Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Ο ΕΟΦ ξεκαθαρίζει ότι δεν έχει εγκρίνει κανένα προϊόν «φαρμακευτικής κάνναβης»

Ο ΕΟΦ ξεκαθαρίζει ότι δεν έχει εγκρίνει κανένα προϊόν «φαρμακευτικής κάνναβης»

Διευκρινίσεις σχετικά με τα προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης έδωσε ο ΕΟΦ, τονίζοντας πως δεν έχει δώσει καμιά έγκριση. Απειλεί, μάλιστα, με κυρώσεις επιχειρήσεις που παραπλανούν τους πολίτες,.

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) λαμβάνει σε καθημερινή βάση ερωτήματα, αναφορές και καταγγελίες, για τα προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης, που εστιάζουν στον «παραπλανητικό τρόπο» με τον οποίο παρουσιάζονται, «δημιουργώντας την εντύπωση ότι πρόκειται για “θαυματουργά” προϊόντα με πολλαπλές ευεργετικές ιδιότητες», αφού η προώθησή τους «εμπεριέχει ισχυρισμούς που προσιδιάζουν μόνο σε φάρμακα, αποδίδοντάς τους ιδιότητες πρόληψης, αγωγής ή θεραπείας ανθρώπινης νόσου».

Ο ΕΟΦ είναι κατηγορηματικός ξεκαθαρίζοντας πως μέχρι σήμερα δεν έχει εκδώσει καμία έγκριση κυκλοφορίας τελικού προϊόντος φαρμακευτικής κάνναβης και δεν έχει κάνει δεκτή καμία γνωστοποίηση κυκλοφορίας προϊόντος ως συμπλήρωμα διατροφής με κάνναβη.

Παράλληλα τονίζει ότι βρίσκονται σε εξέλιξη σχετικοί έλεγχοι και πρόκειται να επιβληθούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις στις επιχειρήσεις που δεν συμμορφώνονται με το πνεύμα της νομοθεσίας, αλλά συνεχίζουν «απτόητες την παραπλάνηση των πολιτών θέτοντας σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία τους».

Στην ανακοίνωσή του προσθέτει επίσης: «Αυτή τη στιγμή, στη χώρα μας το νομικό πλαίσιο για την κυκλοφορία σκευασμάτων φαρμακευτικής κάνναβης είναι πλέον καθορισμένο και οι διαδικασίες χορήγησης των κατάλληλων εγκρίσεων έχουν ήδη ξεκινήσει. Το νομικό πλαίσιο που ισχύει αφορά αυστηρά στα τελικά προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης των ποικιλιών κάνναβης του είδους Cannabis Sativa L περιεκτικότητας σε τετραϋδροκανναβινόλη (THC) άνω του 0,2% για ιατρικούς σκοπούς. Για τα προϊόντα αυτά ισχύει, όπως και για τα λοιπά συνταγογραφούμενα φάρμακα, ότι απαγορεύεται κάθε διαφημιστική ή προωθητική ενέργεια, καθώς και η παροχή δωρεάν δειγμάτων στο κοινό. Συγχρόνως, βέβαια, λειτουργούν εταιρείες και καταστήματα -φυσικά και διαδικτυακά- που εμπορεύονται βρώσιμα ή άλλου είδους προϊόντα που περιέχουν κανναβινοειδή (π.χ.: CBD, CBDa. CBC, κ.λπ.) με περιεκτικότητα σε THC μέχρι 0,2%, για τα οποία δεν έχει ακόμη διαμορφωθεί το κανονιστικό πλαίσιο που θα ρυθμίσει τους όρους διάθεσής τους στην αγορά τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο».

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις