Πέμπτη, 29 Φεβ.
15oC Αθήνα

Οι αγρότες κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις – Στα μπλόκα επιστρέφουν τα τρακτέρ

Οι αγρότες κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις – Στα μπλόκα επιστρέφουν τα τρακτέρ

Μετά τη μεγάλη κινητοποίηση των αγροτών έξω από την έκθεση Agrotica, οι γεωργοί δηλώνουν έτοιμοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους και όπως όλα δείχνουν το μέλλον των αγροτικών κινητοποιήσεων θα κριθούν την Τρίτη.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά την Τρίτη καλούνται αντιπροσωπείες αγροτών από όλα τα μπλόκα πανελλαδικά στη Νίκαια της Λάρισας για να συζητήσουν τις επόμενες κινήσεις τους. Ο πρόεδρος του επαγγελματικού επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου μίλησε στο «MEGA Σαββατοκύριακο» για την ακρίβεια και για τις αγροτικές κινητοποιήσεις.

«Το πρόβλημα των αγροτών είναι η ΚΑΠ και αν η Ευρώπη δεν το λύσει άμεσα, οι αγρότες δεν θα σταματήσουν. Σε ό,τι αφορά στη χώρα μας, το ενεργειακό είναι το βασικό πρόβλημα των αγροτών. Δεν μπορεί ένα προϊόν από το χωράφι στο ράφι να φτάνει έως 300% πάνω. Το θέμα είναι πολύ πιο απλό από ό,τι φαίνεται. η κυβέρνηση μέσα από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς να διαπιστώσει ποιοι είναι αυτοί οι μεσάζοντες που φτάνουν την τιμή του προϊόντος στο 300 – 400%. Πιστεύω πως αν δεν το αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, όσο κρατά το πρόβλημα στην Ερυθρά Θάλασσα με τα εισαγόμενα προϊόντα που θα επηρεάζει και τα αγροτικά, αυτό θα διογκωθεί. Πρέπει άμεσα η κυβέρνηση να δει την παρέμβασή της σε αυτό το θέμα. Η αισχροκέρδεια δεν χτυπιέται με λόγια, χτυπιέται όταν υπάρχει πραγματική πολιτική βούληση για να αντιμετωπιστεί», τόνισε.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηθεοδοσίου, «όλα είναι θέματα πολιτικής βούλησης. Σωστά ο κρατικός προϋπολογισμός δεν μπορεί να δώσει χρήματα παντού. Άρα πιθανότητα πρέπει να δεις το τελευταίο στοιχείο της ΑΑΔΕ. 8,5 δισεκ. ευρώ είναι η φοροδιαφυγή και η απαλλαγή των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων. Θα κόψεις από κάποιους, αν έχεις την πολιτική βούληση, που φοροδιαφεύγουν ή να φοροαποφεύγουν, για να ενισχύσεις τον αγροτικό κόσμο».

 

«Το 90% των τυροκομικών προϊόντων στα σούπερ μάρκετ είναι γάλα σκόνη»

«Η κυβέρνηση νίπτει τας χείρας της. Οι Γερμανοί αγρότες για κάθε 10.000 ευρώ πετρέλαιο που παίρνουν, έχουν επιστροφή φόρου πετρελαίου 3.000 ευρώ. Οι Έλληνες αγρότες για κάθε 10.000 ευρώ πετρελαίου, παίρνουν επιστροφή 180 ευρώ. Είναι τεράστια η διαφορά. Ζούμε το μεγαλύτερο πρόβλημα μας που είναι το κόστος παραγωγής. Έχουμε μείωση στις επιδοτήσεις, οι αγρότες δεν είναι τυχαία στα “κάγκελα”.

 

Σίγουρα ζήσαμε κάποιες εποχές που μας στοιχειώνουν, αυτές που οι αγρότες έπαιρναν επιδοτήσεις και πήγαιναν στα μπουζούκια, αλλά αυτές έχουν περάσει και η νεολαία έχει πρόβλημα. Δεν μπορούμε να στηρίξουμε τις παραγωγές μας. Είμαστε σε τραγική κατάσταση και σε λίγα χρόνια η χώρα δεν θα έχει να ταΐσει τους πολίτες της. το 90% των τυροκομικών προϊόντων που βλέπετε στα σούπερ μάρκετ είναι γάλα σκόνη. Είναι ό,τι χειρότερο υπάρχει, ο κόσμος δεν ξέρει τι τρώει», σημείωσε η κ. Λύκα.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις