Παρασκευή, 29 Μαρ.
25oC Αθήνα

Ο Ελαιώνας αλλάζει και γίνεται… παράδεισος! “Πνεύμονας πρασίνου” στα σκαριά!

Ελαιώνας
Στιγμιότυπο από το άλσος της Φιλαδέλφειας / Φωτογραφία Αρχείου: Eurokinissi

– Μεγαλόπνοο σχέδιο για μια ριζική αναμόρφωση έχει ο δήμος Αθηναίων, ώστε ο Ελαιώνας να γίνει ένα στολίδι στην “καρδιά” της τσιμεντούπολης!
– Με απόλυτο πρωταγωνιστή το πράσινο και άξιο… συμπρωταγωνιστή στο υγρό στοιχείο, η δημοτική αρχή φιλοδοξεί να κάνει τον Ελαιώνα… Central Park!
– Η είσοδος θα βρίσκεται 800 μέτρα μακριά από τον ομόνυμο σταθμό του μετρό και μόλις 150 μέτρα από την Ιερά Οδό
– Γήπεδα για αθλήματα, όργανα γυμναστικής εξωτερικού χώρου και διαδρομή περιπάτου μήκους 600 μέτρων!
– Σχεδιάζεται επίσης χώρος εκδηλώσεων και δραστηριότητες παιχνιδιού προσβάσιμες σε άτομα με μειωμένη κινητικότητα
– Όλο το σχέδιο… μεταμόρφωσης του Ελαιώνα από τον Δήμο Αθηναίων

Τη δημιουργία πνεύμονα πρασίνου στον Ελαιώνα σχεδιάζει ο δήμος Αθηναίων. Πρόκειται για έκταση 46 στρεμμάτων και προορίζεται για μια πραγματική “όαση” στην καρδιά της πρωτεύουσας! Ο Ελαιώνας σχεδιάζεται να διαμορφωθεί σε πάρκο αναψυχής και ψυχαγωγίας για τους κατοίκους της Ακαδημίας Πλάτωνος, του Βοτανικού και του Μαρκόνι, που όμως θα έχει υπερτοπικό χαρακτήρα.

Έτσι θα “μεταμορφωθεί” ο Ελαιώνας

Η είσοδος του πάρκου, θα έχει δύο τμήματα σε ισάριθμα οικοδομικά τετράγωνα. Βρίσκεται σε απόσταση μόλις 800 μ. από τον σταθμό του μετρό «Ελαιώνας» και μόλις 150 μ. από τη συμβολή των οδών Μαρκόνι και Ιεράς Οδού. Η μελέτη θα συζητηθεί την Πέμπτη, 14.12.2017,  στο δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας.

Σύμφωνα με ενημέρωση του δήμου, ο σχεδιασμός περιλαμβάνει τα εξής:

– Τον εμπλουτισμό πρασίνου σε ολόκληρη την περιοχή.

– Τη δημιουργία υπαίθριων χώρων άθλησης, περιπάτου και γηπέδων.

– Την προσθήκη στοιχείων νερού.

Η αναλογία φυτεύσεων και σκληρών επιφανειών στο σύνολο της παρέμβασης θα είναι 8 προς 2.

Ελαιώνας
Φωτογραφία αρχείου: Eurokinissi

Γήπεδα, χώροι για περίπατο και εκδηλώσεις!

Σε ό,τι αφορά τις χρήσεις, προτείνονται ποικίλες χρήσεις χωρίς μόνιμη εγκατάσταση. Όπως αθλητικές δραστηριότητες (γήπεδα 5×5, skate, μπασκέτες, βόλεϊ, πίστες εδαφοσφαίρισης (petanque). Αλλά και ήπιες αθλητικές δραστηριότητες με όργανα γυμναστικής εξωτερικού χώρου και τοίχο ασκήσεων.

Μία ενιαία διαδρομή περιπάτου-άθλησης μήκους 600 μ. θα διασχίζει ολόκληρο το τετράγωνο. Θα δημιουργηθεί επίσης ένας υπαίθριος χώρος συνάθροισης και εκδηλώσεων, με αμφιθεατρική διάταξη. Τέλος, σχεδιάζεται να δημιουργηθεί αναψυκτήριο, ενώ θα συμπληρώνεται από δραστηριότητες παιχνιδιού, προσβάσιμες και σε άτομα με μειωμένη κινητικότητα.

Η “διασύνδεση” με άλλα… στολίδια

Στόχος επίσης είναι, η διασύνδεση με τους χώρους πρασίνου της ευρύτερης περιοχής, όπως ο Βοτανικός Κήπος του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και ο υφιστάμενος ελαιώνας εμβαδού 5,6 στρεμμάτων, ενώ σε κοντινή απόσταση βρίσκεται και το αρχαιολογικό πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος, όπου προβλέπεται να γίνει και η επέκταση ενοποίησης κοινόχρηστων χώρων με τον αρχαιολογικό χώρο.

Η πρόταση για τη δημιουργία του πάρκου στον Ελαιώνα, θα υποβληθεί για χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο και το έργο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το α’ τρίμηνο του 2019.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες αρχείου: Eurokinissi

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις