Τρίτη, 23 Απρ.
19oC Αθήνα

Ο Έλληνας καπετάνιος μιλά newsit.gr για τη διάσωση ναυαγών στη Μαύρη Θάλασσα

Ο Έλληνας καπετάνιος μιλά newsit.gr για τη διάσωση ναυαγών στη Μαύρη Θάλασσα

– Ο Έλληνας καπετάνιος Χρήστος Κωνσταντινίδης περιγράφει στο newsit.gr τις δραματικές στιγμές της διάσωσης των δυο ναυαγών στη Μαύρη Θάλασσα
– Διέκρινα τη βάρκα ανάμεσα στα κύματα – Απορώ πως άντεξαν τόσες μέρες χωρίς νερό και φαγητό
– Σε κατάσταση αμόκ το ζευγάρι όταν τους διέσωσαν τα μέλη του πληρώματος του Kriti Rock
– Καρέ – καρέ η διάσωση και η απίστευτη περιπέτεια της 35χρονης Ρωσίδας και του Αρμένιου συζύγου της

Τα συγκλονιστικά λεπτά της διάσωσης του ζευγαριού από το Νοβοροσκίσκ, που μέσα σε λίγα λεπτά βρέθηκαν σε ακυβέρνητη φουσκωτή βάρκα στη Μαύρη Θάλασσα, περιγράφει στο newsit.gr ο Έλληνας καπετάνιος του πλοίου που τους περισυνέλεξε, Χρήστος Κωνσταντινίδης.

Ο Χρήστος Κωνσταντινίδης, καπετάνιος του τάνκερ Kriti Rock εξηγεί πως η βάρκα του ζευγαριού βρισκόταν κυριολεκτικά στη μέση της Μαύρης Θάλασσας και ήταν δύσκολο να τη διακρίνει, καθώς τα τεράστια κύματα κάλυπταν τα πάντα. “Κατέβηκα για φαγητό στις 12, συνήθως δεν πάω στη γέφυρα. Εκείνη την ημέρα ανέβηκα και έτσι τους είδα, ήταν τυχεροί. Ανάμεσα στα κύματα μπόρεσα να διακρίνω μια βάρκα. Αφού τους είδα μετά ήταν θέμα χρόνου να σωθούν. Το πλοίο είναι μεγάλο, έκοψα προς τα κύματα και τους πήρα πάνω”, λέει ο κ. Κωνσταντινίδης.

Ο Χρήστος Κωνσταντινίδης

Κατά τον Έλληνα πλοίαρχο, αν εκείνος και το πλήρωμά του δεν είχαν εντοπίσει την 35χρονη Ρωσίδα και τον Αρμένιο σύζυγό της, το ζευγάρι δεν θα είχε επιβιώσει. Ήταν 12 Αυγούστου όταν το Kriti Rock τους εντόπισε. Ήταν ήδη περάσει 4 νύχτες και πέντε μέρες στη θάλασσα, χωρίς φαγητό και νερό. Ο έμπειρος καπετάνιος δηλώνει βέβαιος πως το ζευγάρι δεν θα άντεχε κάτω από αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες.

Ο Έλληνας καπετάνιος περιγράφει με συγκλονιστικό τρόπο την κατάστασή τους. “Ήταν σε κατάσταση αμόκ οι άνθρωποι. Πιθανόν με παραισθήσεις αλλά ευτυχώς συνήλθαν γρήγορα. Η απορία μου είναι πως επέζησαν πέντε ημέρες με τέτοια θάλασσα. Χωρίς φαΐ και νερό, απορώ”.

Η Ναντέζντα και ο Μιχαΐλ

«Έκλαιγαν και έτρεμαν»

Παράλληλα, μιλά και για τη σχέση που δημιούργησε με το ζευγάρι μετά την επιχείρηση διάσωσης, μιας και η 35χρονη, Ναντέζντα Βατρούσκινα και ο Αρμένιος σύζυγός της, Μιχαΐλ Αλαβερντιάν, βλέπουν τον κ. Κωνσταντινίδη σαν σωτήρα. “Με το που ανέβηκαν επειδή είναι Χριστιανοί έλεγαν πως τους έσωσε ο Θεός. Συνδύασαν και το όνομα μου, με ευχαριστούσαν, έκλαιγαν και έτρεμαν. Όπως ακριβώς βλέπεις στις ταινίες”, προστεθεί ο πλοίαρχος του Kriti Rock.

Η στιγμή της διάσωσης

Φωτογραφία Χρήστος Κωνσταντινίδης
Φωτογραφία Χρήστος Κωνσταντινίδης

Αφήνει, δε, αιχμές για την ολιγωρία που επέδειξε η ρωσική ακτοφυλακή κατά την επιχείρηση εντοπισμού των δυο ναυαγών. Όπως λέει, στην Ελλάδα οι αρχές θα είχαν κινητοποιηθεί πιο άμεσα. “Έχουν δει πολλά τα μάτια μου τόσα χρόνια στις θάλασσες. Το ότι δεν τους έψαξε η ρωσική ακτοφυλακή είναι θέμα, αδιαφόρησαν. Στην Ελλάδα με τέτοιο γεγονός θα είχε γίνει χαμός”, σημείωσε ο κ. Κωνσταντινίδης.

Τέσσερις νύχτες και πέντε μέρες στη Μαύρη Θάλασσα

Όλα έγιναν πριν από τον Δεκαπενταύγουστο, όταν ένα ζευγάρι από το Νοβοροσκίσκ αποφάσισε να πάρει τη φουσκωτή βάρκα του για μια βόλτα στη Μαύρη Θάλασσα. Αυτό που έζησαν, δεν το φαντάζονταν ούτε στο χειρότερο εφιάλτη τους.

Έλληνας… από Μηχανής Θεός για ζευγάρι ναυαγών στη Μαύρη Θάλασσα – video | Newsit.gr

Η 35χρονη Ναντέζντα Βατρούσκινα και ο Αρμένιος σύζυγός της Μιχαΐλ Αλαβερντιάν αποφάσισαν να πάνε για ψάρεμα με την καινούρια τους φουσκωτή βάρκα. Έφυγαν στις 8 Αυγούστου από το ακρωτήρι Μισκάκο στη Μαύρη Θάλασσα. Η θάλασσα έμοιαζε με λίμνη εκείνη την ημέρα. Τόσο καλός ήταν ο καιρός, τόσο καλές έδειχναν οι συνθήκες.

Η βάρκα του ζευγαριού – Φωτογραφία Χρήστος Κωνσταντινίδης

Το ζευγάρι πήρε τα καλάμια ψαρέματος και όλα τα απαραίτητα σύνεργα και ξεκίνησε για τη βόλτα. Άφησαν ακόμη και τα κινητά τους στο αυτοκίνητό τους. Πίστεψαν πως δεν θα αργούσαν να επιστρέψουν…

Όμως η βόλτα που υπολόγιζαν πως θα διαρκούσε μισή ώρα έγινε μια άνευ προηγουμένου περιπέτεια. Τέσσερις νύχτες και πέντε μέρες βολόδερναν στα νερά της Μαύρης Θάλασσας.

Λίγη ώρα αφού είχαν ξεκινήσει τη βαρκάδα τους. Ο καιρός άλλαξε και οι δυνατοί άνεμοι παρέσυραν τη βάρκα στα ανοιχτά. Η Ναντέζντα και ο Μιχαΐλ δεν μπορούσαν να βγουν στη στεριά, η οποία σύντομα χάθηκε από το οπτικό τους πεδίο. Τα μανιασμένα κύματα πήραν και το ένα από τα κουπιά της βάρκας. Το ζευγάρι έμεινε να παλεύει, να προσπαθεί ακόμη και με τα χέρια να «γυρίσει» τη βάρκα προς το Νοβοροσκίσκ.

Μαζί τους δεν είχαν καμία προμήθεια, παρά μόνο λίγους λιόσπορους αλλά κι αυτούς τους παρέσυραν τα κύματα. Δεν είχαν ούτε καν νερό, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να πίνουν νερό από τη θάλασσα.

«Παρά τις προσπάθειές μας να φωνάζουμε σε πλοία, τάνκερ, γιοτ, παρασυρόμασταν από τον αέρα. Μετά, νύχτωσε. Με αέρα, καταιγίδα και κρύο. Η βάρκα γέμιζε συνεχώς νερά. Κοιμόμασταν με βάρδιες και περιμέναμε το ξημέρωμα για να ζεσταθούμε. Τέσσερις νύχτες και πέντε μέρες» είπε η Ναντέζντα.

Οι νύχτες και οι μέρες, μαρτυρικές. Το βράδυ κρύωναν, το πρωί καίγονταν και δεν είχαν τίποτα να προφυλαχθούν ούτε από το κρύο ούτε από τη ζέστη. Μόνο τα καπέλα τους αλλά προφανώς δεν ήταν αρκετά… Έφτασαν να έχουν ακόμη και παραισθήσεις. Φώναζαν στο νερό και μέχρι την πέμπτη μέρα είχαν υποστεί σοβαρά εγκαύματα από τον ήλιο.

Είχαν πια μπει στην πέμπτη μέρα αγωνίας. Τότε, περίπου το μεσημέρι, η Ναντέζντα και ο Μιχαΐλ είδαν στον ορίζοντα, μέσα από την ομίχλη, ένα πλοίο. «Παρατηρήσαμε ένα γκρι πλοίο να έρχεται προς το μέρος μας. Ήταν ένα θαύμα». Άλλωστε, όπως είπε η 35χρονη Ρωσίδα, από ένα σημείο και μετά, το μόνο που τους είχε απομείνει ήταν να προσεύχονται για ένα θαύμα. «Ο Χριστός μας έσωσε» είπε.

Το πλοίο ήταν το τάνκερ Kriti Rock, με καπετάνιο τον Χρήστο Κωνσταντινίδη. Το υπό ελληνική σημαία πλοίο είχε ξεκινήσει από την Τουρκία για το λιμάνι Ταμάν. Όταν τους βρήκαν, οι δυο ναυαγοί βρίσκονταν 70 χιλιόμετρα από την ακτή.

Τα μέλη του πληρώματος (Έλληνες, Φιλιππινέζοι, Ρώσοι και Ρουμάνοι ναυτικοί) είδαν τους ναυαγούς και αμέσως ξεκίνησε η επιχείρηση διάσωσης. Τους έριξαν σωσίβια και σκάλα για να μπορέσουν να ανέβουν στο πλοίο. Πρώτος ανέβηκε ο Μιχαΐλ και μετά μαζί με τους ναυτικούς βοήθησαν και τη Ναντέζντα.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΩΣΤΑΣ ΣΤΑΜΟΥ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις