Πέμπτη, 28 Μαρ.
19oC Αθήνα

Ο ΟΑΕΔ αλλάζει – Τι θα περιλαμβάνει το ολοκληρωτικό «λίφτινγκ»

Ο ΟΑΕΔ αλλάζει – Τι θα περιλαμβάνει το ολοκληρωτικό «λίφτινγκ»
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ ΙΝΤΙΜΕ

Η ενεργειακή κρίση και οι πληθωριστικές πιέσεις απασχόλησαν το διοικητικό συμβούλιο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, στη διάρκεια του οποίου έγινε η παρουσίαση των αλλαγών στην αγορά εργασίας και της μετονομασίας του ΟΑΕΔ σε Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (Δ.Υ.Α.) από τον διοικητή του Οργανισμού, Σπύρο Πρωτοψάλτη.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του επιμελητηρίου ο κ. Πρωτοψάλτης ανέφερε ότι πρόκειται για ένα ολοκληρωτικό «λίφτινγκ» του ΟΑΕΔ με στόχο τη βελτίωση των υπηρεσιών του, καθώς και της συνολικής ικανότητας και αποτελεσματικότητας του οργανισμού.

Μεταξύ άλλων, περιλαμβάνεται η βελτίωση των μηχανισμών εξυπηρέτησης  των ανέργων, καθώς και η εφαρμογή νέων μορφών υπηρεσιών και παροχής συμβουλών. Επίσης, ιδιαίτερης σημασίας προσλαμβάνει και ο ψηφιακός μετασχηματισμός του οργανισμού με σκοπό την αύξηση της αποτελεσματικότητας των προσφερόμενων υπηρεσιών.

Ο κ. Πρωτοψάλτης παρουσίασε, επίσης, την βασική φιλοσοφία του νομοσχεδίου «Δουλειές Ξανά», που δόθηκε ήδη σε δημόσια διαβούλευση, και στις καινοτομίες που εμπεριέχει. Βασικός στόχος του νομοσχεδίου είναι να βοηθηθούν οι άνεργοι – και ιδίως οι μακροχρόνια άνεργοι – να βρουν εργασία. Με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ η ανεργία κινήθηκε σε χαμηλά επίπεδα 12ετίας. Επίσης, ο επικεφαλής του ΟΑΕΔ ανέλυσε τις τομές που επιχειρούνται στο πεδίο της κατάρτισης και της σύνδεσης των προγραμμάτων με τις ανάγκες των επιχειρήσεων για κάλυψη θέσεων απασχόλησης.

Όσον αφορά στην ενεργειακή, αλλά και τη διατροφική κρίση, στη βασική εισήγησή του, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Βασίλης Κορκίδης, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι η διεθνής, η ευρωπαϊκή και, κατ’ επέκταση η ελληνική οικονομία εισέρχεται σε μια νέα εποχή που χαρακτηρίζεται από αβεβαιότητα που θα έχει αρνητικές συνέπειες στην οικονομία, γεγονός που απαιτεί στενή παρακολούθηση των εξελίξεων.

Όπως σημείωσε, οι υψηλές τιμές ενέργειας, ενδεχομένως να έχουν αρνητική συνέπεια στον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ της χώρας κατά 1%. Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν συνέπειες σε σημαντικούς κλάδους της οικονομίας, όπως την πρωτογενή παραγωγή, τα αγροτικά προϊόντα, την βιομηχανία, το εξαγωγικό εμπόριο, τις μεταφορές και τον τουρισμό.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις