Κυριακή, 26 Μαΐ
24oC Αθήνα

Ο ΕΦΚΑ απαντά για το κομμένο επίδομα παραπληγίας φοιτητή – «Δεν ενέπιπτε στις νόμιμες διατάξεις»

Ο ΕΦΚΑ απαντά για το κομμένο επίδομα παραπληγίας φοιτητή – «Δεν ενέπιπτε στις νόμιμες διατάξεις»
Φωτογραφία Αρχείου / Eurokinissi

Σάλο έχει προκαλέσει η απόφαση του e-ΕΦΚΑ να κόψει το επίδομα παραπληγίας ενός φοιτητή του ΑΠΘ, από τον οποίο ζητάει να του επιστρέψει το ποσό των 28.726 ευρώ, επειδή το παιδί «δεν ενέπιπτε στις διατάξεις του νόμου περί παραπληγίας».

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη (4.10.2023) το πρωί από φοιτητές του ΑΠΘ που κατηγορούσαν ως «ανάλγητη» και «απάνθρωπη» την πρακτική που ακολουθεί ο e-ΕΦΚΑ για τον φοιτητή, μετά τις καταγγελίες ότι η διοίκηση του ΕΦΚΑ «ζητά την εφάπαξ επιστροφή του ποσού των 28.726€ που έλαβε ως επίδομα παραπληγίας φοιτητής του ΑΠΘ με αναγνωρισμένο ποσοστό αναπηρίας στο 80%».

«Το αίτημα της μητέρας απορρίφθηκε διότι το τέκνο της δεν ενέπιπτε στις διατάξεις του νόμου περί παραπληγίας», απαντά μεταξύ άλλων η διοίκηση του ΕΦΚΑ.

Εξηγώντας το σκεπτικό της απόφασης, η διοίκηση του ΕΦΚΑ υπογραμμίζει τα εξής: «Με απόφαση που εκδόθηκε τον 9ο/2018 χορηγήθηκε στο τέκνο επίδομα τετραπληγίας-παραπληγίας από 13/1/2015 έως 31/1/2018, με γνώση του ενδιαφερόμενου ότι η απόφαση υπόκειται σε προσφυγή και σε περίπτωση που γίνει δεκτή η προσφυγή του e-ΕΦΚΑ από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, θα επιστρέψει εντόκως οποιοδήποτε ποσό εισπράξει με την απόφαση αυτή.

Το άμεσο μέλος (μητέρα του Θ.Σ) αιτήθηκε χορήγησης Παραπληγικού Επιδόματος για το τέκνο της από 13/1/2015 έως 31/1/2018.

 • Με απόφαση του Διευθυντή Περιφερειακού Υποκαταστήματος Θεσσαλονίκης τον 7ο/2015 , το αίτημά της απορρίφθηκε διότι το τέκνο της (έμμεσο μέλος) δεν ενέπιπτε στις διατάξεις του νόμου περί παραπληγίας [σχετικές: οι αποφάσεις που εκδόθηκαν τον 3ο/2015 από την Πρωτοβάθμια Υγειονομική Επιτροπή (Α΄ΥΕ) και τον 6ο/2015 από την Δευτεροβάθμια Υγειονομική Επιτροπή (Β΄ΥΕ) και αφορούσαν σε γνωματεύσεις αποτελέσματος πιστοποίησης αναπηρίας ΚΕΠΑ)].
 • Κατά της εν λόγω απόφασης, η ανωτέρω ασφαλισμένη υπέβαλε ένσταση ενώπιον της Τοπικής Διοικητικής Επιτροπής, η οποία έγινε ομόφωνα δεκτή (8ος/ 2018).
 • Σε εκτέλεση της παραπάνω απόφασης, εξεδόθη απόφαση του Διευθυντή ΕΦΚΑ Μισθωτών Θεσσαλονίκης τον 9ο/2018 και ανακλήθηκε η αρχική απορριπτική που είχε εκδοθεί τον 7ο/2015.
 • Με απόφαση που εκδόθηκε τον 9ο/2018 χορηγήθηκε στο τέκνο επίδομα τετραπληγίας-παραπληγίας από 13/1/2015 έως 31/1/2018, με γνώση του ενδιαφερόμενου ότι η απόφαση υπόκειται σε προσφυγή και σε περίπτωση που γίνει δεκτή η προσφυγή του e-ΕΦΚΑ από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, θα επιστρέψει εντόκως οποιοδήποτε ποσό εισπράξει με την απόφαση αυτή.
 • Εν συνεχεία το 2020, με απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης έγινε παραπομπή σε Δευτεροβάθμια Υγειονομική Επιτροπή (Β΄ΥΕ).
 • Η Δευτεροβάθμια Υγειονομική Επιτροπή (Β΄ΥΕ) με απόφαση που εκδόθηκε τον 12ο/2020, αποφάνθηκε ότι το τέκνο Θ.Σ δεν εμπίπτει στις διατάξεις του νομού περί παραπληγίας.
 • Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης έκανε δεκτή την προσφυγή του ΕΦΚΑ με απόφαση που εξέδωσε το 2021.
 • Η ασφαλισμένη άσκησε έφεση κατά της εν λόγω απόφασης και με απόφασή του το Διοικητικό Εφετείο Θεσσαλονίκης απέρριψε το αίτημα της το 2022.
 • Το ίδιο έτος (2022), με απόφαση του Διευθυντή ΕΦΚΑ Μισθωτών Θεσσαλονίκης ανακλήθηκε η απόφαση που εκδόθηκε τον 9ο/2018, επανήλθε σε ισχύ η απορριπτική απόφαση και παραγγέλθηκε η είσπραξη των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών επιδόματος σε εκτέλεση των ανωτέρω δικαστικών αποφάσεων (Διοικητικό Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, Διοικητικό Εφετείο Θεσσαλονίκης).
 • Αυτό είχε ως συνέπεια να εκδοθεί καταλογιστική απόφαση από την Τοπική Διεύθυνση Η’ Θεσσαλονίκης για το ποσό των 28726,18 (κεφάλαιο 27.036,40 + τόκοι 1.689,78).
 • Η ασφαλισμένη προσέφυγε εναντίον της απόφασης και κατέθεσε ένσταση στις 3/2/23 ενώπιον της αρμόδιας Διοικητικής Επιτροπής.
 • Τον 4ο/2023, με απόφασή της, η εν λόγω Διοικητική Επιτροπή έκανε μερικώς δεκτή την ένσταση μόνον ως προς τους τόκους.

Η υπόθεση βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη καθώς έχει ασκηθεί προσφυγή από τον ενήλικα πλέον ασφαλισμένο (φοιτητή του ΑΠΘ), κατά της απόφασης της Διοικητικής Επιτροπής του e-ΕΦΚΑ και αναμένεται η απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου.

Σημειώνεται ότι, ο ισχύων νόμος που καθορίζει τις προϋποθέσεις για την παραπληγία είναι ο Ν. 4554/18», καταλήγει η ανακοίνωση του e-ΕΦΚΑ.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις