Δευτέρα, 29 Απρ.
18oC Αθήνα

Ο «Τζόνι», η μυστηριώδης dealer και το χρυσό νόμισμα των 6 εκατομμυρίων

Ο «Τζόνι», η μυστηριώδης dealer και το χρυσό νόμισμα των 6 εκατομμυρίων
ΦΩΤΟ ΕΛ.ΑΣ.

Τη μυστηριώδη dealer, που με δεξί χέρι τον Τζόνι, τον Αλβανό «σπρώχνει» αρχαία αντικείμενα ανεκτίμητης ιστορικής αξίας στα υπόγεια δίκτυα συλλεκτών, προσπαθούν να εντοπίσουν οι αξιωματικοί της Ασφάλειας για να «ξεδοντιάσουν» το κύκλωμα των αρχαιοκαπήλων που έχει απλώσει τα πλοκάμια του σε Αττική και Ήπειρο. 

Το χρυσοφόρο ραντεβού που έκλεισε το μυστηριώδες ντουέτο με τους αγοραστές στο Ταεκ Βο Ντο του Παλαιού Φαλήρου, στράβωσε την τελευταία στιγμή με αποτέλεσμα να εντοπίσουν οι αστυνομικοί της Ασφάλειας τον θησαυρό των 31 αρχαίων αντικειμένων ανάμεσα τους και ένα χρυσό νόμισμα που απεικονίζει τον Πάνα, ανάγεται χρονικά στον 4ο αιώνα και στα auctions της Ελβετίας και της Αμερικής αντίστοιχα νομίσματα έχουν πουληθεί έναντι 4.400.000 ελβετικών φράγκων και 6.000.000 δολαρίων αντίστοιχα! 

Το ραντεβού 

Όπως προκύπτει από τη δικογραφία, οι αστυνομικοί της Ασφάλειας διερευνούσαν  εδω και καιρό, την υπόθεση εγκληματικής οργάνωση, μέλη της οποία αποτελούν ένας άνδρας αλβανικής καταγωγής, με το όνομα «Τζόνι» και μια γυναίκα για την οποία οι πληροφορίες έλεγαν οτι κατέχει παράνομα πλήθος αρχαιοτήτων, τις οποίες σκοπεύει να διαθέσει στο άμεσο μέλλον προς πώληση και δραστηριοποιείται στις ευρύτερες περιοχές Αττικής και Ηπείρου.

Μάλιστα οι «πηγές», έλεγαν ότι για την υπό έρευνα υπόθεση στις 9:30 το πρωί, της 16ης Σεπτεμβρίου,, επρόκειτο να πραγματοποιηθεί συνάντηση των δυο, στις εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού Σταδίου «ΤΑΕ ΚΒΟΝ ΝΤΟ» στο Π. Φάληρο Αττικής, για πραγματοποίηση αγοραπωλησίας αρχαιοτήτων με άγνωστους αγοραστές. Οι αστυνομικοί, χωρίς να χάσουν χρόνο, άμεσα συγκρότησαν, ειδικό κλιμάκιο, για τον εντοπισμό του ακριβούς σημείου συνάντησης και την σύλληψη των δραστών.

Η επιχειρησιακή ομάδα μετέβη στο σημείο την 09:30 ώρα, όπου εντόπισαν 31συνολικά αρχαιότητες, εκ των οποίων και ένα χρυσό νόμισμα, σε εμφανές σημείο, χωρίς ωστόσο να εντοπιστεί κάποιο άτομο, παρά τις επισταμένες αναζητήσεις που διενήργησαν στον περιβάλλοντα χώρο.

Το νόμισμα, επιδείχθηκε  σε αρμόδια αρχαιολόγο του Νομισματικού Μουσείου Αθηνών, η οποία γνωμάτευσε ότι εμπίπτει στις προστατευτικές διατάξεις του Ν.4858/2021 και πως είναι και μεγάλης αξίας οικονομικής και πολιτιστικής λόγω της σπανιότητας του. Συγκεκριμένα, χαρακτηρίστηκε από την αρχαιολόγο ως «σπάνιο χρυσό νόμισμα- στατήρας Παντικαπαίου».

Το νόμισμα αυτό φαίνεται να είναι προερχόμενο από την αρχαία πόλη του Παντικαπαίου, ελληνικής αποικίας της Ταυρικής Χερσονήσου της Μαύρης Θάλασσας (σημερινής Κριμαίας), και ανάγεται χρονικά στον τέταρτο (4ο) π.Χ. αιώνα. Η σπανιότητα του έγκειται στο γεγονός ότι ο εικονιζόμενος «Πάνας» δεν είναι γυρισμένος στο προφίλ του αλλά απεικονίζεται η εμπρόσθια μορφή του προσώπου του.  

Μάλιστα λόγω της σπανιότητας του,  δύο αντίστοιχα νομίσματα έχουν πουληθεί σε δημοπρασίες από οίκους δημοπρασιών όπως ο Numismatica Ars Classica στην Ελβετία κατά το παρελθόν έναντι του χρηματικού ποσού των 4.400.000 ελβετικών φράγκων και έναντι του χρηματικού ποσού των 6.000.000 δολαρίων αντίστοιχα.

Όλα τα αντικείμενα φωτογραφήθηκαν από αρμόδιο συνεργείο της Διευθύνσης Εγκληματολογικών Ερευνών και θα παραδοθούν για φύλαξη και τελική εκτίμηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά καθώς και στο Νομισματικό Μουσείο Αθηνών. 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις