Τετάρτη, 22 Μαΐ
22oC Αθήνα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα εγκαινιάσει το αναστηλωμένο ανάκτορο του Φιλίππου Β’

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα εγκαινιάσει το αναστηλωμένο ανάκτορο του Φιλίππου Β’
Eurokinissi

Στις 5 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια του αναστηλωμένου ανακτόρου του Φιλίππου Β’ από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Το γεγονός της σπουδαίας εκδήλωσης αποκάλυψε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, την Πρωτοχρονιά του 2024.

Μιλώντας σε διεθνή ΜΜΕ, η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη ανέφερε τα εγκαίνια από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, την Παρασκευή 5 Ιανουαρίου, του αναστηλωμένου και αποκατεστημένου ανακτόρου του Φιλίππου Β’, στις Αιγές, το οποίο ο μελετητής της αρχαίας αρχιτεκτονικής, Wolfram Hoepfner, αποκάλεσε «Παρθενώνα της Μακεδονίας».

Πρόκειται για το ανάκτορο στο οποίο εστέφθη, ως βασιλεύς των Μακεδόνων, ο Μέγας Αλέξανδρος. Οικοδόμημα εντυπωσιακό τόσο σε μεγαλοπρέπεια όσο και σε έκταση, μνημείο μοναδικό.

Όπως τόνισε η υπουργός Πολιτισμού, «σε συνδυασμό με το Μουσείο που εγκαινιάσαμε ένα χρόνο πριν, μαζί με τον πολιτιστικό πλούτο των Αιγών, δημιουργεί έναν ισχυρό πολιτιστικό πόλο για την πατρίδα μας και μείζονα αναπτυξιακό πόρο για τη Μακεδονία».

Φωτογραφίες του χώρου του ανακτόρου του Φιλίππου Β’:

Η Λίνα Μενδώνη, μιλώντας σε διεθνή ΜΜΕ, επισήμανε ακόμη ότι η επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι μείζων εθνικός στόχος για την Ελλάδα.

«Η επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Μουσείο Ακροπόλεως στην Αθήνα, την οποία απαιτεί, δικαίως, το ίδιο το μνημείο – το σύμβολο του δυτικού πολιτισμού – είναι, για την κυβέρνηση και για όλους τους Έλληνες, μείζων εθνικός στόχος, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί μία αναγκαία πράξη παγκόσμιας δικαιοσύνης» δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού.

Καταλύτης για την αναγέννηση του κέντρου της Αθήνας το Αρχαιολογικό Μουσείο

Στο ΥΠΠΟ σήμερα «υλοποιούμε το μεγαλύτερο πρόγραμμα έργων πολιτιστικών υποδομών – περισσότερα από 820 έργα και δράσεις- προϋπολογισμού άνω του 1,2 δισ. ευρώ», ανέφερε η Λίνα Μενδώνη.

Μιλώντας για την εξέλιξη του πολιτιστικού τοπίου στη χώρα μας αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο νέο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, που «όπως το σχεδιάζουμε, δεν θα αποτελέσει μόνο πολύτιμη κιβωτό του ελληνικού πολιτισμού, αλλά θα γίνει ο καταλύτης για την αναγέννηση αυτής της περιοχής, του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, αλλά και της περαιτέρω πολιτιστικής οικονομικής και ανάπτυξης της πρωτεύουσας».

Πρόσθεσε, επίσης, την επικείμενη «ίδρυση του φορέα για το Βιβλίο και του ενιαίου Οργανισμού για τα Οπτικοακουστικά, τον Κινηματογράφο και τη Πνευματική Ιδιοκτησία».

Παράλληλα, είπε πως «αναδιαρθρώνεται η Αρχαιολογική Υπηρεσία, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί καλύτερα στην προστασία και την ανάδειξη του πολιτιστικού μας αποθέματος, αλλά και να εξυπηρετεί αποτελεσματικότερα τους πολίτες».

φωτογραφίες: Eurokinissi, ΑΠΕ ΜΠΕ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις