Παρασκευή, 29 Μαρ.
22oC Αθήνα

Ο κορονοϊός άλλαξε για πάντα τη ζωή μας: Αυτή θα είναι η νέα καθημερινότητα

Ο κορονοϊός άλλαξε για πάντα τη ζωή μας: Αυτή θα είναι η νέα καθημερινότητα
Φωτογραφία Reuters

Τον τρόπο με τον οποίο θα ζούμε το αμέσως επόμενο διάστημα, όταν πια θα βγούμε, σιγά σιγά, από το σπίτι περιέγραψαν ο Σωτήρης Τσιόδρας και ο Νίκος Χαρδαλιάς. Και οι δυο στάθηκαν στην απειλή που θα συνεχίσει να αποτελεί ο κορονοϊός και στη σημασία της ατομικής υγιεινής.

Ο κορονοϊός ήρθε για να αλλάξει τη ζωή μας για πάντα. Έχει ειπωθεί πολλές φορές αλλά η νέα πραγματικότητα που μας περιμένει, τις επόμενες εβδομάδες όταν θα αρχίσει η σταδιακή άρση των μέτρων, είναι εκείνη που θα μας κάνει να το καταβάλουμε.

«Μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο και αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης του ιού, η καθημερινότητά μας δεν θα είναι ίδια όπως την ξέραμε. Πρέπει να μάθουμε να ζούμε αλλιώς, με πρώτο μέλημα την προστασία της δικής μας υγείας και των συνανθρώπων μας», είπε ξεκάθαρα ο Νίκος Χαρδαλιάς, αφού πρώτα προειδοποίησε τους πάντες να μην… κάνουν όνειρα για εκδρομή την Πρωτομαγιά. Μέχρι τότε, άλλωστε ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα που είναι σε ισχύ μέχρι σήμερα.

Click4more Τσιόδρας: Μπορεί να μείνει η χώρα σε lockdown για 18 μήνες;

«Η προσπάθεια δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη. Και μπορεί να είμαστε έτοιμοι να περάσουμε στην επόμενη φάση, αυτό όμως δεν πρέπει να μας κάνει να ξεχνάμε σε ποιο στάδιο της προσπάθειας βρισκόμαστε σήμερα», είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς, σχολιάζοντας την αυξημένη κίνηση που παρατηρήθηκε και τον μεγάλο αριθμό άσκοπων μετακινήσεων, ειδικά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Σε ό,τι αφορά το τι ανοίγει και πότε είπε πως πολλά απ’ όσα ακούγονται «ανήκουν στη σφαίρα των εικασιών». Οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν αρχικά από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, τη Δευτέρα ή την Τρίτη. Μέχρι τότε, στο Μαξίμου θα γίνονται πυρετώδεις διαβουλεύσεις αφού ακόμη υπάρχουν αγκάθια.

«Δεν θα είναι εύκολο»

Η άρση των μέτρων και το πέρασμα στην επόμενη φάση, τόνισαν τόσο ο Σωτήρης Τσιόδρας όσο και ο Νίκος Χαρδαλιάς, θα είναι σταδιακό. Και σε κάθε περίπτωση δεν θα γυρίσουμε στην παλιά, συνηθισμένη, καθημερινότητα αλλά σε μια νέα καθημερινότητα.

«Θα χρειαστεί χρόνο και διατήρηση στο ακέραιο της κοινωνικής ευθύνης, επειδή η διαδικασία δεν θα είναι καθόλου εύκολη. Θα έχουμε και κρούσματα και νοσηλείες σε νοσοκομεία, θα χάσουμε συνανθρώπους μας. Θα υπάρχουν εστίες αναζωπύρωσης, μέτρα υγιεινής που τηρούμε τώρα, θα συνεχίσουμε να τα τηρούμε για πολύ καιρό», είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς. Και προειδοποίησε ότι η μη τήρηση αυτών των μέτρων υγιεινής δεν θα μπορεί να είναι αποδεκτή από κανέναν.

Όσο για το πως θα γίνει η σταδιακή άρση των μέτρων; Την περιέγραψε ως εξής: «Σε κάθε φάση θα αξιολογούνται οι εξελίξεις που έχουν σχέση με την υγεία του πληθυσμού και θα προχωρούμε. Πιθανόν κάπου να χρειάζεται να ξαναληφθούν κάποια μέτρα. Κάποιες περιοχές μπορεί να ξαναμπούν σε καραντίνα. Η εκτίμηση και αξιολόγηση της κατάστασης θα είναι συνεχής. Το βασικό μέλημα παραμένει σταθερό. Η προστασία της υγείας των πολιτών και της ανθρώπινης ζωής και μόνο».

Τσιόδρας: Δεν μπορούμε να μείνουμε για πάντα εγκλωβισμένοι

Ο Σωτήρης Τσιόδρας αφού ανακοίνωσε ότι συνεδριάζει ξανά η αρμόδια Επιτροπή για να δώσει τους άξονες άρσης των μέτρων, τόνισε πως η σταδιακή έξοδος από την καραντίνα συνοδεύεται από τον κίνδυνο υποτροπής κυκλοφορίας του ιού. Αλλά «δεν μπορούμε να μείνουμε για πάντα εγκλωβισμένοι».

Click4more Τα μεγάλα “αγκάθια” του σχεδίου “βγαίνουμε από το σπίτι”

Η άρση των μέτρων θα γίνει με βήματα συντονισμένα, σταδιακά και ελεγχόμενα. Με ειδικά κριτήρια και κανόνες και τη συμμετοχή όλων, με επαγρύπνηση σε ό,τι αφορά στα μέτρα προστασίας, τα οποία μας έφτασαν ως εδώ, όπως είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Μέτρα προστασίας που επανέλαβε και υπενθύμισε πως πρέπει να εφαρμόζουμε προσεκτικά γιατί «αν δεν χαλαρώσουμε, θα μείνουμε σε χαμηλά επίπεδα κυκλοφορίας του ιού». Και τότε «οι προσπάθειες επανεκκίνησης της ζωής μας θα επιτύχουν».  

Η στρατηγική μας στην Ελλάδα βασίζεται «σε επιστημονικά δεδομένα και όχι στην κοινωνική πίεση» είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας και πρόσθεσε πως «είναι αδύνατο να συνεχίσει ένα lockdown έως ότου βρεθεί ένα εμβόλιο που δεν θα γνωρίζουμε αν είναι και αποτελεσματικό». Μάλιστα αναρωτήθηκε: «Πότε είναι καλύτερο να αρχίσουν να ανοίγουν κάποια πράγματα; Τώρα ή το φθινόπωρο που θα κυκλοφορούν και άλλες ιώσεις όπως η γρίπη;».

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις