπνεμπόριο μαζί με τον δικό μου τον προπάππου. Δηλαδή από προπαππούδες μαζί, γιατί ο δικός μου ήταν καπνέμπορος».

Ο Σάκης, όπως τον φώναζαν τότε, γοητεύτηκε από τα ιδανικά της Αριστεράς. Σπούδασε χημικός στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

Κατά την περίοδο της Κατοχής, οργανώθηκε στο ΕΑΜ και την ΕΠΟΝ, ενώ το 1947, την περίοδο του Εμφυλίου Πολέμου, έδωσε εντολή να καεί το εργοστάσιο της οικογένειάς του. Ο άνθρωπος που πέταξε την χειροβομβίδα είπε στον φύλακα: «Χαιρετισμούς στον Σάκη».

Αναγκάστηκε να υπηρετήσει στον Εθνικό Στρατό και συνελήφθη από τους κομμουνιστές αιχμάλωτος.

Στάλθηκε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης στην Αλβανία του Εμβέρ Χότζα, όπου φυλακίστηκε για 8,5 χρόνια.

Μετά την απελευθέρωσή του, μετέβη στην Αθήνα, όπου μαζί με τα αδέλφια του ασχολήθηκε με τις επιχειρήσεις και τη συγγραφή.

Ο Νάσιουτζικ διετέλεσε πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών (ΕΕΛ) από το 1981 μέχρι το 1984.

Πέθανε στις 17 Φεβρουαρίου 2005. Με τη σύζυγό του, τη μεταφράστρια και συγγραφέα Ζωή Νάσιουτζικ, απέκτησαν δυο κόρες: την Αρετή και τη συγγραφέα Παυλίνα Νάσιουτζικ, μητέρα του Νίκου Ρωμανού που συνελήφθη το Φεβρουάριο του 2013 και καταδικάστηκε για απόπειρα ένοπλης ληστείας.

Ο Νίκος Ρωμανός έγινε γνωστός στο πανελλήνιο από τη στενή φιλία του με τον Αλέξη Γρηγορόπουλο, ο οποίος δολοφονήθηκε στα Εξάρχεια από τον ειδικό φρουρό της ΕΛ.ΑΣ. Επαμεινώνδα Κορκονέα στις 6 Δεκεμβρίου 2008.

Το Έγκλημα στο Κολωνάκι και η πολύκροτη δίκη

Ο Αθανάσιος Νάσιουτζικ απασχόλησε το πανελλήνιο τις δεκαετίες του 1980 και 1990, καθώς καταδικάστηκε για τη δολοφονία του συγγραφέα Αθανάσιου Διαμαντόπουλου. Σύμφωνα με το δικαστήριο, ο Νάσιουτζικ τον σκότωσε 94 χτυπήματα στο κεφάλι με σφυρί.

Η δολοφονία εκείνη έμεινε γνωστή ως «Έγκλημα στο Κολωνάκι».

Ο ίδιος ο Νάσιουτζικ δεν παραδέχτηκε ποτέ την ενοχή του για αυτή την υπόθεση, υποστηρίζοντας ότι έπεσε θύμα πλεκτάνης.

«Και από τον τάφο θα λέω ότι είμαι αθώος», φώναζε ο ίδιος.

Στις 24 Σεπτεμβρίου 1984 ο 72χρονος συγγραφέας Αθανάσιος Διαμαντόπουλος, δολοφονήθηκε στο διαμέρισμά του, στην οδό Διδότου 3 στο Κολωνάκι με 94 σφυριές.

Εκεί, το 1959, είχαν γυριστεί οι σκηνές της ταινίας «Έγκλημα στο Κολωνάκι».

Όταν οι αστυνομικοί έφτασαν στο διαμέρισμα βρήκαν νεκρό τον γνωστό συγγραφέα, Θανάση Διαμαντόπουλο. Στην πόρτα του σπιτιού δεν βρέθηκαν ίχνη διάρρηξης.

Η Αστυνομία ξεκίνησε τις έρευνες για τον εντοπισμό του δράστη με εξέταση μαρτύρων από το συγγενικό και φιλικό του περιβάλλον.

Η γυναίκα που τηλεφώνησε στους αστυνομικούς είπε ότι το θύμα φώναζε στον δολοφόνο του «Μη, Θανάση, έλεος!» Και αυτός ο Θανάσης απάντησε: «Εσύ φταις για όλα».

Μεταξύ άλλων, για κατάθεση κλήθηκε και ο πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, Θανάσης Νάσιουτζικ, ο οποίος γνώριζε το θύμα και άρχισε να θεωρείται ο βασικός ύποπτος, κάτι που ενισχύθηκε από την καταγγελία του γιου του Διαμαντόπουλου, που ισχυρίστηκε ότι εκείνος σκότωσε τον πατέρα του.

Πολλά ήταν τα αναπάντητα ερωτήματα για την πολύκροτη υπόθεση σχετικά με το κίνητρο της δολοφονίας. 

Ο Νάσιουτζικ, αρνείται όλες τις κατηγορίες και καλεί στο σπίτι του δημοσιογράφους για να τους πείσει ότι είναι αθώος. Τους δείχνει τα χέρια του που τρέμουν. «Με αυτά τα χέρια μπορώ εγώ να σκοτώσω άνθρωπο;», τους ρωτάει.

Έκπληκτοι οι δημοσιογράφοι του λένε ότι αυτό ακριβώς υποστηρίζει η αστυνομία, ότι το χέρι που σκότωσε τον Διαμαντόπουλο ήταν αδύναμο και ασταθές.

Όσο διαρκεί η έρευνα της αστυνομίας, ο Νάσιουτζικ κάνει απόπειρα αυτοκτονίας με χάπια. Οι συνήγοροί του απέδωσαν αυτή την ενέργεια στην αδικία που τον έπνιγε και όχι επειδή ήταν ένοχος.

Την Πρωταπριλιά του 1985 ο ανακριτής τον κάλεσε σε απολογία. Με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα κρίθηκε προφυλακιστέος με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση.

Η δίκη ήταν πολύκροτη και απασχόλησε έντονα τα ΜΜΕ και την κοινή γνώμη της εποχής. Στο πλευρό του βρίσκονταν από την αρχή οι δύο κόρες του, Αρετή και Παυλίνα και η σύζυγός του.

Αντιμέτωποι στην δίκη Νάσιουτζικ βρέθηκαν δύο μεγάλα ονόματα της δικηγορίας. Στην Πολιτική Αγωγή ο Νίκος Κωνσταντόπουλος και στην υπεράσπιση ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος.

Η πρώτη απόφαση του δικαστηρίου, στις 27 Μαΐου 1988, ήταν αθωωτική για τον Νάσιουτζικ, λόγω αμφιβολιών.

Με απόφαση όμως του Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου έπειτα από πιέσεις της πλευράς Διαμαντόπουλου διατάχθηκε η επανάληψη της δίκης, που ορίστηκε για τον Ιούνιο 1990.

Για μια ακόμα φορά θα αθωωθεί με ψήφους 4 έναντι 3. Η υπόθεση παραπέμπεται στον Άρειο Πάγο που αποφασίζει ότι ο Νάσιουτζικ πρέπει να δικαστεί και πάλι.

Ο μεταμφιεσμένος Ρωχάμης και η φυγή στο εξωτερικό

Ο Βαγγέλης Ρωχάμης που έγινε γνωστός ως ο «Έλληνας πεταλούδας» ήταν στη δίκη του συγγραφέα Θανάση Νάσιουτζικ. 

Παρουσιάστηκε μασκαρεμένος σε γυναίκα για να τον βοηθήσει να διαφύγει! Το περιστατικό αποκάλυψε η κόρη του Νάσιουτζικ.

Υπήρχε μία αμοιβαία συμπάθεια ανάμεσά τους, με τον Νάσιουτζικ να γνωρίζει ότι ο συγκεκριμένος δραπέτης δεν είχε αφαιρέσει ποτέ ανθρώπινη ζωή.

Η συμπαθής κυρία που τόσο είχε χαρεί που είδε ο Νάσιουτζικ δεν ήταν παρά ο διαβόητος δραπέτης, ο οποίος πλησιάζει τον Νάσιουτζικ και του λέει: «Αν θες, σε παίρνω τώρα και φεύγουμε. Έχω τέσσερις-πέντε απ’ έξω»!

Ο Νάσιουτζικ αρνήθηκε, δεν θέλησε ποτέ να φυγαδευτεί.

Τον Φεβρουάριο του 1989 έπρεπε να καθίσει και πάλι στο εδώλιο του κατηγορουμένου και μετά να επιστρέψει στη φυλακή. Δεν θέλει με τίποτα. Κρύβεται σε σπίτια φίλων και μετά έφυγε στο εξωτερικό.

Αν και εφημερίδα έγραψε ότι κρυβόταν στη Ζυρίχη, η κόρη του Νάσιουτζικ Παυλίνα, αποκάλυψε ότι κρυβόταν στο Παρίσι.

Στη συνέχεια επέστρεψε, παρουσιάστηκε στο σπίτι του δικηγόρου του Αλέξανδρου Λυκουρέζου και πήγαν μαζί στο δικαστήριο.

Στο τρίτο και τελευταίο Εφετείο καταδικάστηκε, με ψήφους 6 – 1, σε 15 χρόνια κάθειρξη το 1993.

Αποφυλακίστηκε το 1995, καθώς έκανε χρήση των ευνοϊκών διατάξεων για τους ηλικιωμένους καταδικασθέντες.

Πηγή φωτογραφιών: Eurokinissi

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις