Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Ο θάνατος σταμάτησε στο Μάτι – Μια φωτιά, δεκάδες νεκροί!

Ο θάνατος σταμάτησε στο Μάτι – Μια φωτιά, δεκάδες νεκροί!

Το ξημέρωμα της 24ης Ιουλίου είναι βαρύ. Η Ελλάδα μυρίζει καμένο και πενθεί για τον χαμό τόσων αθώων. Μέσα σε λίγες ώρες χάθηκαν ζωές, περιουσίες, κόποι μιας ζωής και φάνηκε η γύμνια της χώρας μας. Η γύμνια απέναντι στα στοιχεία της φύσης που νίκησαν κατά κράτος την ανοργανωσιά και την αδιαφορία. Μωρά, παιδιά, γυναίκες και άνδρες χάθηκαν. Για 24 νεκρούς ξέρουμε έως αυτή την στιγμή. Κάποιοι χάθηκαν μέσα στις φλόγες. Κάποιοι έπεσαν στην θάλασσα για να σωθούν από αυτές, κι εκείνη τους κατάπιε.

Οι μεγάλες πυρκαγιές που ξέσπασαν με διαφορά λίγων ωρών σε Κινέτα και Ραφήνα έδειξαν ξεκάθαρα τη γύμνια του κρατικού μηχανισμού και την απουσία σχεδιασμού στην περίπτωση τέτοιων περιστατικών όπως οι δασικές πυρκαγιές.

Περιοχές που είναι πυκνοκατοικημένες, που είναι παραθεριστικές όπως η Κινέτα, οι Άγιοι Θεόδωροι αλλά και το Μάτι, ο Νέος Βουτζάς και άλλες περιοχές βρέθηκαν στην δίνη της πύρινης λαίλαπας με τους άνδρες της πυροσβεστικής να δίνουν όλο τους το είναι όπως πάντα για να περιορίσουν την καταστροφή αλλά να μην υπάρχει ο σωστός συντονισμός και η σωστή εκτίμηση για το εύρος που μπορεί να πάρουν οι πυρκαγιές.

Οι κάτοικοι ανήμποροι να αντιδράσουν σε πολλές περιπτώσεις κινήθηκαν από το ένστικτο και σώθηκαν αλλά αυτό δεν είναι αρκετό. Τόσο οι τοπικοί άρχοντες όσο και η κεντρική διοίκηση ο λεγόμενος και κρατικός μηχανισμός φάνηκε ότι δεν είχαν κανέναν σχεδιασμό για να αντιμετωπίσουν δυο μεγάλες φωτιές με πολλά μέτωπα στην καρδιά της Ελλάδας. Στην Αττική.

Άνθρωποι εγκλωβίστηκαν στις φλόγες, έτρεχαν να σωθούν με ότι μέσο μπορούσαν, έπεφταν ακόμα και στην θάλασσα. Η πυροσβεστική έκανε την πρώτη επίσημη ενημέρωση σχεδόν εννέα ώρες μετά. Η μόνη έννοια των αρμοδίων υπουργών ήταν να αφήσουν να εννοηθεί ότι οι φωτιές αυτές δεν ήταν τυχαίες και όχι να συντονίσουν τους υφιστάμενους τους.

Κόσμος εγκλωβίστηκε σε παραλίες και περίμενε βοήθεια από την θάλασσα. Άνθρωποι ήταν τόσο πανικόβλητοι που πήραν βάρκες και βγήκαν στ’ ανοικτά για να σωθούν από τις φλόγες και περισυνελέγησαν από το λιμενικό! Δανοί τουρίστες μίλησαν με την χώρα τους και ενημέρωσαν ότι κινδυνεύουν! Η φωτιά έφτασε μέχρι την ακτή και οι άνθρωποι που είχαν βρει καταφύγιο δίπλα στο νερό έπεσαν σε αυτό για να σωθούν και πνίγηκαν!

Άνθρωποι έμειναν άστεγοι και έψαχναν μέσα στη νύχτα κατάλυμα για να δουν πως θα περάσουν το βράδυ μη γνωρίζοντας τι έχουν απογίνει οι περιουσίες τους ή οι γείτονές τους.

Μια εικόνα αποκαρδιωτική που 12 ώρες μετά την πρώτη πυρκαγιά έκλεισε με ένα σόου μπροστά στις κάμερες με τους υπουργούς να ενημερώνουν έναν σκυθρωπό πρωθυπουργό περιγράφοντας μια κατάσταση η οποία απέχει πολύ από την πραγματικότητα.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις