Κυριακή, 28 Απρ.
16oC Αθήνα

Οι αγρότες απέκλεισαν και πάλι τα Μουδανιά – Συγκεντρώσεις σε Καρδίτσα και Λάρισα

Οι αγρότες απέκλεισαν και πάλι τα Μουδανιά – Συγκεντρώσεις σε Καρδίτσα και Λάρισα

Στον αποκλεισμό της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκη – Νέα Μουδανιά προχώρησαν το απόγευμα της Παρασκευής (09/02/2024) αγρότες στον κόμβο των Μουδανιών.

Η Εθνική Οδός για Θεσσαλονίκη – Μουδανιά θα παραμείνει κλειστός και στα δύο ρεύματα τουλάχιστον μέχρι τις 20.00 ενώ οι αγρότες αναφέρουν ότι θα συνεχίσουν τους συμβολικούς αποκλεισμούς δρόμων μέχρι την Τρίτη, οπότε έχει οριστεί η συνάντηση της 15μελούς επιτροπής των αγροτών με τον πρωθυπουργό.

Γάλατα και άχυρα στο κέντρο της Καρδίτσας

Άκρως μαχητικό και μαζικό σε συμμετοχή ήταν το συλλαλητήριο που οργάνωσαν οι αγρότες, το απόγευμα της Παρασκευής, στην κεντρική πλατεία της Καρδίτσας. Στο συλλαλητήριο έλαβαν μέρος πολλοί φορείς, εκπρόσωποι σωματείων και πολίτες προκειμένου να συμπαρασταθούν στον αγώνα των αγροτών ενώ επάνω στην πλατεία ανέβηκαν και αρκετά τρακτέρ που έφθασαν από το μπλόκο Στον κόμβο του Ε65. Μάλιστα, οι αγρότες έριξαν άχυρα και γάλα για να δείξουν ότι ούτε τα προϊόντα τους δεν μπορούν να πουλήσουν.

«Βγήκαμε με τα τρακτέρ στους δρόμους επειδή αντιμετωπίζουμε πρόβλημα επιβίωσης», σημειώνει η Συντονιστική Επιτροπή του Μπλόκου και προσθέτει: «Οι ολοκληρωτικές καταστροφές στην παραγωγή μας από τις πλημμύρες μάς έχουν αφήσει χωρίς εισόδημα, ενώ ζούμε με την αγωνία αν και πότε θα μπορέσουμε ξανά να παράγουμε. Ταυτόχρονα παραμένουν και συνεχώς μεγαλώνουν τα προβλήματα που σχετίζονται με το υψηλό κόστος παραγωγής και τις περικοπές στις επιδοτήσεις – ενισχύσεις που επιβάλλει η ΚΑΠ της ΕΕ.

Η κυβέρνηση, ενώ στα λόγια αναγνωρίζει το μέγεθος των προβλημάτων μας και το δίκαιο των αιτημάτων μας, στην πράξη δεν κάνει κάτι ουσιαστικό για να μας βοηθήσει. Υπόσχεται μερικά ψίχουλα για να μας κοροϊδέψει και να φύγουμε από τα μπλόκα. Ομως, όσο νηστικοί κι αν είμαστε, δεν πρόκειται να αρκεστούμε στα ψίχουλα. Δεν ζητάμε πολλά, αλλά τα άκρως αναγκαία για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε και να συνεχίσουμε να παράγουμε»

Τρακτέρ στην πλατεία της Λάρισας

Επίσης Ξεκίνησαν τα τρακτέρ από τον κόμβο του Πλατυκάμπου με προορισμό την Κεντρική Πλατεία της Λάρισας. Τα τρακτέρ, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, θα μείνουν στην πλατεία όπου και θα διανυκτερεύσουν μέχρι αύριο Σάββατο (10/02/2024) στο πλαίσιο της της διαμαρτυρίας των αγροτών απέναντι στην κυβέρνηση.

 

Μηχανοκίνητη πορεία στο Αίγιο – Στους δρόμους για 8η μέρα οι αγρότες της περιοχής

Συνεχίζουν απόψε για 8η μέρα να παραμένουν στο μπλόκο της παλιάς Εθνικής οδού Πατρών – Αθηνών, στο ύψος του ποταμού Σελινούντα, οι αγρότες της Αιγιάλειας.

Οι αγρότες πραγματοποίησαν πορεία με τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα από το μπλόκο μέχρι το κέντρο του Αιγίου, όπου θα παραμείνουν για λίγη ώρα και στη συνέχεια θα επιστρέψουν στην παλαιά εθνική οδό.

15μελής η επιτροπή που θα συναντηθεί με Μητσοτάκη

Την 15μελή αντιπροσωπεία τους που θα εκπροσωπήσει τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα στην επερχόμενη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, που αναμένεται να γίνει την Τρίτη 13/2 στην Αθήνα, αποφάσισαν οι συμμετέχοντες στη σημερινή σύσκεψη που έγινε στην Σίνδο, περιοχή έξω από τη Θεσσαλονίκη, και στην οποία έδωσαν το «παρών», εκπρόσωποι από τουλάχιστον 50 αγροτικά μπλόκα που έχουν στηθεί σε όλη τη χώρα.

«Από την κυβέρνηση μας διεμήνυσαν για 10 άτομα στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό και εμείς πιέσαμε για 15, εκ των οποίων οι έξι θα είναι από Βόρεια Ελλάδα», είπε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπρόεδρος του Αγροκτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Κιλκίς, Δημήτρης Βαφειάδης, προσθέτοντας ότι η σημερινή συνάντηση των εκπροσώπων από τα αγροτικά μπλόκα της χώρας, έγινε σε πολύ καλό κλίμα, ενώ στη διάρκειά της τέθηκαν επί τάπητος και ζητήματα που αφορούν τις κινητοποιήσεις.

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν θα αποχωρήσουν από τα αγροτικά μπλόκα ενόψει της συνάντησης με τον Έλληνα πρωθυπουργό και σε συνέχεια του μηνύματος που έστειλε η κυβέρνηση ότι θα γίνει διάλογος μόνο εάν οι δρόμοι είναι ανοιχτοί, ο κ. Βαφειάδης σημείωσε: «Μα δεν κλείνουμε τους δρόμους, ούτε και δημιουργούμε ταλαιπωρία στους πολίτες και για αυτό και η πλειονότητα των κοινωνικών τάξεων στηρίζει τον αγώνας μας. Με τις κινητοποιήσεις μας θέλουμε να αναδείξουμε τα προβλήματα που μας οδηγούν στον αφανισμό και τους Έλληνες πολίτες στην κατανάλωση αμφιβόλου ποιότητας και προέλευσης προϊόντων».

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις