Τετάρτη, 1 Μαΐ
19oC Αθήνα

Ο καιρός την Πρωτοχρονιά: Βροχές σε Ανατολικό Αιγαίο, Κρήτη, Δωδεκάνησα και Επτάνησα

Ο καιρός την Πρωτοχρονιά: Βροχές σε Ανατολικό Αιγαίο, Κρήτη, Δωδεκάνησα και Επτάνησα
Φωτογραφία: Eurokinissi

Συννεφιασμένος θα είναι ο καιρός την Πρωτοχρονιά, ενώ βροχές και σποραδικές καταιγίδες αναμένονται στο Ανατολικό και Νότιο Αιγαίο και στα δυτικά. 

Σύμφωνα με την πρόγνωση του καιρού για την Πρωτοχρονιά από το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, σε ολόκληρη τη χώρα αναμένονται νεφώσεις. Βροχές θα εκδηλωθούν στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, στα Δωδεκάνησα, στην Κρήτη, με αυξημένη πιθανότητα σποραδικών καταιγίδων κυρίως στην Κρήτη. Τοπικές βροχές θα εκδηλωθούν επίσης στα Επτάνησα και σε περιοχές της δυτικής ηπειρωτικής χώρας.

Τη νύχτα και νωρίς το πρωί η ορατότητα θα είναι περιορισμένη και θα σχηματιστούν τοπικά πυκνές ομίχλες. Παγετός θα εκδηλωθεί τη νύχτα σε ορεινά και ημιορεινά τμήματα της ηπειρωτικής χώρας και σε πεδινά τμήματα της Βόρειας Ελλάδας.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από -3 έως 13 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από -1 έως 15, στην Ήπειρο από 4 έως 15, στη Θεσσαλία από 2 έως 17 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 4 έως 16-17, στα νησιά του Ιονίου από 8 έως 16 βαθμούς και στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη από 11 έως 16-18 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν γενικά δυτικοί νοτιοδυτικοί με εντάσεις 3-4 μποφόρ, ενώ στα νότια πελάγη θα επικρατήσει δυτικό ρεύμα εντάσεων 4-5 μποφόρ.

Ο καιρός την Πρωτοχρονιά σε Αττική και Θεσσαλονίκη

Στην Αττική περιμένουμε την Πρωτοχρονιά λίγες νεφώσεις, ενώ τη νύχτα και νωρίς το πρωί η ορατότητα θα είναι περιορισμένη και ενδέχεται να σχηματιστούν ομίχλες. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις ασθενείς.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9 έως 17 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται λίγες νεφώσεις, ενώ τη νύχτα και νωρίς το πρωί η ορατότητα θα είναι περιορισμένη και θα σχηματιστούν ομίχλες. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβαλλόμενες διευθύνσεις ασθενείς.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7 έως 14 βαθμούς.

Ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών το 2023

Το 2023, η κλιματική κρίση έγινε αισθητή σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς ακραίες εναλλαγές του καιρού με καύσωνες, νεροποντές και θυελλώδεις ανέμους, έπληξαν εκατομμύρια ανθρώπους ανά τον κόσμο. 

Τον Ιούλιο καταγράφηκαν σχεδόν 50 βαθμοί στη Σαρδηνία και τον Αύγουστο δασικές πυρκαγιές κατέκαψαν πολλές περιοχές στην Ελλάδα. Τον Σεπτέμβριο έντονες βροχοπτώσεις και πρωτοφανή πλημμυρικά φαινόμενα προκάλεσαν χιλιάδες νεκρούς στη Λιβύη.

Τέτοια ακραία γεγονότα αποτελούν δυστυχώς τη νέα κανονικότητα, εκτίμησε ήδη το καλοκαίρι ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO), Πέτερι Τάλας, ζητώντας τη λήψη δραστικών μέτρων προστασίας του κλίματος.

Το 2023 είναι το θερμότερο έτος από την αρχή της βιομηχανοποίησης, ανέφερε η υπηρεσία της ΕΕ για την κλιματική αλλαγή Copernicus στις αρχές Δεκεμβρίου.

Το 2023, ο παγκόσμιος μέσος όρος θερμοκρασίας ήταν 1,46 βαθμούς πάνω από τον μέσο όρο της περιόδου 1850-1900. Με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία, το 2016 ήταν το θερμότερο έτος παγκοσμίως με συν 1,3 βαθμούς.

Δεν αποκλείεται, όμως, το 2023 να είναι η πιο ζεστή χρονιά εδώ και δεκάδες χιλιάδες χρόνια.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις