Παρασκευή, 29 Μαρ.
25oC Αθήνα

Ο κορονοϊός πολιορκεί την Αττική – Ο δείκτης θετικότητας δεν σώζει την επιβολή σκληρότερων μέτρων

Ο κορονοϊός πολιορκεί την Αττική – Ο δείκτης θετικότητας δεν σώζει την επιβολή σκληρότερων μέτρων

Πολιορκημένη από τον κορονοϊό είναι η χώρα με την κατάσταση να είναι εκ νέου απειλητική. Οι φόβοι των ειδικών για αύξηση των κρουσμάτων δυστυχώς επαληθεύτηκαν, ήρθε το σοκ του τετραψήφιου αριθμού μολύνσεων με την Αττική να φλέγεται. Ο δείκτης θετικότητας υποχώρησε, αλλά η ανησυχία μεγαλώνει.

Το ενδεχόμενο νέων σκληρότερων μέτρων για την «κατακόκκινη» Αττική είναι όλο και πιο κοντά σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η επέλαση του ιού. Αν συνεχιστεί η αυξητική τάση αυτό δεν αποκλείεται να γίνει και ως το τέλος της εβδομάδας. 

Η κατάσταση στο λεκανοπέδιο δείχνει να ξεφεύγει, καθώς τα κρούσματα αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς σκορπώντας τον τρόμο. 

Click4more: Βασιλακόπουλος για τις μεταλλάξεις: «Εξασθενεί η ικανότητα του κορονοϊού να σκοτώσει» (video)

Και αυτό δεν είναι υπερβολή αρκεί να ρίξει κανείς μια ματιά στα όσα ανακοινώθηκαν σήμερα. 1261 νέα κρούσματα, 22 νεκροί και 244 διασωληνωμένοι. Η διασπορά στην Αττική έχει προκαλέσει συναγερμό μετά τις 652 νέες μολύνσεις, με μόνο το κέντρο της Αθήνας να μετρά 180 κρούσματα σε μια μέρα. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε και την μετάλλαξη, καθώς ανακοινώθηκαν 31 νέα κρούσματα, όλα στην Αττική.

Ανησυχία παρά τη μείωση του δείκτη θετικότητας

Ο δείκτης θετικότητας συνεχίζει πάντως τα σκαμπανεβάσματά του πέφτοντας σήμερα κάτω από το όριο συναγερμού, αν και αυτό με βάση την συνολική επιδημιολογική εικόνα δεν αρκεί. Σε σύνολο 37.591 διαγνωστικών τεστ ο δείκτης υποχώρησε στο 3,35, ενώ τη Δευτέρα (1η Φεβρουαρίου) ήταν στο 4,78 με πολύ λιγότερα όμως τεστ (11.351). Την Κυριακή τελευταία ημέρα του Ιανουαρίου ήταν στο 3,67 μετά από 13.157 διαγνωστικά τεστ. Όταν ο δείκτης είναι πάνω από 4 αποτελεί το κριτήριο για τους ειδικούς προκειμένου να εισηγηθούν νέα μέτρα.

Παγώνη: Θα περάσουμε δυσκολότερες ημέρες

Για δύσκολες ημέρες μίλησε η Ματίνα Παγώνη ζητώντας να προχωρήσει όσο γίνεται πιο γρήγορα ο εμβολιασμός, ο οποίος καλύπτει και τις μεταλλάξεις. 

«Περνάμε δύσκολες ημέρες και θα περάσουμε ακόμα δυσκολότερες» σημείωσε η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών μιλώντας στο Mega ενώ τόνισε πως «φαίνεται πως μπαίνουμε ήδη σε ένα τρίτο κύμα της πανδημίας».

Click4more: Κικίλιας για απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18.00: Αν χρειαστεί θα πάρουμε μέτρα

«Θα προσπαθήσουμε να ελέγξουμε την κατάσταση και τις παραμέτρους που πρέπει: τον αριθμό των κρουσμάτων, των διασωληνωμένων και τον αριθμό των νοσηλευομένων σε μονάδες Covid» υπογράμμισε η κυρία Παγώνη, συμπληρώνοντας ότι θα πρέπει τα τεστ να είναι αυξημένα, καθώς θα πρέπει να εντοπίζονται τα ασυμπτωματικά κρούσματα που μεταδίδουν τον ιό.

Στόχος ανοσία 60% στο τέλος Ιουνίου

Παράλληλα, η Ματίνα Παγώνη αναφέρθηκε και στις μεταλλάξεις του κορωνοϊού, που προβληματίζουν ήδη τους ειδικούς, αλλά και στα εμβόλια κατά του ιού. «Τις μεταλλάξεις τις γνωρίζουμε, πάντα υπήρχαν στους ιούς και στους κορονοϊούς. Αυτές οι μεταλλάξεις, ιδιαίτερα της Ν. Αφρικής και η νέα της Μεγάλης Βρετανίας είναι πιο μεταδοτικές και χρειάζεται ο οργανισμός περισσότερα αντισώματα για τις καταπολεμήσει» τόνισε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, συμπληρώνοντας: «Πρέπει να προχωρήσει γρήγορα ο εμβολιασμός, καθώς τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν ότι τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna φαίνεται ότι τις καλύπτουν».

Τέλος, αναφέρθηκε και στο εμβόλιο της Ρωσίας, το Sputnik-V, σημειώνοντας πως οι ειδικοί δεν είχαν στη διάθεσή τους τα απαραίτητα στοιχεία της γ’ φάσης για να εκτιμήσουν την αποδοτικότητά του και τις προϋποθέσεις του.

«Θα προχωρήσουμε με τα μέτρα και στόχος μας είναι στο τέλος του Ιουνίου να έχουμε επιτύχει τουλάχιστον το 60% των εμβολιασμών για να υπάρχει ανοσία» πρόσθεσε για τα επόμενα βήματα.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις